marți, septembrie 24, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăDe ce nu se trimit mesaje RO-ALERT înainte de cutremure: Anunţul lui...

De ce nu se trimit mesaje RO-ALERT înainte de cutremure: Anunţul lui Arafat

-

După cutremurul cu magnitudinea de 5,4 pe scara Richter produs luni, 16 septembrie, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat la un post de televiziune că sistemul actual de avertizare a populației nu poate fi folosit în prezent pentru trimiterea de alerte în cazul seismelor.

CITEŞTE ŞI: O doctoriță renumită din Iași, găsită fără suflare într-un hotel din București

Mesajele RO-Alert nu pot fi trimise cu suficient timp înainte pentru a permite populației să ia măsuri adecvate, iar efectul ar fi de a crea panică, a declarat Arafat.

„Nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur. Dar la acest moment nu este posibil. Ai cu câteva secunde înainte, dai mesajul şi mai degrabă inducem panică”, a spus șeful DSU.El a explicat că alertele la cutremur ar fi utile, de exemplu, pentru întreruperea gazelor, întreruperea curentului electric, dar ar trebui şi ca populaţia să fie educată în acest sens şi să acţioneze corespunzător.

Ce riscuri sunt

„Plus că există riscul să primeşti mesajul că vine cutremur după ce cutremurul a început, este riscul să primeşti mesajul cu una-două secunde înainte – toate astea trebuie analizate, nu prea ştiu ţări care dau asemenea mesaje, decât dacă intervalul între senzor şi locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic”, a mai spus Arafat.

El a adăugat că există şi vor mai foarte multe discuţii cu privire la acest subiect până când se va găsi o soluţie şi un standard de abordare unitar în toată Lumea.
Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs luni, la ora 17,40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).Seismul a avut loc la adâncimea de 152,53 kilometri, în apropierea oraşelor: 52 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 54 km est de Braşov, 62 km nord-vest de Buzău, 70 km vest de Focşani, 72 km nord Ploieşti şi 97 km nord-est de Târgovişte.Cutremurul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Arafat, despre potopul care va veni în weekend: Ştim că vine viitura, iar cuvântul de ordine trebuie să fie anticipare, nu reacţie

0
Secretarul de stat în MInisterul de Interne, şeful DSU Raed Arafat a declarat, marţi, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii şi Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) din judeţele traversate de fluviul Dunărea, având ca obiectiv stabilirea măsurilor...