joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalSalvați Bucureștiul de Nicușor Dan! Proiecte publice de milioane de euro, blocate...

Salvați Bucureștiul de Nicușor Dan! Proiecte publice de milioane de euro, blocate de primarul Capitalei. Primăria Sectorului 2: „Ne crează o daună istorică!”

-

Primarul general Nicușor Dan „n-are mamă, n-are tată”. Și parcă n-ar avea nici copii. Așa s-ar explica îndârjirea primarului de a stopa cu orice preț ridicarea sau reabilitarea unor școli și grădinițe în sectorul 2. Și numai atât!

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Primarul general Nicușor Dan este unul dintre artizanii suspendării în instanță a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 2. Mai mult, într-un alt proces în care judecătorii au respins anularea PUZ Sector 2, cerută de o asociație, primarul Nicușor Dan, în loc să apere interesul Capitalei, a făcut recurs!?! Absurdul situației este evident: „pârâtul” Municipiul București câștigă procesul și tot „pârâtul” Municipiul București, prin primarul Nicușor Dan, nu este de acord cu hotărârea judecătorilor și face recurs!?!

Primarul care zice că vrea să salveze Bucureștiul (de cine???) știe foarte bine că suspendarea PUZ-ului Sectorului 2 aruncă practic în aer sute de proiecte publice, în valoare de zeci de milioane, chiar sute de milioane de euro – unele finanțări europene, care vizează, printre altele, grădinițe, școli, săli de sport și chiar spații verzi, pentru care, cel puțin la nivel declarativ, se luptă Nicușor Dan.

Premiant (cândva) la matematică, fostul activist a rămas corigent la administrație.

CITEȘTE ȘI: Restaurantul lui Dan Trifu, amicul lui Nicușor Dan, extins după metoda lui „Câine”

Nicușor Dan îngroapă Sectorul 2

Primăria Sectorului 2 a cerut Curții de Apel București să ridice suspendarea documentației de urbanism (PUZ Sector 2) privind obiective publice de importanță națională și municipală, „pentru evitarea producerii de prejudicii iremediabile aduse autorității publice și interesului public”. Altfel, Sectorul 2 riscă să piardă 8,5 miliarde de lei (peste 160 milioane de euro) din cauza lui Nicușor Dan și a haitei de asociații auto-numite civice cu care își coordonează acțiunile în instanță.

Procesul fusese deschis de Fundația Eco Civica, condusă de Dan Trifu, prieten al primarului general Nicușor Dan, acțiune susținută în instanță de același Nicușor Dan.

Nicușor Dan
Dan Trifu, președintele Fundației Eco-Civica, este un vechi prieten al primarului general Nicușor Dan

Măsura suspendării PUZ Sector 2 de către instanță a fost una vădit disproporționată, cu atât mai mult cu cât teritoriul contestat prin cererea de chemare în judecată reprezintă doar 1,12 % din teritoriul reglementat prin PUZ Sector 2.

Cu atât mai condamnabile sunt acțiunile lui Nicușor Dan cu cât unele dintre obiectivele cele mai afectate de suspendare PUZ Sector 2 sunt din Educație și Sănătate, de care Capitala duce lipsă.

Astfel, foarte multe investiții cu caracter public blocate de decizia instanței vizează școli, grădinițe, creșe, afterschool, centre educaționale, așezământ cultural, spitale, clinici, centre sociale, centre de îngrijire, bazine de înot, săli de sport, spații verzi etc.

Primăria Sectorului 2 a atras atenția că de PUZ-ul suspendat depind în mod direct obiective publice cu o valoare de opt ori mai mare decât bugetul anual total al Sectorului 2, respectiv de douăzeci de ori mai mare decât bugetul anual de investiții.

