E oficial: Comisia Europeană a aprobat metroul pentru Puiu Popoviciu, până la Băneasa Shopping City

Băneasa Shopping City, metroul lui Puiu Popoviciu metroul pentru Puiu Popoviciu Puiu Popoviciu rămâne fără Băneasa Shopping City metrou pentru Puiu Popoviciu metrou pentru Băneasa Shopping City metrou la Băneasa Shopping City

Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, a anunțat miercuri aprobarea alocării a peste 517 milioane de euro pentru construcția Magistralei de metrou 6.

Va fi însă vorba de metroul pentru Puiu Popoviciu, pentru că banii europeni vor finanța doar lucrările la tronsonul 1 Mai – Tokyo (Băneasa Shopping City, mall-ul miliardarului fugar).

“Cofinanțarea europeană este destinată construcției unei secțiuni de 6 kilometri din linia de metrou, dintr-un total de peste 14 kilometri cât urmează să aibă la final magistrala de metrou M6 (Gara de Nord – Aeroport Henri Coandă Otopeni) din București. Aceasta va asigura legătura cu linia de metrou M4 (Gara de Nord – Lac Străulești). Totodată, proiectul prevede construcția a șase noi stații de metrou subterane între zona 1 Mai și centrul comercial Băneasa – acolo unde urmează să fie amplasată stația Tokyo -, precum și achiziționarea a douăsprezece garnituri de metrou, fiecare cu câte șase vagoane”, a scris Corina Crețu pe pagina sa de Facebook.

“Lucrările pentru magistrala de metrou M6, secțiunea 1 Mai – Tokyo, sunt programate să înceapă în a doua parte a acestui an. Sper că autoritățile române să găsească soluții pentru finalizarea magistralei M6, astfel încât să se poată circula pe noua linie de metrou de la 1 Mai până la Aeroportul Internațional Otopeni”, a adăugat ea.

Metroul pentru Puiu Popoviciu. Obiecțiile Comisiei Europene

Asociația Pro Infrastructura anunța încă din noiembrie că oficialii Comisiei Europene iau în calcul să finanțeze doar o bucată din magistrala de metrou spre Aeroportul Otopeni.

“Decizia vine în urma eșecului autorităților române de a lămuri îngrijorările exprimate de Comisia Europeană (CE) prin scrisoarea („Request for Clarifications”) trimisă la București în 16.02.2018. În scrisoare, experții de la Bruxelles prezintă șase „aspecte critice” (alături de altele secundare) în vederea obținerii finanțării nerambursabile, dintre care două extrem de grave: absența unei analize de opțiuni veritabile și estimarea costurilor la un nivel prea scăzut”, scriau atunci cei de la API.

Comisia Europeană a considerat prea mică estimarea de cost de 52,5 milioane euro/km, în condițiile în care Metrorex a desfășurat sau desfășoară lucrări de investiții în Capitală cu costuri mult mai mari, respectiv 69 milioane euro/km pentru M4 și 83 milioane euro/km pentru M5.

În final, se construiește metroul pentru Puiu Popoviciu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.