vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalGuvernul Ciucă încalcă legea de dragul băieților deștepți din spatele IFN-urilor. Marea...

Guvernul Ciucă încalcă legea de dragul băieților deștepți din spatele IFN-urilor. Marea ciordeală a început pe 10 septembrie (VII)

-

Guvernul Ciucă încalcă legea 544 din 2001, umăr la umăr cu Ministerul Transporturilor, refuzând din data de 20 septembrie 2022 să ne transmită un punct de vedere privind introducerea IFN-urilor, prin legea 208/2022, între instituțiile ce pot emite garanții pentru TOATE achizițiile publice, alături de instituțiile de credit (BĂNCI) și societățile de asigurari.

CETĂȚEANUL a solicitat punctul de vedere al Guvernului printr-o solicitare, în conformitate cu legea 544/2002 privind liberul acces la informațiile de interes public, trimisă la adresele de e-mail pm@gov.ro și drp.gov.ro, iar pe cel al Ministerului Transporturilor prin solicitare trimisă la presa@mt.ro, în 20 septembrie 2022.

Marți, 01. 11. 2022, se împlinesc 30 de zile lucrătoare de la solicitarea noastră, dar nici Guvernul, nici Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, nu s-au sinchisit să se conformeze legii 544, care spune:

„ART. 7

 (1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării.

În cazul în care durata necesara pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.

 (2) Refuzul comunicării informaţiilor solicitate se motivează şi se comunica în termen de 5 zile de la primirea petiţiilor.

 (3) Solicitarea şi obţinerea informaţiilor de interes public se pot realiza, dacă sunt întrunite condiţiile tehnice necesare, şi în format electronic”.

Spre deosebire de Guvern și Ministerul Transporturilor, Banca Națională a României a răspuns aceleiași solicitări după doar șase zile, iar răspunsul îl puteți citi în articolul BNR face praf Legea care prevede că IFN-urile pot emite garanții la licitațiile pentru lucrări publice. Mare ciordeală a început pe 10 septembrie (IV).

Guvernul Ciucă încalcă legea, lovit de o dragoste subită

În perioada scursă din 20 septembrie și până astăzi, Guvernul Ciucă și Ministerul Transporturilor și-au găsit, însă, timp pentru a emite Ordonanţa de Urgenţă nr. 136/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 975 din 06 octombrie 2022, prin care au legiferat că autoritățile publice pot accepta scrisori de garanție pentru lucrări publice în valoare de maxim  40 de milioane de lei maxim 7 milioane de lei pentru achizițiile de produse și servicii.

De menționat că Executivul României nu a emis încă Normele Metodologice de Aplicare ale Legii 208, deși, după informațiile noastre, ar fi fost trecute pe ordinea de zi a unei ședințe desfășurată la Palatul Victoria.

Dragostea Guvernului Ciucă pentru garanțiile IFN-urilor naște mari semne de întrebare, după ce tot el interzisese nu mai departe de luna martie 2022, prin modificarea și completare Hotărârii Guvernului nr. 394/2016, acceptarea de către autoritățile care fac acchiziții publice a garanțiilor emise de IFN-uri.

Această „dragoste” subită s-ar putea să-și arate efectele catastrofale în curând, după modelul pățanieiprimarului general despre care am scris în articolul Nicușor Dan a acceptat o garanție de 20 milioane euro de la un IFN dubios care nu mai există.

Deci, tăcerea premierului Ciucă și a ministrului Grindeanu se va dovedi că nu e deloc de aur, ci pagubă curată pentru lucrările publice.

Citește în următorul episod despre tăcerea principalilor brokeri de asigurări din România care promovează scrisorile de garanție emise de IFN-uri – Safety Broker, Campion Broker, Destine Broker, Millenium Broker, Inter Broker, Lion Broker, Transilvania Broker.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...