CITEȘTE ȘI: Lupul paznic la oi! Activiștii lui Nicușor Dan, afaceri cu terase în Parcul Tineretului

Banii europeni, duși pe Apa Sâmbetei

În cererea de suspendare a hotărârii judecătorești, Primăria Sectorului 2 a invocat prejudiciul iminent, determinat de imposibilitatea respectării graficelor de lucrări, termenelor din cadrul programelor europene PNRR, POR, POIM, PO Transport, PODD, PO Sănătate, AFM, Anghel Saligny etc., precum și din contractele de achiziții publice finanțate din bugetul local.

1. Parcuri, grădini urbane, agrement – 2,9 milioane lei (6 obiective publice)

2. Spații verzi în incinta școlilor – 75,86 milioane lei (17 obiective publice)

3. Sport – 1,03 milioane lei  (3 obiective publice)

4. Sănătate, Social – 2,85 milioane lei  (9 obiective publice)

5. Infrastructură/transport și echipare tehnico-edilitară – 1,08 milioane lei (120 obiective publice)

6. Educație – 403 milioane lei (29 obiective publice)

7. Culte – 930.000 lei (un obiectiv public)

8. Creșterea performanței energetice – 163,15 milioane lei  (32 obiective publice)

Totalul valorilor investițiilor publice care au fost demarate în baza PUZ Sector 2 este de 8.515.166.512,42 lei

Aceste proiecte au fost considerate de importanță strategică la nivel guvernamental (în cazul proiectelor finanțate deja prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență – PNRR) sau au constituit fundamentul pentru elaborarea unor documente programatice elaborate la nivel regional sau național specifice fondurilor nerambursabile (în cazul proiectelor aflate în curs de pregătire ce urmează a fi transmise spre finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional București – Ilfov, Programului Operațional Transport sau Programului Operațional Dezvoltare Durabilă).

În ceea ce privește mediul privat, investițiile demarate în baza PUZ Sector 2 depășesc 2 miliarde de lei.

Primăria Sectorului 2 atrage atenția că termenele de transmitere ale documentațiilor (Certificate de Urbanism, Autorizații de Construire etc.) sunt extrem de restrânse, cuprinse în perioada august-decembrie 2023. Conform contractului de finanțare semnat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, depășirea acestor termene va duce automat la rezilierea contractelor de finanțare. În această situație se află toate proiectele Primăriei Sectorului 2 finanțate prin intermediul PNRR, cu o valoare totală de 215.723.104, 91 lei, dar și proiectele altor instituții publice.

CITEȘTE ȘI: Înregistrări BOMBĂ. Nicușor Dan: „Am nevoie de postul tău, ieși din concediu medical și transferă-te!” De ce a descins DNA la Primărie

Școli, creșe și spitale, trase pe dreapta în numele „Salvați Bucureștiul”

Iar printre cele mai afectate proiecte publice, așa cum am arătat mai sus, sunt din Educație, adică vorbim de copiii noștri. Lui Nicușor Dan chiar nu-i pasă de asta?

În condițiile nerealizării investițiilor europene, este exclus ca Sectorul 2 să mai poată obține finanțări prin intermediul PNRR, inclusiv pentru proiecte deja transmise spre finanțare, precum „Construire creșă mică pentru 40 copii”, în valoare de 11,85 milioane de lei, cu termen de 29 august 2023, sau proiecte al căror obiectiv este dotarea școlilor cu o valoare cumulată de aproximativ 67 milioane de lei.

Suspendarea PUZ Sector 2 aruncă în aer și proiectele din Sănătate. Vorbim aici de contractul de finanțare pentru construirea unui nou corp pentru Institutul de Urgență pentru boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, proiect finanțat prin PNRR C12, în valoare de aproximativ 789 milioane de lei.

Totodată, suspendare va duce și la pierderea finanțării pentru modernizarea, extinderea și dotarea Institutului Clinic Fundeni, proiect strategic inclus în Programul Operațional Sănătate. Finanțarea europeană pentru cele două proiecte de la Sănătate se ridică la circa 2 miliarde de lei, bani care vor fi pierduți.

