Procurorii, somaţi de judecători: Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei de pe 10 august 2018, până pe 10 august 2023!

Protestele din 10 august
Protestele din 10 august

Secția Militară a Parchetului General ar trebui să finalizeze ancheta mai repede decât termenul setat de procurorul general al României, Alex Florența, care estimase că va fi finalizată la toamnă.

Pe 10 august 2018, demonstrațiile antiguvernamentale din Piața Victoriei, pornite ca un protest al românilor din diaspora, s-au încheiat violent. Circa 500 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale. Dosarul violențelor din fața Guvernului, care poartă numărul 18/P/2018, n-a fost finalizat încă. Procurorul general al României, Alex Florența, a declarat marți, 9 mai 2023, că ancheta va fi sfârșită până în toamnă. Dar pe 19 mai 2023, o instanță a solicitat finalizarea dosarului mai repede: până pe 10 august 2023, ceea ce ar însemna la 5 ani după incidente.

Un cetățean, Marius Pițigoi, parte civilă în dosarul de urmărire penală, a depus „o contestație de durată proces” la Tribunalul București. Iar judecătorii i-au dat dreptate: dosarul trebuie finalizat în maximum trei luni. „Stabileşte termen 10.08.2023 pentru rezolvarea cauzei penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare sub nr. 18/P/2018″, arată completul de la Tribunal. Această metodă se practică, dar, din practică, nu există nicio garanție că procurorii vor respecta termenul stabilit de judecători. Asta pentru că independența lor de a cerceta probele, ca magistrați, îi poate determina să amâne încheierea dosarului.

Plimbat între instanţe

Dosarul 18/P/2018 a traversat mai mulți procurori și instanțe. Mai întâi, în 1 iulie 2019, Secția Militară din cadrul Parchetului General și-a declinat competența în favoarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Apoi, un an mai târziu, în 2020, cazul a fost închis de DIICOT. Pentru că nu existau probe împotriva celor puși inițial sub urmărire penală: foștii şefi din Jandarmerie și MAI, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică. În iulie 2021, cazul a fost redeschis de Curtea de Apel București. Judecătorul Ciprian Alexandru Ghiță a argumentat că procurorii au clasat dosarul fără să audieze victime sau suspecți și nu au solicitat probe. În aprilie 2022, ancheta în dosarul „10 august” a fost reluată de Secția Militară a Parchetului General. Asta după ce unul dintre protestatari, Ioan Crăciuneanu, a obținut în instanță redeschiderea dosarului închis inițial de DIICOT. 150 de persoane – audiate, 22 jandarmi – puși sub acuzare Conform procurorului general Alex Florența, peste 150 de persoane au fost audiate până în prezent în „noul” dosar. Au fost puşi sub acuzare 22 de jandarmi care au acţionat împotriva protestatarilor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.