Teleorman: Povestea celor opt izvoare vindecătoare de la Cervenia

Izvoarele de la Cevenia pot ameliora o serie de afecțiuni, susține medicul din localitate

La 18 kilometri distanță de Alexandria, sunt opt izvoare a căror poveste pare să le ofere o speranță celor care cred în puterea vindecătoare a apei. Într-un loc desprins din cotidian, în comuna Cervenia, la actualul Cămin pentru Persoane Vârstnice, izvoarele cu apă rece ca gheața și limpede ca lacrima stârnesc curiozitatea trecătorilor și a oamenilor din zonă, potrivit agerpres.ro.

Cervenia
Izvoarele de la Cevenia pot ameliora o serie de afecțiuni, susține medicul din localitate

Aleea îngustă și lungă a căminului îți indică inevitabil locul cu pricina. Într-o pădure deasă, cu copaci înalți, într-o liniște desăvârșită, sursa vieții tâșnește usor așteptându-i parcă pe cei ce vor să dezlege mituri. Doctorul Nicolae Bulumac, director al acualului Cămin pentru Persoane Vârstnice care până în urmă cu trei ani a fost Centru de Sănătate, cunoaște istoria locului încă de acum 36 de ani. De la un izvor s-a ajuns la opt, iar numărul pacienților a căror stare se îmbunătățea din cauza apei, creștea. Medicul mărturisește că primul izvor realizat în zonă este bun pentru cei care prezintă afecțiuni ulceroase. Următoarele două izvoare au apă bună pentru dischinezii biliare.

„Povestea izvoarelor de la Cervenia a început în luna mai a anului 1989. Pe atunci îl cunoșteam pe șeful sistemului de irigații și am apelat la el să îmi facă o reamenajare a acestor izvoare. Totul a început în glumă și am realizat opt izvoare. Cu timpul ne-am dat seama că fiecare are altă calitate terapeutică” a declarat, pentru AGERPRES, directorul căminului, dr. Nicolae Bulumac.

Cu toate acestea, numărul izvoarelor nu se oprește la trei. Medicul susține că încă cinci surse de apă ar fi bune pentru potență, o poveste născută în urma unui caz real, dar care totuși este în primul rând o poveste. Fiecare izvor este bun într-un domeniu.

În 1981, când a venit medic la Cervenia a găsit un singur izvor, pe care l-a rezidit, după ce un fost pacient și fost salariat al spitalului i-au spus că doctorul Costache Dăniță l-a pus să bea apă numai din el, fiind bolnav de ulcer diagnosticat. „El s-a simțit foarte bine după ce a băut apă de la acest izvor. Apoi am avut alți pacienți. Cel de-al doilea este pentru dischinezii biliare, al treilea este de colită. Bătrânii care stăteau internați câte zece zile își alegeau fiecare câte un izvor. Unii observau ce se întâmplă cu ei. S-au făcut analize discret prin cineva, în altă țară, și au spus că sunt izvoare cu apă bună, dar am lăsat povestea moartă. Cei mai mulți oameni vin și își iau apă cu sticla de aici, de la izvoare. Nu au avut probleme. Apa nu are nitriți și față de puțurile din sat, apa este deosebită. Toți copiii din zona Smârdioasei își iau apă de aici pentru că nu are nitriți”, explică medicul.

Deoarece izvoarele cu apă tămăduitoare se întind pe o suprafață întinsă, fondurile centrului nu permit investiții suplimenare în reamenajarea locului peste care trecerea timpului și-a pus vizibil amprenta. Câteva plăcuțe de identificare a izvoarelor, personal responsabil cu întreținerea și realizarea unor surse prin care apa să curgă constant ar fi câteva din dorințele directorului centrului care îi așteaptă cu porțile deschise pe oamenii care vor să încerce apa cu efect terapeutic.

 Cervenia
Un viitor spital de geriatrie ar putea pune în valoare cele opt izvoare din Cervenia

„Vreau să decolmatez câteva izvoare. Trebuie să le săpăm din nou. Sunt înfundate din cauza rădăcinilor de la pomi. Este nevoie de întreținere. Ele au fost toate făcute în perioada lui ’89. Izvorul numărul unu, primul realizat, este și acum cel mai viabil. El încă nu s-a înfundat. La fiecare a fost pusă câte o salcie și probabil că rădăcinile mai înfundă izvoarele. Ar fi bine să avem și plăcuțe cu informații, dar și așa avem personal puțin. Sunt patru hectare jumătate. Abia fac față să cosesc iarba. Cum să putem să întreținem aceste izvoare? Trebuie să avem un om permanent care să le îngrijească. Cu timpul, cred că o să vină cineva care să își dea seama de acest potențial cu ape mai deosebite”, spune directorul căminului.

Fie că știu sau nu de puterea vindecătoare a izvoarelor, oamenii locului vin aproape zilnic cu căruciorul, pe biciclete sau cu mașina să își umple sticlele cu apă. „Apă de aici iau de vreo patru ani de zile. Apa este foarte bună, foarte gustoasă. Nu știu dacă are efect terapeutic, dar mă satisface în privința gustului. Copilărind în zonă, știu de mic copil că este cea mai bună apă din zona aceasta. La două zile vin aici și iau câte 12 litri de apă”, a declarat, pentru AGERPRES, Ion Ristache, unul dintre localnici.

Sursa vieții care se scurge de la izvoare pe cărările pietruite de la poalele dealului se acumulează într-o piscină a cărei adâncime ajunge la doi metri. Ocazional, cei care străbat cărările Căminului pentru Persoane Vârstnice, trecători sau simplii vizitatori, se opresc să facă și o baie în apa cu puteri vindecătoare. Porțile căminului cu izvoare tămăduitoare rămân deschise celor care vor să cunoască în detaliu legenda celor opt izvoare de la Cervenia.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.