Rujeola a ucis 64 de români

rujeola
Rujeola este o boală contagioasă

Rujeola a ucis 64 de români. Este una dintre cele mai periculoase boli care afectează atât copiii cât şi persoanele adulte. Aproape 19.000 de români au fost infectaţi cu rujeolă din septembrie 2016, când a început epidemia de rujeolă, până în prezent.

Potrivit rapoartelor Centrului Naţional de  Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, ”numarul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 10.01.2020 este 18 996, din care 64 de decese. În perioada 23.12.2019 – 10.01.2020 au fost raportate înca 88 de cazuri nou confirmate în 9 judeţe”.

Numărul cazurilor de rujeolă, în creștere

Cele mai multe cazuri nou confirmate au fost în judeţul Neamţ (29), apoi în Sălaj (18), Suceava (16), Satu Mare (11), Braşov (10) şi câte un caz pentru judeţele Dâmboviţa, Dolj, Mehedinţi şi Timiş.

Rujeola este extrem de contagioasă

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Debutează ca o răceală banală cu febră foarte înaltă, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție măruntă. Aceasta începe pe pielea feței și a capului, se extinde pe restul corpului, până ia aspectul de ”copil stropit cu vopsea”. Starea generală a bolnavului este profund alterată, potrivit desprevaccin.ro.

Statisticile arată că cei mai afectaţi sunt copii de la până la vârsta de 9 ani, însă au fost cazuri de infecţii şi la persoane de peste 40 de ani. Cei mai afectaţi sunt copiii din grupa de vârstă de 1-4 ani nevaccnaţi. Aproape 6.000 de cazuri de infecţii au fost confirmate la această grupă de vârstă.

Complicaţiile rujeolei

Complicațiile rujeolei sunt frecvente și grave. Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravității bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamația creierului (ce poate duce la deteriorarea funcției lui) și unul sau două cazuri din o mie se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.  O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane aflate în anturajul ei.

Epidemia de rujeolă nu are leac. S-au mai înregistrat 120 de cazuri în ultima săptămână. Lista județelor

Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni care nu pot fi vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecțiunii. O categorie vulnerabilă o reprezintă și femeile însărcinate, care riscă avort sau naștere prematură, în situația în care nu au protecție (prin boala anterioară sau prin vaccinare). Și fătul poate fi afectat de virus. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.