Reprezentanții minorităților din România vor restrângerea folosirii OUG

Minoritățile vor restrângerea folosirii OUG și mai mult decât a fost propusă la referendum pe motiv că OUG-ul este un instrument foarte puternic și trebuie folosit numai în situații extreme, este de părere liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Declarațiile acestuia vin imediat după ce a ieșit de la consultările care au avut loc la Palatul Cotroceni cu preșțedintele Klaus Iohannis.

„Noi am cerut eliminarea completă a ordonanţelor de urgenţă ca instrument. Acum considerăm că ele trebuie să rămână doar pentru cazurile de calamităţi, stare de război, lucruri extreme şi că în rest sunt inutile. Dacă există voinţa politică ca o lege să treacă foarte repede prin Parlament, lucrul acesta se poate întâmpla, nu este nevoie neapărat de o ordonanţă de urgenţă, adică domeniile de legiferare noi am vrea să le restrângem mai mult decât a fost solicitat în cadrul referendumului la subiecte de genul acesta. La a doua chestiune, toată lumea este de acord cu ce s-a votat şi cu întrebarea, rămâne de văzut cum arată textul efectiv şi bănuim că se va găsi o formulă juridică pentru textul constituţional.

Pambuccian a spus că minoritățile susţin demersul preşedintelui României.

Moțiunea de cenzură, susținută de jumătate dintre minorități

Minoritățile vor o moțiune de cenzură constructive, Pambuccian spunând că cel puțin jumătate dintre minoritățile din Parlament o vor susține.

„Sigur, noi am mai spus câte ceva despre lucrurile pe care le-am propus încă din 2003, de la revizuirea Constituţiei: moţiunea de cenzură constructivă… Adică vii cu moţiunea de cenzură şi în final pui numele prim-ministrului pe care îl propui. Dacă moţiunea trece, devine automat prim-ministru. E considerat şi ca vot de învestitură. Sunt formule care sunt practicate în alte ţări, chiar ţări europene. Germania are, de exemplu, sistemul acesta în Constituţie, dar nu numai. La fel şi pentru moţiunea simplă. Sunt multe lucruri pe care le-am propus atunci. Dar nu vreau să amestec propunerile noastre, făcute la cele două revizuiri ale Constituţiei la care am participat, cu chestiunile acestea punctuale”, a mai spus reprezentantul minorităților din Parlament.

Acesta a ținut să menționeze că minoritățile din Parlament nu trebuiesc văzute ca fiind un partid, pentru că sunt cu toții foarte diferiți și nu gândesc asemeni unui partid.

„Eu, de exemplu, degeaba îi spun lui Dragoş ce să voteze, pentru că el tot cum vrea el va vota. Eu nu am să îl pun niciodată pe Dragoş pe lista de la Uniunea Elenă. Nici nu am să îl votez niciodată pe Dragoş, că mă votez pe mine. Şi atunci, între noi nu există aceleaşi reguli care există în interiorul unui partid. Din punctul acesta de vedere, previziunea mea – nu am discutat chestiunea acesta încă în şedinţa de grup – dar probabil că va fi grupul împărţit cam în două jumătăţi egale. Cam aşa cred eu acum”, a mai spus Pambuccian.

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale pentru stabilirea direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai s-a încheiat acum două ore.

Din delegaţie au făcut parte: Varujan Pambuccian, Dragoş Gabriel Zisopol, Ovidiu Victor Ganţ, Alin Stoica şi Slavoliub Adnagi.

Anterior întâlnirii cu minoritățile parlamentare, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții PMP. Aceștia au cerut, printre altele, și votul anticipat pentru minorități, vot care să dureze două zile.

„La discuţiile cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, am informat Administraţia Prezidenţială că Partidul Mişcarea Populară cere vot în două zile pentru diaspora. Partidul nostru a şi depus în Parlament o iniţiativă legislativă în acest sens. Considerăm că alegerile prezidenţiale trebuie bine pregătite şi, în acest sens, propunerea noastră este să se organizeze vot anticipat. Românii din afară să aibă dreptul să voteze timp de două zile, de sâmbătă dimineaţa, până duminică seara”, a spus Tomac

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.