Începe noul an școlar. Provocare pentru administrația locală: 4.000 de școli fără autorizație sanitară

școală în trei schimburi noul an școlar Ajutor financiar pentru familiile monoparentale

Aproximativ 2,9 milioane de elevi încep luni noul an școlar întreaga ţară. Noul an şcolar are 34 de săptămâni şi se va încheia pe 14 iunie 2019, după 168 de zile lucrătoare. Aproape 3.900 de unităţi nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 20% dintre clădirile în care vor învăţa copiii nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.

Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), numărul elevilor înscrişi în noul an şcolar 2018/2019 este de aproximativ 2,9 milioane. ”Date statistice cu un grad mai mare de acurateţe privind elevii înmatriculaţi în noul an şcolar vor fi disponibile după data de 1 octombrie”, au declarat pentru News.ro reprezentanţii MEN.

În general, festivităţile de deschidere a anului şcolar au fost programate pentru ora 09.00. Sunt, însă, unităţi care au chemat elevii şi părinţii la ora 10.00 sau la ora 11.00. Preşedintele Klaus Iohannis va participa, la ora 11.00, la festivitatea organizată la Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, una dintre instituţiile de tradiţie din oraşul reprezentativ în anul Centenarului.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, va fi, la ora ora 9:00, la ceremonia de deschidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, iar la ora 11.00, la Şcoala Gimnazială „Márton Áron” din Sândominic (comuna Sândominic).

Fără autorizaţii sanitare de funcţionare în noul an școlar

Din datele statistice existente în acest moment la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale, la nivel naţional, 20% dintre unităţile şcolare nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.

”Din totalul spaţiilor, circa 19.000, în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, circa 80% deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce 20 % dintre acestea sunt în curs de autorizare sau nu deţin autorizaţie de funcţionare”, au mai spus reprezentanţii MEN pentru News.ro.  Potrivit acestora, o situaţie actualizată va fi disponibilă după începerea anului şcolar.

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au anunţat că aproape 3.900 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de securitate la incendiu. ”Din cele 26.172 clădiri în care se desfăşoară activităţi de învăţământ, 18.851 nu necesită autorizaţie privind securitatea la incendiu, întrucât nu s-au efectuat modificări constructive sau au fost date în exploatare anterior introducerii obligaţiei legale de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu. De asemenea, centralizarea informaţiilor relevă faptul că pentru 3.892 clădiri este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, iar pentru alte 495 de construcţii a fost emis aviz de securitate la incendiu şi nu a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor”, au precizat reprezentanţii IGSU.

Aceştia au anunţat că, de la începutul acestui an, au fost soluţionate favorabil un număr de 246 de autorizaţii şi 852 avize de securitate la incendiu. ”Creşterea nivelului de protecţie este un obiectiv prioritar pentru instituţia noastră, sens în care, în anul şcolar 2017 – 2018, au fost derulate 3.475 controale de prevenire, care au avut rolul de a înlătura eventualele deficienţe pe linia siguranţei la incendiu. Totodată, structurile inspecţiei de prevenire au venit în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluţionarea situaţiilor existente şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate necesare. Pe timpul derulării acestor controale au fost executate 3.022 exerciţii de evacuare şi intervenţie, precum şi 3.867 instruiri”, au mai menţionat reprezentanţii IGSU.

IGSU a precizat că, odată cu începerea anului şcolar, se vor intensifica acţiunile de îndrumare şi control la aceste categorii de obiective şi se vor continua organizarea exerciţiilor destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru copii şi cadre didactice.

Noul an şcolar – 34 de săptămâni de şcoală, 168 de zile lucrătoare

Elevii vor merge la cursuri 168 de zile lucrătoare. Structura anului şcolar arată că vor fi 34 de săptămâni de cursuri, organizate în două semestre.

„Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019)”, anunţă Ministerul Educaţiei. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie pe 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, pe 7 iunie 2019.

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019), vacanţă intersemestrială (2 – 10 februarie 2019), vacanţa de primăvară (20 aprilie – 5 mai 2019) şi vacanţa de vară (15 iunie – 15 septembrie 2019).

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor avea vacanţă şi în săptămâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018.

Programul naţional ”Şcoala altfel” are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.  „Desfăşurarea programului «Şcoala altfel» nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific”, precizează ministerul.

Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie – Ziua învăţătorului, în măsura în care, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

*