Cinci minute a durat cel de-al 22-lea termen al procesului de corupție a fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.
Judecătoarea Georgiana Iorguţă a decis amânarea dosarului pe motiv că o expertiză dispusă de instanţă nu a venit nici după 8 luni, experta desemnată susţinând printr-o adresă că mai are nevoie de zece zile pentru a finaliza raportul.
În aceste condiţii, şansele ca acest dosar să se judece pe fond înainte de vacanţa judecătorească sunt minime, având în vedere că părţile pot contesta expertiza, termenul din 6 iunie fiind stabilit pentru acest lucru, asta dacă, într-adevăr, raportul va sosi peste 10 zile.
La termenul de joi, avocatul lui Bogdan Olteanu a cerut judecătoarei să trimită o adresă către DIICOT, pentru a primi rechizitoriul prin care denunţătorii lui Bogdan Olteanu au fost trimişi recent în judecată, lucru acceptat de Iorguţă. Apărătorul a susţinut că aceştia nu i-au dat mită lui Olteanu, banii fiind cheltuiţi pe vacanţe şi maşini de lux, aşa cum reiese din dosarul DIICOT.
Raportul de expertiză în cazul fostului viceguvernator al BNR întârzie de 8 luni, în condiţiile în care nu mai sunt alte probe de administrat în cauză.
În martie 2017, Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA după ce a fost acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi primit mită un milion de euro pentru a înlesni numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.
Cum a scăpat de judecătorii incomozi
Trimis în judecată la Înalta Curte, judecătorii de acolo au considerat că faptele lui Olteanu au fost făcute în calitate de membru de partid, nu de preşedinte al Camerei Deputaţilor, aşa că au trimis dosarul la Curtea de Apel Bucureşti. Nici acolo nu a stat prea mult, Olteanu renunţând la calitatea de avocat, aşa încât cauza s-a mutat la tribunal, considerat o instanţă inferioară.
În 18 octombrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că în 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiun Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul intervenţiilor la primul-ministrul de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.
Banii de la Sorin Ovidiu Vîntu ar fi ajuns printr-un intermediar la Bogdan Olteanu, fiind daţi în sediul unui partid, au arătat procurorii în rechizitoriu.
Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru şi într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.
Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.
CITIȚI ȘI:
Portretul lui Lucian Netejoru, cel mai iubit magistrat de către Liviu Dragnea
Torționar cu 90 de decese, dar fără judecată. La fel ca în Dosarul Mineriadei
Populația era înfometată, dar șefii PCR și familiile lor aveau tratamente de lux în străinătate
UPDATE Decizie finală în dosarul UDMR-istei care a preferat închisoarea în locul muncii
UPDATE Video cu pacienți umiliți la Spitalul Universitar din București. Reacția ministrului
Cetățeanul TV