Se înființează DNA-ul pădurilor

FOTO: pixel2013/Pixabay.com
FOTO: pixel2013/Pixabay.com

Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat legea de înființare a Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Mediu, supranumită și „DNA-ul pădurilor”.

Legea a fost adoptată aproape în unanimitate, cu 119 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” și 11 abțineri (UDMR). De asemenea, s-au mai abținut și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), precum și senatorul Ioan Simionca, tot de la ALDE.

Potrivit legii, noua direcție se va înființa în cadrul Parchetului General, ca structură specializată în combaterea infracțiunilor împotriva mediului înconjurător și își exercită atribuțiile pe întreg teritoriul României.

DIIM va fi condusă de un procuror-șef, iar în cadrul ei vor lucra un număr maxim de 295 de procurori, dar nu mai puţin de 10; 290 de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, nu mai puţin 25 de posturi ocupate prin detaşare sau concurs, după caz; 40 de specialişti – nu mai puţin de cinci şi 270 de angajaţi – personal auxiliar de specialitate, economic şi administrativ, dar nu mai puţin de 25 de posturi.

Șefull DIIM urmează să fie numit la fel ca procurorul general al României și procurorii-șefi ai DNA și DIICOT: prin decret semnat de președintele României, la propunerea ministrului Justiției și cu avizul Secției pentru procurori a CSM.

Potrivit inițiatorilor legii, anual, dispar peste 20 milioane de metri cubi de lemn din țara noastră, volumul de lemn recoltat fără acte din păduri s-a dublat între 2014 și 2018, dar numărul dosarelor penale legate de aceste infracțiuni trimise în instanță s-a redus cu aproape 50% între 2016 și 2019.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.