Legea asigurărilor, modificată. Proprietarii din clădirile cu bulină roșie nu mai pot să-și asigure casele

LegeaLegea asigurării obligatorii a locuințelor a fost modificată. Una din problemele actului normativ este că proprietarii imobilelor cu bulină roșie (risc seismic ridicat) nu se asigura pentru niciunul dintre riscurile prevazute de legea asigurarii obligatorii a locuintelor.

Modificarile aduse legii interzic asiguratorilor să mai incheie asigurări facultative pentru o locuință care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie. Proprietarii acestor locuințe nu pot să-și mai asigure casele în niciun fel.

„Modificările aduse la legea asigurării obligatorii a locuințelor sunt în defavoarea proprietarului care intenționează să cumpere o poliță facultativă pentru că îl obligă să probeze că are o asigurare obligatorie. S-a îngradit dreptul unei persoane de a cumpara o poliță facultativă. Este cea mai birocratică îngrădire pe orice produs de asigurare. O astfel de îngradire nu există la niciun alt produs de asigurare nici în România și nici în Europa. Un exemplu este cel al locuințelor încadrate în clasa I de risc seismic. Proprietarul unei astfel de clădiri nu poate să-și cumpere nici PAD pentru că intră pe excluderile din lege și nici o poliță facultativă împotriva incendiului. Este o încalcare a drepturilor fundamentale”, a declarat pentru HotNews Aurel Badea, responsabil de bunuri și proprietăți în Uniunea Asiguratorilor și Reasiguratorilor din România (UNSAR).

Mai mult, societatea care gestionează sistemul asigurării obligatorii a locuințelor în Romînia, oferă urmatorul răspuns la întrebarea – poate fi asigurată o clădire cu bulină rosie?: „Clădirile încadrate în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru niciunul dintre riscurile prevazute prin lege, până la data recepției la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor”.

Creată la sfârșitul anului 2009 de către 13 companii de asigurări, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) emite polițele de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), care acoperă doar riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren.

În condițiile în care modificările aduse legii 260/2008 au permis proprietarilor să dețină și o poliță facultativă de locuință care să acopere și cele trei riscuri de catastrofe naturale (cutremure, inundații și alunecări de teren), companiile de asigurări, inclusiv cele membre PAID, au lansat și au început să vândă produse faculative similare poliței PAD, la același preț dar cu mai multe riscuri acoperite.

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) costă anual 10 euro sau 20 de euro (în funcție de materialul de construcție al locuinței) pentru sume asigurate de 10.000 euro și respectiv 20.000 de euro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.