Comasarea alegerilor contestată la CCR: S-ar putea schimba datele

Câte secții de votare vor fi deschise pentru alegerile prezidențiale în Diaspora
sursa: Google

ICCJ va sesiza Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare (OUG nr. 21/2024). În cazul în care magistrații constituționali vor decide că actul normativ este neconstituțional, Guvernul va trebui să modifice calendarul alegerilor.

CITEŞTE ŞI: Firea, foc şi pară că nu a fost susţinută la Primăria Capitalei: A evitat să pronunţe numele lui Cârstoiu

Instanța supremă a decis să sesizeze Curtea Constituțională, la solicitarea partidului Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban. Cu o zi înainte, o sesizare similară a fost admisă din partea formațiunii REPER, condusă de Dacian Cioloș. Guvernul a decis, prin OUG nr. 21/2024, cadrul de reglementare pentru alegerile locale și europarlamentare.
ICCJ contestă Ordonanța comasării

Instanța Supremă a decis să conteste Ordonanța comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare la Curtea Constituțională. ICCJ a admis contestația formulată de Partidul Forța Dreptei cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor OUG nr. 21/2024.

Opoziția respinge comasarea alegerilor

Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei au contestat OUG de comasare a alegerilor în instanța de contencios administrativ. reprezentanții alianție au inovcat încălcarea Constituţiei în mai multe puncte. Procesul a fost inițiat ca urmare a lipsei de reacţie a Avocatului Poporului, căruia i s-a solicitat să atace la CCR ordonanţa.

„Acest demers este necesar ca urmare a lipsei de reacţie a Avocatului Poporului. Luni, 11 martie, Dreapta Unită a depus la Avocatul Poporului o sesizare de 32 de pagini, care conţinea toate argumentele juridice pentru care OUG poate fi contestată la CCR”, arată comunicatul Alianţei.

Reprezentanții opoziției au arătat că „guvernul Ciolacu încalcă numeroase principii democratice şi constituţionale doar pentru ca PSD şi PNL să-şi asigure supravieţuirea la putere şi la robinetul banilor publici”.

Potrivit legii, ordonanțele de urgență pot fi contestate la CCR de Avocatul Poporului. Or, instituția condusă de Renate Weber a ignorat solicitarea, susțin reprezentanții Alianței.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.