Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti a fost inaugurată cu Simona Halep, Gabriela Szabo, Robert Cazanciuc şi Ioan Vulpescu

beneficii electorale

Simona HalepDupă patru ani de lucrări, Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti a fost inaugurată. La premiera de sâmbătă a spectacolului „Înșir’te mărgărite”, regizat de Dan Puric, au fost prezenţi jucătoarea de tenis Simona Halep, ministrul Sportului, Gabriela Szabo, cel al Culturii, Ioan Vulpescu, şi cel al Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Directorul Teatrului Național București, Ion Caramitru, a vorbit, înaintea spectacolului, pentru publicul invitat, despre ce au însemnat lucrările de reabilitare a instituţiei de cultură emblematice pentru Capitală. El a menționat faptul că, în urma lucrărilor de aproximativ patru ani, a fost îndepărtată de pe clădirea TNB „fațada de tip coreean care a dus în derizoriu o lucrare de excepție”.

„Teatrul a revenit la forma lui inițială, cu refaceri substanțiale. Mai în glumă, mai în serios, vă pot spune că ne aflăm într-un adăpost antiseismic garantat până la un cutremur de 9 grade și că reconstrucția teatrului a cuprins și o întreagă muncă de reconfigurare a interiorului”, a adăugat Caramitru, citat de Agerpres. Caramitru a salutat, de asemenea, prezența în sală a campioanei Simona Halep, care a fost aplaudată îndelung de public.

La rândul său, ministrul Vulpescu a vorbit despre importanța redeschiderii Sălii Mari a TNB și a spațiilor de spectacol ale instituției. „Cred că este pentru toți cei prezenți în această sală și pentru publicul iubitor de teatru din țară, cu adevărat un eveniment. Teatrul este și o poveste de la om la om. Și renovarea acestui teatru este o poveste de la om la om începută în anii ’60. Oameni extrem de diverși ca gândire”, a spus ministrul, care a apreciat că finalizarea lucrărilor la TNB este un „vis împlinit”.

Prezent la eveniment a fost și arhitectul Romeo Belea, care a condus lucrările de renovare și care a semnat proiectul inițial al clădirii TNB. El a declarat că următorul pas, după încheierea lucrărilor, este punerea în funcționare a spațiilor, cu toată complexitatea lor. „În fiecare foaier este expoziția unui mare artist și sunt cafenelele”, a spus arhitectul.

De asemenea, Belea a explicat că statuile din foaier, reprezentând personalități ale teatrului universal și românesc, precum Moliere, I.L. Caragiale, Grigore Vasiliu Birlic și Lucia Sturdza Bulandra, sunt semnate de nume mari ale artei românești, precum Dimitrie Paciurea sau Cornel Medrea, și pun în valoare „bogăția” din depozitele teatrului.

Inaugurarea noii Săli Mari a TNB marchează încheierea lucrărilor de reabilitare și deschiderea în totalitate a TNB pentru public, urmând ca, în vară, să fie deschis și Amfiteatrul în aer liber, cel de-al șaptelea spațiu din clădirea reabilitată și modernizată. Proiectul de reabilitare și consolidare a clădirii TNB a durat patru ani și a fost finanțat de Guvernul României și de Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, costurile totale fiind în jur de 65 milioane de euro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.