Parlamentul European interzice centalele de apartament

Marți, Parlamentul European a adoptat Directiva privind schimbările climatice, care vizează eliminarea treptată a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.

CITEŞTE ŞI: Ce acuzaţii îi aduc procurorii chirurgului vedetelor

Această decizie interzice subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili începând din 2025 și încurajează adoptarea sistemelor de încălzire hibride.

Directiva, adoptată cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri, necesită acum aprobarea oficială a Consiliului UE pentru a deveni lege.

Această măsură este parte a eforturilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor.„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.

Subvenţionarea centralelor individuale

Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. red.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a informat Parlamentul European, arată ziarul Adevărul.

Potrivit noilor reglementări, toate clădirile noi trebuie să aibă emisii zero începând din 2030, iar cele ocupate sau deținute de autoritățile publice trebuie să atingă acest obiectiv începând din 2028. Directiva impune și renovarea unui procent specific de clădiri cu performanțe energetice slabe până în 2030 și 2033, respectiv.În ceea ce privește centralele termice de apartament, statele membre trebuie să ia măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și să elimine treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire până în 2040. Această măsură vine ca parte a eforturilor de a reduce impactul clădirilor asupra mediului și de a încuraja utilizarea surselor de energie regenerabilă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.