Ce măsuri pentru promovarea produselor agroalimentare româneşti propune un PSD-ist

prime de comercializare măsuri pentru promovarea produselor agroalimentare româneşti Pentru a primi ajutorul de minimis în valoare de 3.000 de euro/an, producătorii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1000 mp, să obţină o producţie de minimim 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată.
Un PSD propune noi măsuri pentru promovarea produselor agroalimentare româneşti, dar problema este că mai toate sunt la fel de inutile ca și cele care au fost până acum. 
Potrivit deputatului Florinel Stancu, ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a organizat în ultimii trei ani o serie de acţiuni de informare şi promovare a produselor agricole şi alimentare europene.

Acestea s-au adresat organizaţiilor profesionale şi interprofesionale, grupurilor şi organizaţiilor de producători, precum şi celor din sectorul agroalimentar. Au fost acţiuni încurajate de Comisia Europeană.

„Uniunea Europeană exportă o gamă variată de produse din toate părţile lanţului valoric, de la produse de bază şi alte produse primare şi de la produse agricole prelucrate (cum ar fi brânza şi vinul) până la produse alimentare cu grad înalt de prelucrare, ceea ce demonstrează versatilitatea acestui sector. Produsele emblematice cel mai des exportate ale UE sunt vinul şi băuturile spirtoase, alimentele pentru sugari, preparatele alimentare, ciocolata şi carnea de porc.România se califică pentru majoritatea lor. Ca să se dezvolte, trebuie să profite de acest trend pozitiv, trebuie să înveţe să-şi promoveze marfa de calitate pe care o produce şi să profite de avantajul său competitiv. Iar avantajul ei este să consume mai mult de la producătorii autohtoni şi să adopte măsuri pentru reducerea deficitului comercial în sectorul agroalimentar”, spune deputatul.

Măsuri pentru promovarea produselor agroalimentare româneşti

Măsurile concrete propuse şi adoptate de către Ministerul Agricuturii şi Dezvoltării Rurale sunt următoarele:
1. un eveniment anual care să marcheze lansarea şi ulterior, evoluţia acestui program naţional de promovare a produselor româneşti, la care să participe reprezentanţi ai Guvernului României;
2. implicarea Casei de Comerţ Agroalimentar „Unirea” în promovarea şi comercializarea produselor agroalimentare româneşti pe piaţa locală/naţională;
3. o campanie de panotaj la nivel naţional în toate instituţiile publice (şcoli, primării, etc.) sub sloganul „Consumă responsabil produsele agroalimentare locale, cu calitate recunoscută”;
4. semnarea unui acord de parteneriat între asociaţii/cooperative/federaţii/patronate din industria alimentară, marile lanţuri de comercializare, producători din sectorul agroalimentar şi MADR, pentru organizarea unor activităţi comune de promovare a produselor agroalimentare româneşti;
5. campanii în mass-media (on-line şi audio-vizual) pentru informarea consumatorilor cu privire la acest program;
6. emiterea unor acte normative care să impună obligativitatea ca autorităţile locale din marile oraşe, să pună la dispoziţia producătorilor spaţii destinate târgurilor de profil, în zilele de sâmbătă şi duminică.
„Însumate, aceste acţiuni şi cele organizate de producători, vor creşte consumul produselor româneşti. Iar în această perioadă, orice acţiune care ajută fermierii să îşi promoveze produsele este mai mult decât bine venită”, mai spune deputatul.
Ministerul Agriculturii se laudă cu tomatele
Peste 200 de beneficiari ai programului de sprijin pentru tomate şi-au primit deja banii, în sumă totală de trei milioane de lei, în timp ce alte 1.757 de dosare se află în lucru, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează că au fost demarate plăţile pentru beneficiarii programului de tomate, astfel că, până la data de 5 iunie 2019 un număr de 214 beneficiari şi-au primit deja banii, în sumă totală de 3 milioane lei. Totodată, alte 1.757 de dosare se află în lucru, urmând ca după alimentarea conturilor MADR, banii să ajungă direct la fermieri”, precizează oficialii MADR.

Direcţiile Agricole Judeţene aşteaptă depunerea deconturilor justificative pentru cei care au valorificat cantitatea minimă necesară de 2.000 kg/1.000 mp, termenul limită de valorificare a producţiei obţinute fiind data de 15 iunie 2019.

„Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, se află în al treilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate de calitate începând cu luna mai şi până în decembrie”, spun cei de la ministerul Agriculturii.

Pentru a primi ajutorul de minimis în valoare de 3.000 de euro/an, producătorii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1000 mp, să obţină o producţie de minimim 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.