Cum să nu le zici ceva de dulce guvernanților? Azi despre „predictibilitate” și „sustenabilitate” în construcții

Roland Cătălin Pena

Tot politicianul român când ajunge la guvernare nu prididește să învârtă două cuvinte, „predictibilitate” și „sustenabilitate”, nu că le-ar pricepe sensurile adevărate, ci pentru că așa e moda.

DEX-ul ne spune că „predictibil” e ceva care poate fi prezis, prevăzut, iar „sustenabil” e sinonim cu durabil, suportabil.

Citește și Guvernul și PNRR, două pericole mortale pentru România

Or, politicienii de care vorbim nu le cunosc sensurile, ceea ce e mai greu de crezut, sau fac pe proștii, ceea ce îi si prinde pe mulți dintre ei.

Am întâlnit zilele trecute oameni de afaceri serioși și disperați care se gândesc să dea statul român în judecată. Dar cum n-au încredere nici cât negru sub unghie în guvernanți, așa n-au nici în Justiție…

OUG 114, bat-o vina!

Oamenii, antreprenori în construcții, au luat de bun ce scrie într-o lege, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114 din 29 decembrie 2018, și și-au făcut planuri de afaceri pe 10 ani cel puțin. Au mărit salariile și au reușit să repatrieze meseriași adevărați, care băjeneau în căutarea unui trai decent prin țări străine.

Acum, din cauza guvernului care, față în față cu gaura pe care a produs-o în buget, vrea să taie facilitățile pe care le dăduse, prin OUG 114, până, ATENȚIE, pe 31 decembrie 2028, li se duc dracului meseriașii, planurile și afacerile. Și, odată cu ele, capitalul românesc mai ia un pumn în gură chiar de la guvernul României, nu de la al Austriei.

Dar ce zicea, printre multe altele, OUG 114, mai cunoscută ca Taxa pe lăcomie, fără legătură cu domeniul construcțiilor?

Cam asta: „Pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 se aplică următoarele facilități persoanelor fizice care obțin venituri din salarii și asimilate, de la angajatori care desfășoară activități în sectorul construcțiilor (potrivit lista CAEN) și care realizează cifra de afaceri din aceste activități în limita a cel puțin 80% din totalul cifrei de afaceri:

scutirea de la plata impozitului pe salarii. Scutirea se va aplica în baza unui ordin comun ce urmează să fie emis. Declarația 112 reprezintă declarația pe propria răspundere pentru îndeplinirea condițiilor de aplicare a scutirii.

exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din salarii și asimilate obținute în condițiile de mai sus. Astfel, aceste persoane sunt asigurate în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției;

contribuția de asigurări sociale datorată de angajați se reduce de la 25% la 21,25%. Concomitent, sunt exceptate de la plata contribuției la fondul de pensii administrat privat.

exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale datorate de angajatori pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite, speciale sau în alte condiții de muncă;

contribuția asiguratorie pentru muncă se reduce la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, rezultând o contribuție datorată de 0,34%. Contribuția se distribuie integral la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale;

aceste persoane beneficiază de drepturile acordate din sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă, boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj și de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate fără plata corespunzătoare de către angajatori a contribuției asiguratorii de muncă”.

Facilitățile se aplică veniturilor  brute lunare din salarii și asimilate salariilor, cuprinse între  3.000 lei și 30.000 lei”.

Amintesc că prin OUG nr. 168/2022 a fost majorat salariul minim in domeniul construcțiilor la 4000 lei, de la 1 ianuarie 2023 și până la 31 decembrie 2028, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună.

Or, ce face guvernul acum?

Își calcă cuvântul dat în 2018, când era condus tot de PSD, și îngropă bruma de afaceri românești care mai supraviețuiesc mult iubitelor sale multinaționale.

PNL, care a condus guvernul ce a acceptat PNRR, dirijat de ministrul oengisto-sinecurist de la USR, unul Ghinea, nu a zis nimic nici atunci, cum face și azi. Pentru că trebuie spus că, înainte de gaura bugetară, PNRR a atacat facilitățile de care vorbim.

Cum să nu le zici ceva de dulce guvernanților?

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.