Azi se discută noile pensii speciale ale primarilor

România nu are buget rectificare bugetară

Proiectul pentru pensii speciale ale primarilor (Codul administrativ) intră azi în dezbaterea plenului Senatului. Proiectul, care are peste 600 de articole, a fost iniţiat de parlamentarii PSD. 

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene vor beneficia de pensie dacă îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare şi dacă nu au fost condamnaţi definitiv, în această calitate, pentru fapte de corupţie.

Vor fi luate în calcul persoanele alese începând cu anul 1992. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

„Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul ministerului în domeniul administraţiei publice şi se plăteşte de către acesta”, se arată în document.

Pensii speciale și condiții speciale

De asemenea, comisia specială a mai stabilit că aleşii locali au dreptul la PFA, eliminând un text de la articolul referitor la incompatibilităţi, care prevedea că aceştia nu pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, dacă intră în relaţii comerciale cu instituţii publice.

Un alt text adoptat prevede că mandatul primarului încetează la „pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”. De asemenea, „încetarea mandatului poate avea loc numai după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti”.

Parlamentarii din comisie au mai decis introducerea preşedinţilor consiliilor judeţene în rândul autorităţilor administraţiei publice locale, alături de consiliile locale, primari, consiliile judeţene.

Pensiile speciale pentru primari ajung la maximi 1.300 de lei, pe lângă pensiile obisnuite pe care le vor avea.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

*