Gabriela Firea s-a întâlnit cu vicepremierul Vasile Dîncu, pentru a găsi o soluție la criza ELCEN-RADET

Primarul general Gabriela Firea s-a întâlnit joi cu vicepremierul Vasile Dîncu, pentru a discuta despre redresarea activității economice a ELCEN și RADET, a informat biroul de presă al Primăriei Capitalei.

„Atât primarul general, cât și vicepremierul României au dat asigurări că se vor lua măsurile necesare imediate pentru ca, în sezonul rece, alimentarea cu apa caldă și căldură, atât pentru populație, cât și pentru instituțiile publice racordate la sistemul centralizat de termoficare, să nu aibă niciun fel de sincope. Un grup de lucru, format din specialiști din partea Guvernului și reprezentanți ai PMB, va analiza toate documentele financiare, juridice și administrative, iar în scurt timp va fi comunicată o soluție, care va fi anunțată public”, se arată într-un comunicat al PMB.

Miercuri, peste 300 de salariați membri de sindicat din cadrul ELCEN au protestat în fața Primăriei Capitalei, reclamând faptul că Municipalitatea și RADET nu plătesc energia termică livrată de ELCEN, fapt ce a generat acumularea unor datorii totale de peste 3,6 miliarde de lei.

„E vorba de o sumă de 250 de milioane aferentă unui protocol neonorat de primarul Oprescu din anul 2008, un rest, și e vorba de 715 milioane, o compensare la creșterea prețului la combustibil. Toate aceste sume se referă la ani din urmă — 2008, 2011. ELCEN nu a încasat aceste sume, a înregistrat la rândul lui datorii, care s-au multiplicat în cascadă, cu dobânzi și penalități. Astăzi, ELCEN în contabilitate are de încasat pe relația RADET — Primărie 3,6 miliarde de lei, dar totodată are datorii la rândul său de circa 1,8 miliarde. Riscăm să fim executați siliți de furnizorii de gaze, de ANAF”, a spus președintele Federației Sindicale Termoelectrica (FST), Voicu Mihail.

Pe de altă parte, primarul general a declarat că „acum mingea este în curtea Guvernului”, deoarece Executivul trebuie să creeze cadrul legal prin care PMB să poată să plătească parte din datoria istorică, „cea care va fi considerată eligibilă, adică adevărată”.

„În acest moment, bugetul Primăriei Capitalei are o coloană în care este prevăzută suma expresă pentru subvenție. Pentru a se deschide o altă coloană bugetară pentru datoria istorică, considerată eligibilă, deci corectă, ar trebui ca Guvernul să dea ori o hotărâre de Guvern, cum s-a mai întâmplat în anii trecuți, sau o ordonanță de urgență care să își producă efectele imediat, dar care să ajungă în Parlament”, a spus edilul șef al Capitalei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.