Cum poate intra în faliment RADET din cauza indolenței

radet

De mai bine de un an, șefii Capitalei discută despre transformarea Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice București (RADET) în societate comercială. Numai că, deși au pus pe hârtie studiu privind oportunitea transformării instituției care este strategică pentru Capitală, ea livrează apa caldă și căldură în București, în sistemul centralizat, specialiștii Municipalității nu au explicat care sunt riscurile privind transformarea Regiei: ea poate intra chiar în faliment, la ce datorii are, iar prețul gicacaloriei ar putea crește.

radetÎn sedința ordinară a Consiliului General al Municipiului București din data de 23 iulie 2014 a fost aprobat studiul de oportunitate privind transformarea RADET-ului în societate comercială. Ulterior, către societatea nou creată va fi atribuit direct contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică. Transformarea regiei în societate comercială este atât o obligație prevăzută în Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, cât și o sarcină asumată de CGMB odată cu însușirea Memorandumului privind realizarea Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET). „Aceasta transformare reprezintă cel mai important pas pe care trebuie să îl faca Municipalitatea București în vederea realizării unei entități organizate pe principii de eficiență economică și satisfacere a consumatorului. Din păcate, demersurile de realizare nu sunt dintre cele mai coerente. Aceasta este concluzia pe care am tras-o personal în urma unei analize amănunțite a studiului realizat de catre Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice”, a explicat liderul PNL al aleșilor generali, Cornel Pieptea, pe blogul lui personal.

Pieptea a punctat principalele aspecte pe care care ar trebui lămurite:

  • Transformarea RADET în societate comercială este o necesitate pentru furnizarea unor servicii de calitate câtre locuitorii orașului București, în calitate de beneficiari.
  • Consider ca ar fi trebuit previzionată evoluția  societății rezultata din transformarea  RADET,  atât în varianta în care  memorandumul va fi implementat cât și în varianta în care memorandumul nu va fi implementat.
  • Documentația nu conține unele dintre cele mai importante analize si anume: matricea riscurilor privind transformarea regiei în societate comercială și predicțiile economice privind evoluția prețului la gigacalorie (preț total, preț plătit de populație și nivelul subvenției suportate de către Municipalitatea București).
  • Radet
    Cornel Pieptea

    În centralizatorul cu rezultatele financiare ale regiei de la data de 31 decembrie 2013, apare suma de 302 milioane lei (cca 76 milioane euro) reprezentând creanțe din subvenții neacordate de care Municipalitatea Capitalei. Studiul nu precizează cum au evoluat acestea, în condițiile în care valoarea acestora depășește evident decontul pe ultima lună. Această lipsă de finanțare creează mari probleme de cash flow pentru regie.

  • Studiul nu argumentează convingător nici în privința măsurilor de reducere a efectului de creștere a prețului la gigacalorie ca urmare a implementării directivei europene privind certificatele de emisii de CO2. Internalizarea costurilor pentru achiziționarea acestor certificate va conduce indirect la creșterea prețului energiei termice.

„Radet nu trebuie să-și fure singur căciula”

Pentru a putea realiza sistemul de alimentare centralizată cu energie termică a orașului București este necesar ca etapele implementării să fie urmate cu seriozitate și atenție. În acest moment, se impune luarea câtorva măsuri în regim de urgență”, a mai explicat Pieptea. Printre acestea el a enumerat: achitarea, cât mai operativă a datoriilor din subvenția neacordată către RADET, astfel încât funcționarea noii societăți comerciale să nu fie pusă în pericol; respectarea, de către Guvern, a angajamentelor asumate prin Memorandum, și răscumpărarea cotei de 2,4% din acțiunile Electrocentrale București SA (ELCEN) detinute de ROMGAZ; conștientizarea, de către conducerea și angajații RADET, a faptului că situațiile financiare, juridice și patrimoniale raportate în această perioadă vor sta la baza primelor decizii strategice ale viitoarei societăți comerciale. „Cu alte cuvinte, îi indemn să fie responsabili și să nu își fure singuri căciula”, avertizează Pieptea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.