Ne mor copiii pentru că nu avem o strategie contra fenomenelor meteo extreme

Era nevoie de o tragedia ca România să își dea seama că are nevoie de o strategie pentru prevenirea efectelor fenomenelor meteo extreme. În urma inundațiilor care au avut loc în ultimele două zile județul Prahova, patru copii au fost luați de viitură.

Conform ultimelor declarații ale președintelui României, Klaus Iohannis, țara noastră are nevoie de o stragetie clară pe domeniul fenomenelor meteo extreme.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a aflat cu profundă durere despre tragedia petrecută în localitatea Sângeru, din judeţul Prahova, în urma căreia şi-au pierdut viaţa trei copii şi al patrulea este dat dispărut după ce casa în care locuiau a fost luată de o puternică viitură. Preşedintele Klaus Iohannis este alături de familia îndurerată în aceste momente grele şi de toţi cei care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor care au afectat România în ultimele ore”, a anunțat Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis solicită autorităţilor responsabile să ia toate măsurile care se impun pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de sprijin.

„Această dramă, care din nefericire nu este un caz singular, reprezintă un puternic semnal de alarmă că este urgentă nevoie de elaborarea unor strategii pentru a preveni, pe cât posibil, efectele fenomenelor meteo extreme şi a unor planuri de acţiune imediată atunci când au loc astfel de evenimente climatice extraordinare”, mai spun oficialii de la Cotroceni.

Tornadele încep să măture România

Ultimul fenomen extrem care și-a făcut apariția în România și a reușit și să facă victimă este tornada. Nimeni nu poate uita tornada din județul Călărași care a lovit un autobuz plin cu pelerini, câțiva dintre aceștia fiind răniți.

Tot în luna mai, fenomenele meteo extreme au lovit mai multe sate din Câmpia Bărăganului, lăsând zeci de familii cu daune mari la locuințe.

Ieri, Ministerul Afacerilor Interne a cerut cetăţenilor din zonele vizate de codurile galben şi portocaliu, adică mai bine de jumătate de țară, să evite deplasările în perioada de intensitate maximă a fenomenelor meteorologice.

„ANM a emis astăzi o avertizare de Cod portocaliu de averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, vijelii şi grindină pentru cea mai mare parte a Munteniei şi Dobrogei, sudul Moldovei, nordul Olteniei şi în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, valabilă în intervalul orar 31 mai, ora 15,00 – 1 iunie, ora 10,00”, spuneau oficialii MAI.

Sistemul antigrindină, o glumă proastă pe banii cetățenilor

De la începutul anului, au fost trase un număr total de 854 de rachete antigrindină. Efectele lor s-au văzut. Și pentru că au fost atât de „eficiente”, mai bine de un sfert dintre acete rachete au fost trase numai în ultimele 3 zile.

„Ca urmare a instabilității atmosferice severe înregistrată în intervalul 28-31 mai 2019, în zonele arondate Unităților de combatere a căderilor de grindină (UCCG) Moldova 1 Iași, Moldova 2 Vrancea, Prahova-Grup Sud, Timiș și Oltenia, prin punctele de lansare din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP), s-au realizat  activități de combatere a căderilor de grindină.

Astfel, în după amiaza zilei de 28 mai, începând cu ora 16:50, din Punctele de lansare (PL) Recaș și Topolovăț, arondate UCCG Timiș, au fost lansate 11 rachete antigrindină (RAG) care au avut efect de eliminare a căderilor de grindină în zona protejată”, anunța ieri ministerul Agriculturii.

Sistemul RO-Alert, pus pe butuci, prin eroare umană

În pline fenomene meteo extreme, în Maramureș, sistemul Ro-Alert a căzut, eroare fiind cauzată de un angajat al MAI.

„Sistemul RO-Alert nu a funcţionat normal din cauza unei greşeli umane, iar populaţia din judeţ a fost avertizată abia după trecerea furtunii. În acest context a fost transmisă o avertizare pentru populaţia din zonele Baia Mare, Baia Sprie şi Tăuţii Măgherăuş prin intermediul aplicaţiei RO-Alert. În contextul precizat şi având în vedere faptul că pentru personalul ISU Maramureş a fost prima utilizare în modul real a aplicaţiei, a intervenit o eroare umană, nu una de sistem, care a făcut ca mesajul să fie transmis doar la ora 17,04. Menţionam că aplicaţia RO-Alert este perfect funcţională, sens în care s-au transmis fără probleme mai multe alerte în alte judeţe vizate de fenomene meteo asemănătoare”, a declarat Pavel Blănaru, inspector șef ISU.

Acesta a confirmat că ISU Maramureş a primit în timp real avertizarea de Cod roşu emisă de către Centrul Naţional de Prognoze Meteo, înainte cu câteva secunde de codul portocaliu emis de către Centrul Meteo Regional-Transilvania Nord.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.