joi, iulie 4, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăSfaturile companiei Salubrizare Sector 5. 10 reguli pe care să le respecți...

Sfaturile companiei Salubrizare Sector 5. 10 reguli pe care să le respecți atunci depozitezi deșeurile

-

Reprezentanții Companiei de Salubrizare Sector 5 a făcut o listă cu reguli pe care trebuie să le respecți atunci când arunci gunoiul. Gestionarea corespunzătoare a deșeurilor este o obligație legală majoră, iar majoritatea societăților comerciale trebuie să o respecte.

Dacă desfășurați o activitate curată care nu produce deșeuri, ar trebui să știți următoarele:

• Deșeu – este reprezentat de orice substanță sau obiect pe care deținătorul îl aruncă ori are intenția sau obligația să îl arunce;
• Producător de deșeuri – este reprezentat de către orice persoană ale cărei activități generează deșeuri;

Ca producător sau deținător de deșeuri, aveți obligația de a:

• vă numi un responsabil cu managementul deșeurilor, instruit în acest sens (în caz contrar este prevăzută o amendă amendă cuprinsă între 15.000-30.000 de lei);
• clasifica deșeurile pe care le produceți, indiferent de cantitatea lor, conform categoriilor legale din nomenclatorul de deseuri (amenda prevăzută pentru nerespectarea acestor prevederi este cuprinsă între 15.000-30.000 de lei);
• colectează separat deșeurile din hârtie, metal, plastic și sticla (amenda pentru nerespectarea acestor prevederi este cuprinsă între 20.000-40.000 de lei);
• menține evidența lunară a deșeurilor (chiar dacă aceasta este pe zero) și să depuneți un raport anual cetralizator la Agentia de Prptecție a Mediului de care aparțineți.
Fiecare instituție publică sau operator economic are îndatorirea de a desemna un responsabilul din cadrul societății care să fie însărcinat cu managementului deșeurilor. Acesta are obligația de a întocmi mai multe tipuri de raportări care țin de protecția mediului, în funcție de specificul activității prestate:
• Registrul de Evidență a Gestiunii Deșeurilor;
• Raportări către Agenția pentru Protecția Mediului pentru: deșeuri, ambalaje, subsțante toxice și periculoase, poluanți în aer, apa și sol.

În ceea ce privește deșeurile, aceste se împarte în funcție de categorie:

Deșeurile menajere (nereciclabile) sunt cele care reprezintă toate deșeurile care nu se pot recicla (ex. resturi alimentare, coji de fructe și legume, etc). Încă nu s-a stabilit o culoare oficială pentru acest tip de deșeuri.

Sticlă (Deșeu ambalaje din sticlă 15 01 07). Aici intră toate obiectele din sticlă care se pot recicla (ex. sticle băutură, borcane, geamuri, etc. Acestea nu trebuie să fie neapărat întregi, trebuie doar să fie realizate din sticlă). Culoarea desemnată pentru acest tip de deșeuri reciclabile este VERDE.

Plastic & Metal (Deșeu ambalaje din plastic 15 01 02). În această categorie intră toate obiectele din plastic și metal care se pot recicla (ex. cutii și diverse recipiente, pet-uri, jucării, piese de la aparate stricate, doze de bere și de sucuri, piese metalice diverse, etc). Culoarea desemnată pentru acest tip de deșeuri reciclabile este GALBEN.

Hârtie (Deșeu ambalaje din hârtie-carton 15 01 01). La această categorie intră toate obiectele din hârtie care se pot recicla (ex. caiete, foi de hârtie imprimate/neimprimate, maculatură, ziare, reviste, cutii carton, etc. Acestea nu trebuie să fie întregi, trebuie doar să fie realizate din hârtie). Culoarea desemnată pentru acest tip de deșeuri reciclabile este ALBASTRU.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Coaliția s-a înțeles în privința datei alegerilor. Când sunt chemați românii la urne

0
Coaliţia PSD-PNL a finalizat discuţiile cu privire la calendarul electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare. Primul tur al prezidențialelor va avea loc pe 24 noiembrie, al doilea tur pe 8 decembrie iar pe 1 decembrie va fi scrutinul parlamentarelor.  „Ținând...