Toate aceste obiective de investiții publice sunt reglementate din punct de vedere urbanistic de documentația PUZ Sector 2. Judecătorii care i-au făcut pe plac lui Nicușor Dan ar trebui să știe că aceste obiective nu pot fi autorizate direct în baza Planului Urbanistic General al Municipiului București, întrucât nu au fost avute în vedere cu 23 de ani în urmă.

Prin urmare, pentru fiecare dintre aceste obiective de investiții publice ar fi necesară elaborarea și aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) distinct, procedură care durează aproximativ 2-4 ani și care ar determina cu certitudine pierderea finanțărilor.

CITEȘTE ȘI: Cum l-a finanțat primarul Nicușor Dan pe mogulul media Sebastian Ghiță

Adio proiecte de infrastructură

Nu numai educația și sănătate au primit o lovitură de grație, dar și proiectele de infrastructură.

Astfel, întârzierea obținerilor documentațiilor administrative (Certificate de Urbanism sau Autorizații de Construire) va bloca practic cererile de finanțare și documentațiile tehnico-economice aferente unor proiecte precum „Amenajare salbă de lacuri”, „Realizare linie de tramvai nouă (Pipera-Petricani-Doamna Ghica-Pantelimon)”, „Modernizare și extinderea a peste 20 de școli pe programul POR”, Realizare Parc liniar Gara de Est și consolidarea și conservarea Gării de est”, „Regenerare urbană Pantelimon” etc. Toate aceste proiecte sunt propuse spre finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional București – Ilfov.

CITEȘTE ȘI: 420 de milioane, sustrase de la persoanele cu handicap din București. Primarul Nicușor Dan: „Am tăiat cheltuielile inutile”

Nicușor Dan, atac fără precedent la securitatea Sectorului 2

Primarul Capitalei nu s-a mulțumit să atace PUZ Sector 2, dar într-un alt proces a cerut judecătorilor și anularea a sute de autorizații de construire, dintre care multe sunt pentru obiective publice, efectul fiind crearea unor pagube istorice.

Nicusor Dan

Acest atac la securitatea juridică a actelor administrative este fără precedent și se completează pe de o parte cu plângerile prealabile pentru 435 de autorizații de construire (din care 50 sunt obiective publice), formulate de către Primarul General al Municipiului București și a chemărilor în judecată pentru suspendare și anularea acestor acte administrative cu caracter individual emise în baza PUZ Sector 2, efectul direct și iremediabil fiind crearea unor pagube istorice”, a arătat Primăria Sectorului 2.

Erorile unei judecătoare „de carton”

O serie de erori grave ale instanței au condus la vicii de raționament logico-juridic, erori care au stat la baza pronunțării hotărârii prin care s-a dispus suspendarea și anularea în tot a HCGMB nr.339/13.08.2020 prin care a fost aprobat PUZ Sector 2.

Atunci când a fost respinsă excepția lipsei calității procesuale active şi a lipsei de interes a Fundației Eco Civica, cerută de Primăria Sectorului 2, judecătoarea fondului şi-a motivat soluţia cu trimitere la statutul Asociației Dreptului Urbanismului, şi nu la statutul Fundaţiei Eco Civica!?!

Judecătoarea a făcut și alte gafe la fel de grosolane: a constatat nelegalitatea unor acte administrative cu caracter normativ ori individual (PUZ-uri, PUD-uri, autorizații de construire, emise sau adoptate după anul 2006) cu depășirea limitelor și atribuțiilor puterii judecătorești, precum și prin încălcarea autorității de lucru judecat; a constatat nelegalitatea modului de dobândire a unor terenuri, respectiv a trecerii în mod eronat a unor terenuri din domeniul public în domeniul privat, fără a invoca vreun temei or o dispoziție legală și prin încălcarea autorității de lucru judecat.

Nici din cererea de chemare în judecată și nici din sentința civilă nr. 3329/2023 nu reiese ce se întâmplă cu obiectivele de investiții publice de extindere a spațiilor verzi reglementate prin PUZ Sector 2 și care, în lipsa acestuia, nu vor mai putea fi realizate.

