UPDATE Proteste în toată țara față de ordonanța grațierii. Peste 90.000 de oameni au mărșăluit pe străzile marilor orașe, 50.000 la București

protest

Noi proteste sunt anunțate duminică, în Capitală precum şi în mai multe alte judeţe, împotriva intenției Guvernului Grindeanu de a promova proiecte ce vizează graţierea şi modificarea legilor penale.

UPDATE Aproape 50.000 de oameni la proteste pe străzile Bucureștiului

Aproape 50.000 de manifestanţi au ajuns duminică seara în faţa sediului Guvernului, pentru a protesta faţă de proiectele Executivului vizând graţierea şi modificarea codurilor penale, după un marş pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Unirii – Calea Victoriei – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei.

Protestul a început după ora 17,00, când s-au strâns câteva sute de oameni în Piaţa Universităţii. Apoi, numărul lor a crescut rapid la câteva mii, iar Bulevardul Magheru a fost ocupat în nici un minut. Imediat, manifestanţii, au pornit în marş spre Piaţa Unirii, numărul lor crescând continuu. Ei au ajuns apoi la sediul Ministerului Justiției și la cel al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), unde au scandat: „Aţi minţit poporul cu televizorul”.

De o „atenție” deosebită din partea manifestanților s-a „bucurat” Avocatul Poporului, fostul primar al Capitalei Victor Ciorbea. Când au ajuns în apropierea sediului Avocatului Poporului, manifestanţii au scandat „Ciorbea, demisia!”.

Haos la metrou

Cum era de așteptat, după terminarea manifestației din Piața Victorie, pe peroanele de merou de la Piața Victoriei a fost haos. Oamenii au așteptat zeci de minute pentru a se putea sui în trenuri, deoarece acestea circulau după programul de duminică, la intervale de șapte-opt minute.

Proteste puternice la Cluj Napoca, Sibiu și Timișoara

În total, pe străzile marilor orașe din România au ieșit peste 90.000 de oameni la aceste proteste față de ordonanțele privind grațierea și modificarea codurilor penale. La Cluj Napoca, Sibiu și Timișoara au ieșit câte 10.000 de oameni, dar proteste au avut loc și la Iași, unde s-au adunat aproximativ 3.000 de manifestanți.

Protestele au avut loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema acestor proiecte.

Protestul, inițiat pe Facebook. Lista orașelor

„28.000 de oameni din Bucuresti au spus clar că nu doresc amnistia si gratierea. Tot ieri am observat că unele televiziuni manipulează fără rusine, iar CNA-ul nu îşi face treaba. Este momentul să îi vizităm. Apoi mergem la Ministerul Justiţiei, iar pe drum, ne vizităm avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucrează pentru noi. La final, mergem la Guvern. Nu vrem demisia Guvernului, vrem să îşi respecte promisiunile pentru care a fost ales. Nu să propună legi aberante care sunt în avantajul unor persoane”, se arată într-un eveniment organizat pe Facebook.

Până acum zeci de mii de români și-au anunțat intenţia de a protesta, în Capitală, dar şi în alte judeţe, printre care Sibiu, Braşov, Bacău, Cluj şi Teleorman. „Duminică ne strângem la Universitate începând cu ora 17:00. Pornim în marș la ora 18:00”, arată organizatorii protestului, citați de „Adevărul”. Aceeași sursă menționează şi alte evenimente similare, organizate pe facebook, proteste organizate în alte oraşe din ţară şi diaspora:

Alba Iulia; Arad; Bacău: Baia Mare; Brasov; Bucuresti; Buzău; Cluj; ConstanţaCraiova; Deva; Galaţi; Pitești; Ploieşti; Sibiu; Satu Mare; Târgu-Jiu; Alexandria; Turda: Vâlcea.

Alte proteste sunt anunțate la Copenhaga, Paris sau Zürich.

Luni, Ministerul Justiţiei organizează o dezbatere publică pe tema proiectelor privind graţierea şi modificarea legilor penale. Presa nu va avea acces la dezbateri. Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ. Pe această temă, preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea unui referendum.

LĂSAȚI UN MESAJ

*