Tradiţii şi superstiţii de Sf. Maria Mare: Ce este absolut interzis

Adormirea Maicii Domnului

Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului 2023. În ziua de 15 august este sărbătorită de creştini Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători din an.

Potrivit tradiţiei Bisericii, în ziua de 15 august este momentul în care Maica Domnului a fost înălţată la Cer de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos.

Potrivit tradiției creștine, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este precedetă de postul Sfintei Marii, care durează două săptămâni. Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an.

Maica Domnului a trăit mai mulţi ani după înălţarea la Cer a Fiului său. Însă, cu trei zile înainte de moartea sa, ea a fost înştiinţată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viaţa veşnică. Deşi Apostolii erau răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia, aceștia au fost prezenţi la eveniment. Apostolii au fost aduşi prin puterea lui Dumnezeu. Sfânta Fecioară i-a înștiințat asupra a ceea ce avea să se petreacă. Apostolii au fost aduşi pe nori, la Ierusalim, pentru a fi alături de Maica Domnului şi a-i aşeza trupul în mormânt.

După ce şi-a luat rămas bun de la toţi cei de faţă, a urmat momentul în care Domnul Însuşi s-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei. Atunci, ea a rostit: „Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”. Acestea zicând, şi-a dat duhul, ca şi când ar fi căzut în somn.

Sfânta Maria, sărbătoare importantă pentru români. Tradiții, superstiții și obiceiuri

În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis-de-dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune. Acestea sunt sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor.

De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică și le aşază la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Rugăciuni

Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

De asemenea, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele. În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.

Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se resăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile. Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Această sărbătoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.