Judecătoarea fondului a închis ochii la toate prostiile invocate de Fundația Eco Civica: creșterea nejustificat de mare a particulelor PM10 și PM2,5 (particule din aer precum praful suflat de vânt și polenul din plante) nemotivată și nedovedită în vreun fel, cu atât mai mult cu cât în PUZ Sector 2 sunt numeroase prevederi obligatorii privind măsuri de îmbunătățirea și monitorizarea calității aerului și reducerea riscurilor de mediu, măsuri privind promovarea energiilor alternative, măsuri privind mărirea suprafeței de spații verzi amenajate.

Judecătoarea a închis ochii și atunci când activiștii de mediu nu au indicat în ce măsură acești factori poluatori cresc, în ce măsură constituie o pagubă iminentă greu sau imposibil de reparat sau măsurile de contracarare a poluării sunt ineficiente, care sunt efectele acestor factori poluanți, doar s-a formulat o simplă afirmație care este complet nedovedită.

Eco Civica a venit și cu alte aberații, fără ca Nicușor Dan să le fi contrazis. A invocat că PUZ va duce la „densificarea Sectorului 2”, afirmația demontată de Primăria Sectorului 2, care a pus la dispoziția instanței date concrete, care arată că foarte multe orașe europene au o densitate mult mai mare față de a Sectorului 2 și a Municipiul București în general, prin comparația cu numărul de locuitori pe km².

Astfel, Municipiul București are 8 449/km² (în prezent în scădere conform datelor de la recensământul preliminar), în timp ce alte capitale au o densitate dublă: Paris 20909/km² , Atena 19135/km² , Barcelona 15591/km², Salonic 16840/km², Lyon 10460 /km².

Juriștii Primăriei Sectorului 2 au explicat în instanță, „ca la proști” cum spune o vorbă românească, faptul că în domeniul urbanismului este important modul de distribuție în teren și nu neapărat un simplu raport matematic (Nicușor Dan e matematician). PUZ sector 2 a avut în vedere minuțios această distribuție, inclusiv în coroborare cu funcțiunile și dotările necesare.

CITEȘTE ȘI: Ghiță Pristanda de la Primăria Capitalei. „Primarele” Nicușor Dan numără steagurile din Sectorul 4

Proiectele din educație blocate de primarul Nicușor Dan

Redăm mai jos doar obiectivele din Educație care, grație primarului general Nicușor Dan, nu se vor mai realiza.

– consolidare și reabilitare clădire Grădiniţa nr. 147, bd. Basarabia nr. 160. Finanțare de 4,062,735.68 lei

– elaborare S.F. în vederea amplasării unor construcții modulare cu destinația învățământ la „Șc. Gimnazială Petre Ghelmez”, str. Pescăruşului nr. 124. Finanțare de 2,750,000.00 lei

– elaborare S.F. în vederea amplasării unor construcții modulare cu destinația învățământ la „Şc. Gimnazială nr. 40”, str. Periş nr. 27. Finanțare de 1,375,000.00 lei

– construire sală de sport ca extindere a Șc. Gimnaziale nr. 39, şos. Colentina nr. 91. Finanțare de 2,403,409.42 lei

– consolidare, reabilitare, modernizare corp C1 – Șc. Gen. nr. 145, str. Heliade între Vii nr. 26. Finanțare de 16,590,430.93 lei

– elaborare S.F. în vederea amplasării unor construcții modulare cu destinația învățământ la „Şc. Gimnazială nr. 39”, Șos. Colentina nr. 91. Finanțare de 2,200,000.00 lei

– consolidare, reabilitare, modernizare corp liceu, atelier şi sală de sport – C1, C2, C5 „Lic. Teh. C-tin. Brâncuşi”, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 1. Finanțare de  18,016,843.90 lei

– consolidare, reabilitare, modernizare corp atelier şi sală de sport – C2 şi C4 „Lic. Teh. I.C. Brătianu”, str. Popa Lazăr nr. 8 A. Finanțare de 80,250,000.00 lei

