Guvernul a aprobat normele de aplicare a Legii privind finanţarea partidelor politice. Prima oară se aplică la locale

Sindicatul din metrou

finanţarea partidelorDonaţiile care depăşesc 10 salarii de bază minime brute pe ţară se vor efectua numai prin conturi bancare, prevăd noile norme de aplicare a Legii privind finanţarea partidelor politice care au fost aprobate miercuri de Guvern.

Executivul a adoptat miercuri noi norme metodologice de aplicare a legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, legislaţie modificată substanţial prin Legea 113/2015 intrată în vigoare anul trecut.

„Noile norme metodologice au scopul să asigure mai multă transparenţă şi un control mai riguros al aplicării legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Acestea reglementează, în principal, aspecte referitoare la modalităţile şi formatul de înregistrare, evidenţă şi publicitate a donaţiilor, cotizaţiilor, împrumuturilor şi veniturilor proprii, precum şi a cheltuielilor partidelor politice”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Biroul de presă al Executivului.

Potrivit actului normativ, toate sursele de venit ale partidelor politice sunt înregistrate şi evidenţiate în documente contabile ale formaţiunilor. Sunt detaliate menţiunile obligatorii înscrise în chitanţele, foile de vărsământ şi ordinele de plată ale sumelor care constituie venituri ale partidelor politice pentru a permite identificarea persoanei care a generat venitul respectiv, procedura de urmat în cazul încasării fiecărei surse de venit prin cont bancar sau numerar, precum şi modalităţile şi formele de asigurare a publicităţii veniturilor. La acceptarea donaţiilor, indiferent de modul şi de forma în care au fost făcute, partidele politice sunt obligate să verifice şi să înregistreze identitatea donatorilor.

De asemenea, toate donaţiile, indiferent de valoarea, forma şi obiectul lor, sunt înregistrate şi evidenţiate de partidele politice în documentele contabile corespunzătoare, cu înregistrarea datei la care a fost încheiat contractul de donaţie, a numelor şi prenumelor donatorilor, a datelor de identificare ale acestora sau a denumirilor persoanelor juridice, a codurilor unice de înregistrare sau de identificare fiscală ale acestora, a cetăţeniei sau naţionalităţii acestora, după caz. Astfel, normele metodologice detaliază modalitatea de punere în aplicare a acestei obligaţii a partidelor politice, prin introducerea formularului de înregistrare a donatorilor.

În plus, se arată că donaţiile în bani a căror valoare depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară se vor face numai prin conturi bancare, limita fiind una anuală. În privinţa donaţiilor confidenţiale, acestea urmează acelaşi regim juridic de înregistrare şi evidenţă cu al celorlalte donaţii, singura excepţie fiind cea referitoare la publicarea identităţii donatorului prin intermediul Monitorului Oficial şi al site-ului Autorităţii Electorale Permanente.

Este reglementată şi procedura şi algoritmul de acordare a subvenţiilor de la bugetul de stat partidelor politice. Astfel, subvenţia este majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de către candidaţii femei şi cu numărul de mandate obţinute la alegerile locale şi parlamentare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.