Analiză Deloitte. După ce contribuțiile salariale trec la angajat, veniturile sale vor scădea

Salariile nete din România ar putea scădea în patru scenarii din şase, dacă firmele nu cresc valorile brute după transferul contribuţiilor sociale la angajat, arată calculele realizate de firma de consultanţă şi audit Deloitte România.

Plasarea contribuţiilor la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puţin 22,75% pentru a menţine valoarea salariului net, o decizie probabil mai uşor de pus în practică în sectorul bugetar, dar este discutabil dacă şi în ce manieră poate fi obligatorie pentru mediul privat, a declarat partener Global Employer Services, Deloitte România, Raluca Bontaş.

Ministerul de Finanţe a anunţat joi că, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmând să scadă de la 39,25%, cât sunt în prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce cu 37,5% de la 16% la 10%. Totodată, nu a fost reconfirmată scutirea de impozit pe venit pentru veniturile lunare brute de până la 2.000 lei.

Optimism versus pesimism

În varianta cea mai favorabilă, în care s-ar aplica toate măsurile concomitent, salariul mediu brut naţional ar creşte cu 11,5%, consideră Bontaş.

”Pe de altă parte, cel mai pesimist scenariu ar fi dacă nu s-ar găsi o soluţie pentru creşterea artificială a salariului brut cu 22,75%, dar contribuţiile ar fi preluate de angajat, iar impozitul pe venit ar rămâne nemodificat. În acest caz, nediscutat până în prezent, salariul mediu net s-ar diminua cu 22,16%”, a afirmat Bontaş.

În cel mai pesimist scenariu, o scădere de 22,16% a salariului mediu net, până la 1.709 lei, ar avea loc dacă salariul mediu brut de 3.131 lei nu este majorat cu 22,75%, ca urmare a transferului contribuţiilor angajatorului, rata totală a contribuţiilor scade la 35% (cu 4,25 puncte procentuale), iar impozitul pe venit rămâne 16%.

În cel mai optimist scenariu, în care salariul net ar ajunge la 2.448 lei, cu 11,49% mai mare decât în prezent, salariul mediu brut de 3.131 lei este majorat cu 22,75%, ca urmare a transferului contribuţiilor angajatorului. În plus, rata totală a contribuţiilor scade la 35% (cu 4,25 pp), impozitul pe venit scade la 10%, respectiv 0% pentru veniturile până la 2.000 lei brut, iar pentru salariile de peste 2.000 lei brut, impozitul de 10% se datorează doar pentru suma care depăşeşte plafonul de scutire de 2.000 lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.