Cum a inaugurat Oprescu un pod care trebuia finalizat acum doi ani

Mihai Bravu  1În luna martie a anului 2010, Consiliul General al Municipiului București aproba prin HCGMB nr. 57/2010 indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “Pasaj suprateran Mihai Bravu-Splaiul Unirii”, pod propus de către edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu.

În cifre, podul s-ar traduce în valoare totală de aproape 31 milioane euro, lungime de 313 metri pe sensul Văcărești – Mihai Bravu, respectiv 325 metri pe sensul Mihai Bravu – Văcărești, lățime de 2 x 10.10 metri, număr de deschideri 2 x 12 și un termen de realizare de…24 luni, explică Cornel Pieptea pe blogul lui personal.

Lucrările la pasaj au început în ianuarie 2011, în urma semnării contractului de proiectare și execuție a lucrărilor cu nr. MB 344/02.12.2010 atribuit firmei Romstrade. În decembrie 2012 contractul se reziliază după ce Romstrade încasase deja 37 milioane lei din totalul de 126 milioane lei.

După 22 luni, în care constructorul ar fi trebuit să fie aproape de finalizarea contractului, stadiul fizic nu depășea 25% din volumul total al lucrărilor. Intrarea în insolvență a constructorului Romstrade coincide cu momentul în care Primăria Capitalei reziliază contractul.

Bani pentru a verifica lucrările prost făcute

De la momentul rezilierii contractului și până la momentul atribuirii noului contract pentru continuarea și finalizarea lucrărilor, Primăria Municipiului București a efectuat expertize tehnice și financiare pentru lucrările realizate de vechiul constructor, stabilindu-se totodată lucrările rămase de executat în condiții de garanție, siguranță și eficientă în exploatarea podului.

În data de 25.02.2013, Consiliul General al Municipiului București aprobă încheierea unui acord cadru de consultanță, asistență și/sau reprezentare juridică în litigiile dintre Primăria Capitalei și compania Romstrade conexe Proiectului “Pasaj suprateran Mihai Bravu – Splaiul Unirii”.

„Întrucât nu cred în coincidențe, voi solicita clarificări Primarului General Sorin Oprescu. Doresc să aflu dacă rezilierea a fost motivată de întârzierea lucrărilor sau de intrarea în insolvență a constructorului! De asemenea, este interesant de aflat care sunt penalitățile percepute de Primăria Capitalei pentru întârzierea lucrărilor și cum au fost justificată nerespectarea termenelor de realizare. O altă necunoscută este reprezentată de sumele plătite către Romstrade și contravaloarea reală a lucrărilor prestate efectiv, iar dacă există diferențe primarul general trebuie să arate cum au fost reglate. La fel de neclară ca aspectele de mai sus este și stadiul și obiectul litigiului”, a declarat alesul general PNL.

S-a scumpit podul

Epopeea podului Mihai Bravu continuă. În data de 06.10.2011, Consiliul General al Municipiului București aproba modificarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “Pasaj suprateran Mihai Bravu – Spaliul Unirii”. Conform noului proiect, valoarea totală a investiției era de 44,84 milioane euro, avea un termen de realizare de 21 de luni și presupunea realizarea următoarelor lucrări:

  • Pasaj acces Văcărești, sensul Văcărești – Mihai Bravu, cu lungime de 381.33 m;
  • Pasaj acces Văcărești, sensul Mihai Bravu – Văcărești, cu lungime de 359.71 m;
  • Numar de deschideri  2 x 8;
  • Latime   2 x 9.00 m;
  • Pasaj acces Mihai Bravu, sensul Văcărești – Mihai Bravu, cu lungime de 181.91 m;
  • Pasaj acces Mihai Bravu, sensul Mihai Bravu – Văcărești, cu lungime de 185.15 m;
  • Număr de deschideri 2 x 3;
  • Latime 2 x 9.00 m;
  • Pasaj de arce (peste Dâmbovița) cu lungime de 104.93 m;
  • Număr de deschideri 2 x 1;
  • Lățime 16.75 m;

Conform informațiilor apărute în presă, proiectul presupunea realizarea a două poduri supraterane paralele pe direcţia Inelului Principal de Circulaţie (Șoseaua Mihai Bravu – Calea Văcăreşti), de câte 2 benzi de circulaţie pentru fiecare sens. Primul pod (Calea Văcărești-Mihai Bravu) ar fi trebuit să aibe o lungime de 675,40 m, respective 687,70 m pentru cel de al doilea (Mihai Bravu-Calea Văcărești). Lățimea proiectată a celor două poduri era de 7,80 m. Cele două pasaje rutiere urmau să supratraverseze Splaiul Unirii/Râul Dâmbovița, precum și intersecția prelungirea Șoselei Mihai Bravu cu Calea Văcăreștilor.

Primăria Capitalei a atribuit în luna august 2013, prin licitaţie restrânsă accelerată, asocierii italiene Astaldi Spa – Astalrom SA contractul pentru finalizarea lucrărilor la pasajul suprateran Mihai Bravu – Splaiul Unirii în valoare de 155,7 milioane de lei (35 milioane euro), inclusiv TVA. Acesta avea ca termen de finalizare 15 luni de la data începerii lucrărilor, respectiv decembrie 2014, pentru ambele pasaje, primul dintre ele fiind deja pus în funcțiune.

„Și în acest caz, voi solicita primarului general Sorin Oprescu justificări pentru diferențele apărute între proiectul tehnic aprobat de CGMB și datele prezentate în presă”, a mai precizar Cornel Pieptea.

Per ansamblu, gestionarea de către municipalitate a acestui proiect de investiții prezintă mari deficiențe. Este inadmisibil ca o lucrare, a cărei perioadă de realizare trebuia să fie de un an și jumătate, să dureze patru ani.

După cei 4 ani de groază pentru sutele de mii de bucureșteni blocati în trafic, primarul general Sorin Oprescu a anunțat mândru săptămâna trecută “terminarea lucrării înainte de termen”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.