UPDATE. Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost achitați, Liga și FRF nu trebuie să mai achite 220 de milioane de euro lui Adrian Mititelu

0
125

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti trebuie să anunțe astăzi, 15 iunie, pedepsele în dosarul privind excluderea clubului de fotbal Universitatea Craiova din campionatul intern.  Pe fond, Tribunalul București i-a condamnat pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) Mircea Sandu şi pe pentru fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Aceștia, dar și FRF, LPF ar trebui să plătească daune de 220 de milioane de euro lui Adrian Mititelu, dacă va fi menținută decizia inițială.

UPDATE. Decizia. Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost achitaţi de magistraţi. Dumitru Dragomir spune că decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti i se pare „dreaptă şi corectă”, apreciind că judecătorii „au învăţat statutele şi regulamentele mai bine” decât foştii conducători ai fotbalului românesc.

 Şi Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal au fost achitate în acest dosar. Instanţa de apel a menţinut sechestrul asigurator în cazul celor doi conducători şi a LPF, timp de 30 de zile, pentru situaţia în care statul sau/şi lichidatorul FC Universitatea vor deschide acţiune în civil.

„Admite apelul Parchetului şi ale inculpaţilor (…) Achită pe Mircea Sandu pentru abuz în serviciu şi folosirea influenţei, sustragere de sub sechestru. Achita pe Mitică Dragomir pentru abuz în serviciu, folosirea influenţei, sustragere de sub sechestru. Achită FRF”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Stirea inițială. Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal Mircea Sandu şi fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir află în această zi, asta dacă nu se amână pronunțarea, dacă rămân cu pedepsele de trei ani de închisoare cu suspendare sau vor primi pedepse cu executare, așa cum cer procurorii, în dosarul privind scoaterea Universității Craiova din campionatul intern, judecat de trei ani. Curtea de Apel București, care trebuia să dea miercuri o soluție definitivă în acest dosar, a amânat pronunțarea două săptămâni.

La ultimul termen al procesului, din 17 mai, procurorii DNA au cerut pedepse orientate spre maxim atât pentru Mircea Sandu, cât şi şi Dumitru Dragomir. Decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti va fi definitivă. Așa că dacă sentințele cu suspendare sunt transformate în pedepse cu executare, cei doi vor merge de astăzi la închisoare. În 13 iunie 2016, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare şi obligaţi să plătească fiecare 80.000 de lei amendă penală. Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal au primit o amendă penală de câte 370.000 lei şi, dacă decizia va fi menţinută de instanţa de apel, vor fi obligate să publice hotărârea de condamnare. Decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti va fi definitivă.

Cum s-au apărat Sandu și Dragomir

În acest dosar, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în iunie 2013, fiind acuzaţi de abuz în serviciu, folosirea influenţei ori autorităţii pentru a obţine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau foloase necuvenite şi sustragere de sub sechestru. De asemenea, FRF şi LPF sunt acuzate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi sustragere de sub sechestru.

Dumitru Dragomir le-a spus magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti că Adrian Mititelu a fost victima propriului jurist şi că se bazează pe declaraţiile acestuia. De asemenea, fostul preşedinte al LFP a susţinut că este „total nevinovat”, că nu are „nicio tangenţă” cu acest proces şi că de 15 ani el nu doarme noaptea şi a „albit total”.

Dumitru Dragomir
Dumitru Dragomir

„Eu am ţinut doi ani U Craiova pe banii mei. Toată lumea te acuză de fel de fel de tâmpenii şi spun că am zis nu ştiu ce la televizor. La câte am spus eu la televizor (…) Nu am dormit noaptea în ultimii 15 ani. Am albit total”, le-a spus Dragomir magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.

La rândul lui, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal Mircea Sandu a susţinut în instanţă că nu a „apelat la niciun leu din bugetul ţării” şi că i se pare de neînţeles ceea ce i se întâmplă. „Am fost crescut într-o familie modestă, dar cu respect. Am terminat toate treptele şcolarizării la zi, am fost fotbalist de ligă de la 17 ani şi jumătate, am jucat peste 400 de meciuri de prima ligă şi am marcat peste 200 de goluri.  Am învăţat să citesc şi să scriu regulamente. Începând cu 2007 am fost membru în Comitetul Executiv al UEFA. Am reuşit pe.proiectele întocmite să aducem peste 10 milioane de euro bani pentru investiţii. Nu am apelat la niciun leu de la bugetul statului. Faţă de ceea ce am făcut pentru această ţară, mi se pare de neînţeles ceea ce mi se întâmplă. Nu am comis nicio ilegalitate. Sunt nevinovat cum sunt toţi ceilalţi care au votat pentru excluderea clubului. N am încălcat nicio lege, nu am avut în intenţie să facem rău cuiva”, le-a spus Mircea Sandu magistraţilor.

S-ar putea distruge fotbalul

De asemenea, mandatarul LPF s-a adresat şi el instanţei, spunându-le magistraşilor că prin decizia lor, prin nivelul despăgubirilor cerute, ar putea distruge fotbalul din România.

Mircea Sandu
Mircea Sandu

„Imaginaţi-vă că hotărârea dumneavoastră, prin nivelul despăgubirilor cerute, înseamnă distrugerea începând de azi a fotbalului românesc, a sportului cu cel mai mare impact social şi comunitar din România. Pot rămâne fără loc de muncă zeci de mii de jucători, antrenori, arbitri. Va rog să vă imaginaţi dizolvarea tuturor competiţiilor organizate de LPF. Va rog să va imaginaţi că România nu ar mai avea echipe naţionale. Imaginaţi va că România ar putea pierde şansa de organiza Euro 2020. Rog să vă imaginaţi că sute de sate şi municipii ar rămâne fără activităţi sportive. Generaţii întregi de copii vor trăi fără a practica fotbalul”, a susţinut mandatarul LPF.

Tribunalul Bucuresti a decis ca Mititelu trebuie despagubit cu un miliard de lei, peste 220 de milioane de euro! Banii ar trebui sa fie platiti de catre cei doi condamnati, Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, dar si de forurile pe care acestia le-au condus, FRF si LPF.

LĂSAȚI UN MESAJ


*