Veşti bunii pentru românii cu credite în lei

Mii de angajați de la Mediu și Energie nu și-au primit salariile, în urma demisiei celor doi miniştri

Posesorii de credite în lei cu dobândă variabilă primeșsc vești bune: băncile actualizează ratele la credite, reflectând scăderea indicelui de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC).

CITEŞTE ŞI: Legile inițiate de PSD care protejează românii cu credite în fața practicilor abuzive

Această modificare vine după trei trimestre consecutive de ușoară creștere, semn că roțile economiei încep să se învârtească într-un ritm mai favorabil consumatorilor. Urmează o scădere a ratelor și la creditele cu dobândă calculată în funcție de ROBOR.

Concret, indicele IRCC scade de la 5,97% la 5,8%, un nivel care va rămâne valabil până la finele lunii iunie. Această ajustare este rezultatul direct al evoluțiilor din piața interbancară din ultimele luni ale anului trecut și este primul semn că presiunile inflaționiste asupra consumatorilor încep să se atenueze. Totuși, este anticipată o ușoară creștere a IRCC până la 5,85% în perioada iulie-septembrie, urmată de o probabila scădere din toamnă.

Această evoluție pozitivă a IRCC este susținută și de scăderea referințelor ROBOR, care au influențat în mod tradițional costul împrumuturilor în lei. În primul trimestru al anului 2024, media zilnică a ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,11%, marcând o distanță tot mai mică față de IRCC și semnalând o posibilă relaxare a politicii monetare a Băncii Naționale a României (BNR).

De altfel, analiștii financiari anticipau chiar o mișcare în această direcție din partea BNR, așteptându-se la o scădere a ratei cheie în luna mai, o decizie care ar putea aduce și mai multe vești bune pentru cei cu credite. Rata inflației, deși încă peste nivelul dobânzilor, este pe o tendință de scădere, ceea ce sugerează că măsurile BNR de până acum își fac efectul.

Cum vor scădea ratele

Potrivit profit.ro, la un credit de 210.000 de lei pe 300 de luni, acordat cu o marjă de 2,03 puncte procentuale în funcție de ROBOR la 3 luni, respectiv de 2,5% în funcție de IRCC, de la 1 aprilie avem următoarele modificări ipotetice: Rata creditului cu dobândă variabilă după ROBOR scade la 1.640 de lei, de la 1.668 de lei, după ce la începutul lui 2023 ajunsese la 1.900 de lei. Rata creditului în funcție de IRCC scade la 1.663 de lei, de la 1.687 de lei, dar de la 1 septembrie crește la 1.670 de lei. Marjele de dobândă au fost alese astfel încât cele două împrumuturi să aibă aceeași dobândă la originare, în 2019.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.