– consolidare, reabilitare, modernizare corp atelier – C4 „Lic. Teoretic Lucian Blaga”, şos. Pantelimon nr. 355. Finanțare de 52,794,000.00 lei

– consolidare, reabilitare, modernizare corp liceu, atelier şi sală de sport – C1, C2 şi C3 „Lic. Teh. Sf. Pantelimon”, str. Hambarului nr. 12 A. Finanțare de 34,409,933.73 lei

– consolidare, reabilitare, modernizare corp liceu – C1 „Lic. Teoretic Waldorf”, str. sold. Savu Marin nr. 29. Finanțare de 8,766,000.00 lei

– consolidare, reabilitare, modernizare corp – C1 „Grădiniţa nr. 23”, str. sold. Ghe. Răduţă nr. 1. Finanțare de 12,594,232.94 lei

– consolidare, reabilitare, modernizare corp – C1 „Grădiniţa Clopoţel”, str. Dridu Georgescu nr. 2. Finanțare de 22,938,000.00 lei

– consolidare, reabilitare şi modernizare corp şcoală C1 – Şc. Gimnazială nr. 85, str. lt. Medic C-tin. Zlătescu nr. 7 A. Finanțare de 14,301,580.07 lei

– reabilitare, modernizare corp C1 „Şc. Gimazială nr. 28”, al. Circului nr. 1. Finanțare de 14,982,669.26 lei

– consolidare, reabilitare și modernizare corp școală-C4, atelier-C2 și sală sport-C3 „Șc. Gimnazială nr. 25”, str. Silvia nr. 54. Finanțare de 19,730,326.81 lei

– consolidare, reabilitare și modernizare corp liceu C1, corp atelier C3-Lic. Tehnologic „Nikola Tesla”, şos. Pantelimon nr. 25. Finanțare de 4,090,546.99 lei

– lucrări de reabilitare pt.obţinerea avizului de securitate la incendiu Grădiniţa CASTEL (fostă nr. 188), bd. Pierre de Coubertin nr. 1. Finanțare de 5,575,400.00 lei

– lucrări de reabilitare pt.obţinerea avizului de securitate la incendiu Grădiniţa nr. 135, str. Maşina de Pâine nr. 61. Finanțare de 4,052,000.00 lei

– lucrări de reabilitare pt.obţinerea avizului de securitate la incendiu Grădiniţa nr. 137, str. Plumbuita nr. 5. Finanțare de 3,728,000.00 lei

– lucrări de reabilitare pt.obţinerea avizului de securitate la incendiu Grădiniţa nr. 189, şos. Vergului nr. 12. Finanțare de 10,008,000.00 lei

– lucrări de reabilitare pt.obţinerea avizului de securitate la incendiu Grădiniţa Luminiţa (fostă nr. 16), şos. Iancului nr. 4 A. Finanțare de 7,946,320.00 lei

– lucrări de reabilitare în scopul autorizării pt.securitate la incendiu Grădinița „Clopoțel” (fostă Grădiniţa nr. 201), str. Elev Constantin Dridu Georgescu nr. 2. Finanțare de 7,772,000.00 lei

– lucrări de reabilitare pt.obţinerea avizului de securitate la incendiu prin amplasare scară exterioară, compartimentări interioare și consolidare dacă este cazul „Grădiniţa nr. 234”, str. Pontonului nr. 1-5. Finanțare de 4,934,000.00 lei

– consolidare, reabilitare şi modernizare corp școală C1 – Şc.Gimnazială „Maica Domnului” (fosta Șc. nr. 26), intr. Cobiliţei nr. 8. Finanțare de 20,449,345.79 lei

– consolidare, reabilitare şi modernizare corp școală C3 – Şc. Gimnazială nr. 24, str. Tunari nr. 52-54. Finanțare de 11,191,618.57 lei

– lucrări de reabilitare în vederea autorizării pt. securitate la incendiu Liceul Waldorf (fosta Grădiniţă nr. 113), str. Popa Nan nr. 47. Finanțare de 1,736,000.00 lei  

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...