USR București îi cere Gabrielei Firea retragerea PUZ Sector 3 de pe ordinea de zi a ședinței CGMB

PUZ Sector 3 Protest în Parcul IOR

Cu toate că a fost puternic contestat de societatea civilă și de opoziție, PUZ Sector 3, care permite construirea de blocuri în Parcul IOR, se află pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Consiliului General al Municipiului București.

Consilierii generali ai USR București, prin vocea liderului de grup, Roxana Wring, îi cer imperativ Gabrielei Firea să retragă de urgență de pe ordinea de zi a ședinței CGMB de săptămâna viitoare proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 3.

”Acest PUZ are mari probleme de legalitate și oportunitate ce au fost semnalate de USR și de cetățeni încă din faza consultărilor organizate la nivel de Sector. Din păcate, primarul Robert Negoiță nu a ținut cont de observațiile oamenilor și a pasat la Capitală proiectul PUZ Sector 3. Consider că această documentație nu trebuie să fie supusă la vot în Consiliu, și cu atât mai puțin să fie adoptată”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a USR București.

Negoiță a încercat să treacă pe furiș PUZ Sector 3

Useriștii amintesc faptul că Robert Negoiță a încercat să treacă PUZ Sector 3 pe furiș, deși avem de-a face cu reglementarea urbanistică a întregului sector, adică o suprafață și populație comparabile cu ale Iașiului, Clujului sau Timișoarei. La presiunile publice, Primăria Sectorului 3 a organizat touși două runde de discuții, însă dezbaterea a fost mai degrabă un simulacru, se arată în postare.

”Se parafează viitoarele <betoniade>. Cea mai gravă problemă (dar în niciun caz singura) este că, prin PUZ-ul pus în dezbatere, sunt amputate hectare întregi de spațiu verde. Nu este amenințat doar parcul IOR, ci și multe alte zone: parcul Brâncuși, zona din proximitatea șoselei ce face legătura dintre Gara Cățelu și Lacul Pantelimon, zona Esplanadei, zeci de scuaruri și spații verzi. Sunt, repet, zeci de hectare care astăzi sunt înverzite, dar care mâine, potrivit proiectului de PUZ, ar putea fi betonate”, susține USR București.

În plus, consilierii USR amintesc faptul că Primăria a solicitat ca tema de proiectare să includă o densificare a locuirii: ”Documentația pusă la dispoziția publicului nu include studii care să justifice densificarea în condițiile actuale ale infrastructurii rutiere si de transport public, a echipării edilitare de a face față noii realități. Problema densificării nu este un moft sau o chestiune de estetică, ci afectează negativ calitatea vieții urbane. Orașul nu are străzi care să preia fluxul suplimentar de vehicule, nu are un transport în comun adecvat, nu are o rețea de utilități dimensionată pentru o astfel de densificare”.

Apoi, nu sunt respectate condițiile pe baza cărora a fost emis avizul Ministerului Culturii. Una dintre condițiile avizului este ca PUZ Sector 3 să preia și să menționeze explicit indicatorii urbanistici din PUZ-ul zonelor construite protejate (CUT, POT, HMAX) și să evite formulări generice de genul „caracterul zonei”.

PUZ Sector 3 va permite demolarea de clădiri monument istoric

Tot ei susțin că se parafează distrugerea zonei Calea Călărași. În PUZ este prinsă ideea moștenită de la Ceaușescu privind supralărgirea Căii Călărași, lucru care înseamnă de fapt demolarea a 80 de imobile, unele incluse pe lista monumentelor istorice.

”Mai este un lucru pe care nu trebuie sub nicio formă să-l scăpăm din vedere. Simplul fapt că sectorul 3 își face PUZ propriu este o aberație în sine. În mod normal, Capitala trebuia să aibă deja un nou Plan Urbanistic General (PUG) care să dea o viziune coerentă și o strategie de durată pentru tot orașul. Însă, deși se lucrează la el de 5 ani și Gabriela Firea a promis încă de la începutul mandatului că va fi gata la timp, noul PUG nu există și nici șanse să-l vedem prea curând nu sunt. Nu se știe ce artificiu juridic sau procedural se va găsi, așa că fiecare primărie face cam ce vrea într-un oraș sfâșiat între 7 administrații. Iar șansele ca PSD să transforme Bucureștiul într-o distopie urbanistică crește cu fiecare PUZ de sector aprobat. Inclusiv și mai ales PUZ-ul Sectorului 3”, se mai arată în finalul postării despre PUZ Sector 3.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Am tot respectul pentru d-l Nicuşor Dan şi pentru lupta lui de a salva monumentele istorice de la distrugere. Totuşi, în cazul Căii Călăraşilor şi al străzii Traian, l-aş ruga atât pe el cât şi conducerea USR să aibă o atitudine ceva mai flexibilă, fiindcă ele vor trebui lărgite până la urmă, odată ce lucrările au fost începute de Ceauşescu. Ceea ce se poate cere este ca imobilele valoroase de pe traseul acestor artere să fie lăsate mai la urmă şi incluse într-un program de translatare, în limita posibilităţilor tehnice şi a bugetului disponibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.