Băncile pentru locuințe vor putea funcționa din nou

Media națională a prețurilor apartamentelor Locuințele s-au scumpit cu 3% față de anul trecut Băncile pentru locuințe vor putea funcționa din nou locuință în românia La finele lui decembrie 2018, suma medie solicitată pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național a ajuns la o valoare de 1.239 de euro Prețurile locuințelor prețul de vânzare la apartamente

Băncile pentru locuințe vor putea funcționa din nou, după ce normele pe care le așteaptă de mai mulți ani, au fost puse în aplicare.

Astfel că, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Normele metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial din dată de 4 martie 2019.

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului a fost publicată pe 19 iulie 2018 în Monitorul Oficial.

Acest program guvernamental având la baza nouă lege vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-și îmbunătățească standardul de viață în domeniul locativ:

  • Orice cetățean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii și persoanele de peste 65 ani);
  • Prima de stat rămâne la același nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;
  • Justificarea doar a primei de stat și a dobânzii aferente va fi obligatorie.

Prevederile noii legi nu se aplică retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor putea fi în vigoare, în conformitate cu nouă lege, după ce Banca Națională a României va aprobă noile caracteristici.

Cetățeanul a scris în Numărul 16 din ediția de print a ziarului despre cum statul a reușit să însele câteva sute de mii de români care aveau credite de economisire creditare prin faptul că nu le-a mai plătit prima anuală de 250 de euro.

Timp de mai mulți ani, statul nu a mai dorit să achite prima de la stat de 250 de euro, astfel că într-un final s-au ajuns la o sumă de 1000 de euro pentru aproape fiecare român care era înscris în respectivul program.

Fiind vorba de minim 200.000-300.000 de români, s-a ajuns la o sumă de minim 200 de milioane de euro pe care statul le datorează românilor. Acum, băncile de locuințe vor funționa după două legi, dacă vor reuși să câștige procesele pe care le-ai intentat Curții de Conturi, cea care se presupune că a descoperit anumite nereguli în funcționarea celor două banci pentru locuințe din România, BCR BpL și Raiffeisen BpL.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.