General din Armata Română, trimis în judecată după ce a furat banii din fondul de război să-și facă o vilă

Un fost direct adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), Iulian Cristian Gherghe, general în rezervă a fost trimis în judecată pentru delapidare, fals intelectual şi uz de fals, fiind acuzat că şi-a însuşit fără drept aproximativ 180.000 de dolari.

Cunoscut în lumea serviciilor secrete, Gherghe a ocupat până în urmă cu doi ani funcția de director adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării. Din această postură, el a sustras din fondurile de criză de război ale instituției peste 179.400 de dolari, scop în care a falsificat și folosit mai multe înscrisuri.

Timp de un an a ținut banii într-un seif, iar apoi s-a folosit de ei pentru a-și cumpăra un teren în Corbeanca pentru a-și construi o casă.

Comunicatul Parchetului Militar

Prin rechizitoriul nr. 11/P/2021 din data de 16.06.2021 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Gherghe Iulian Cristian- fost director adjunct al DGIA, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:

  • delapidare, prev. de art. 295 alin. (1) din Codul penal;
  • fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art. 320 alin. (1) și (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal;
  • fals intelectual, prev. de art. 321 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal;
  • uz de fals, prev. de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal,  totul cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.

În fapt, s-a reținut că, la data de 27.11.2018, inculpatul Gherghe Iulian Cristian- care avea calitatea de locțiitor al șefului DGIA, și-a însușit, fără drept, suma de 179.470 USD din fondurile ce aparțin acestei structuri militare, scop în care a falsificat și folosit mai multe înscrisuri oficiale.
Prejudiciul material cauzat a fost reparat în întregime în cursul urmăririi, de către inculpat, prin restituirea sumei sustrase.
Dosarul cauzei a fost înaintat, pentru judecată, la Curtea Militara de Apel la data de 17.06.2021.

Precizăm că în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, reprezintă o etapă a procesului penal, inculpatul beneficiind în continuare de prezumția de nevinovăție până la soluționarea definitivă a cauzei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.