Şacalii au invadat Vasluiul

SONY DSC

În ultima vreme, șacalii au înregistrat o creștere semnificativă în județul Vaslui, în special în regiunea Luncii Prutului. Autoritățile se confruntă cu restricții considerabile în intervenție, dat fiind faptul că zona este situată în apropierea frontierei, unde activitățile de vânătoare sunt interzise.

CITEŞTE ŞI: Curățenie după valul de praf saharian care a acoperit România

Se estimează că în zonă trăiesc peste 400 de șacali, conform datelor autorităților. Acesta animale sălbatice sunt carnivore și se hrănesc cu cadavre, prăzi sălbatice, iar în unele cazuri au fost raportate atacuri asupra animalelor domestice din gospodării sau ferme.

Șacalii din județul Vaslui fac ravagii

„Pe raza judeţului Vaslui, noi avem Râul Prut, care este apă de frontieră cu Republica Moldova. Noi gestionăm şi administrăm toate fondurile de vânătoare riverane Prutului, respectiv din albia şi albia majoră a râului. Prutul fiind apă de frontieră, el este trasat şi are şi o fâşie de protecţie a frontierei de stat.

Conform legilor române în vigoare, nu se practică vânătoarea la nicio specie pe fâşia de protecţie a frontierei de stat. Pe teritoriul judeţului Vaslui, Prutul are o lungime de 190 de kilometri, iar în zonă vegetaţia este specifică zonelor inundate.

Noi acolo nu putem interveni cu arma de vânătoare, întrucât am încălca legea statului român”, a transmis directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, Vasile Negru.

Potrivit informațiilor furnizate, nu este permis să se tragă sau să se utilizeze armele de foc decât în conformitate cu prevederile legale, în limitele fâșiei de protecție a frontierei de stat a României, la o distanță de 500 de metri în interiorul acesteia.

În această zonă, există câteva zeci de mii de hectare de teren considerat sălbatic.

Acesta spune că se observă că șacalii au avansat și în alte zone ale județului Vaslui, inclusiv în regiunile de câmpie și deal din Vestul și Nord-Vestul acestuia.

Cetățenii, informați să anunțe autoritățile dacă văd animalele

Această specie este cunoscută pentru migrația sa extensivă, parcurgând între 25 și 30 de kilometri într-o singură noapte în căutare de hrană.

Cetățenii sunt îndemnați să raporteze autorităților orice observație privind prezența de șacali, iar proprietarii de animale sunt sfătuiți să-și protejeze proprietățile cu împrejmuiri adecvate.

„Proprietarii de animale, în special cei care ţin ovine, bovine, caprine în extravilanul localităţilor, să-şi împrejmuiască proprietăţile unde cresc animalele cu garduri bune, sănătoase, să le securizeze, că este un bun al lor, este munca lor, să nu le lase expuse acestui prădător nemilos şi foarte, foarte agresiv”, a avertizat Vasile Negru.

În județul Vaslui, prezența șacalilor a fost semnalată inițial în zona Lunca Prutului, după anul 2012. Această creștere a populației de șacali a fost atribuită închiderii vânătorii în Delta Dunării printr-o hotărâre de Guvern, ceea ce a permis acestor animale să se înmulțească în mod substanțial.

Ulterior, între anii 2018 și 2019, apariția pestei porcine africane în regiunea umedă a României, inclusiv în Delta Dunării, a asigurat o sursă constantă de hrană pentru șacali, contribuind astfel la proliferarea lor necontrolată.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.