Merkel a câștigat din nou alegerile din Germania, dar nu prea are cu cine să mai facă alianțe

Merkel

Conservatorii germani ai Angelei Merkel au câștigat alegerile legislative de duminică. Dreapta naționalistă a reușit intrarea istorică în parlamentul federal.

CDU-CSU, cu cifre între 32,7 și 33,3%, conform estimărilor, ar înregistra cel mai slab scor electoral al său, mai mic decât precedentul minim istoric atins deja de doamna Merkel (33,8%, în 2009).

Cancelarul german a recunoscut că aștepta „un rezultat mai bun”, adăugând că intrarea naționaliștilor în forul legislativ este o „nouă provocare”.

Formațiunea sa îi devansează totuși clar pe social-democrații lui Martin Schulz (SPD, 20-21%), care de asemenea ar înregistra, la rândul lor, cel mai prost scor electoral de după 1945, potrivit estimărilor canalelor publice ARD și ZDF.

Merkel caută parteneri

Așadar, îi va reveni actualului cancelar, pentru a patra oară, sarcina de a căuta parteneri de coaliție pentru formarea viitorului executiv. Dar această căutare a unei noi majorități a fost complicată duminică seara de SPD, care a decis să intre în opoziție, după patru ani de guvernare cu Angela Merkel.

Martin Schulz și-a exprimat regretul pentru o „zi dificilă și amară pentru social-democrație”, dar a promis că se va lupta în Bundestag pentru „valorile sale și principiile toleranței, respectului”.

Repartizarea celor 600-700 de fotolii de parlamentar trebuie încă să se limpezească, urmare a complexității sistemului de vot german, dar refuzul social-democraților complică misiunea doamnei Merkel, care va trebui prin urmare să convingă a priori atât liberalii din FDP, cât și Verzii, două partide pe poziții adesea opuse.

Naționaliștii

Victoria conservatorilor este umbrită de asemenea de rezultatul formațiunii Alternativa pentru Germania (AfD), partid anti-imigrație, care ar ocupa poziția a treia, fapt ce provoacă un șoc pentru țară.

AfD își face așadar o intrare în forță în parlament, o premieră după 1945 pentru un partid care are discursuri anti-imigrație, anti-islam, anti-euro și revizioniste.

„(…) Ne vom recupera țara”, a jubilat Alexander Gauland, aflat în fruntea listei AfD.

Formațiunea sa a eșuat la precedentele alegeri în încercarea de ajunge în Bundestag, dar acum devansează stânga radicală Die Linke, liberalii din FDP și Verzii, partide clasate toate în jurul a 9-10%.

Răspunzând Angelei Merkel care făcea campanie pentru continuitate în prosperitate, AfD a atacat-o pe aceasta, avându-i ca modele pe Donald Trump și partizanii Brexitului.

Tema predilectă a acestei drepte dure: acuzarea de „trădare” adusă șefei guvernului de la Berlin pentru că a deschis porțile țării în 2015 pentru sute de mii de solicitanți de azil majoritar musulmani.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.