USR Diaspora: Brexit-ul pe înţelesul tuturor: ce este şi cum ne afectează

#Brexit Brexit-ul pe înţelesul tuturor
Sursa foto: nasdaq.com
Marile decizii din Marea Britanie ne afectează pe toți, de aceea cei de la USR Diaspora au făcut un mic ghid despre Brexit-ul pe înţelesul tuturor.
Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană vineri, 29 martie 2019, la ora 23.00 GMT, după ce cetăţenii acestei ţări au votat în proporţie de 51,9% (faţă de 48,1%) în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE la referendumul organizat în 2016.
Regatul Unit şi UE au negociat mai mult de un an de zile asupra termenilor în care se va pune în practică desprinderea ţării de colosul european.Spre sfârşitul anului 2018, guvernul de la Londra a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană, care a fost însă respins cu o largă majoritate de parlamentarii britanici în data de 15 ianuarie 2019.
Va fi nevoie, aşadar, de un nou plan privind Brexit-ul, pe care guvernul britanic va trebui să îl supună aprobării în Parlament în cele două luni şi jumătate care rămân până la producerea Brexit-ului. Cele 27 state membre ale UE vor trebui să aprobe şi ele acest acord.

Brexit-ul pe înţelesul tuturor

Proiectul respins de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană conţine, în principal, prevederi referitoare la: decontul financiar pe care UK va trebui să îl plătească Uniunii Europene (39 miliarde de lire sterline), perioada de tranziţie de 21 de luni de după producerea Brexit-ului, angajamentele privind drepturile cetăţenilor UE în Regatul Unit şi drepturile cetăţenilor Regatului Unit care trăiesc în UE, precum şi stipulări importante (şi, se pare, foarte controversate) cu privire la graniţa cu Irlanda.
Demn de menţionat este faptul că acordul nu este unul comercial – acesta va trebui încheiat în timpul perioadei de tranziţie.
Trebuie amintit de asemenea că, pe lângă adoptarea unui acord, va fi semnată şi o declaraţie mai scurtă privind relaţiile viitoare dintre Regatul Unit şi UE, care va include şi tipul de comerţ pe care cele două părţi îl doresc.
Proiectul respins de declaraţie politică, care stabileşte cadrul viitoarelor relaţii dintre Marea Britanie şi UE, este un plan general şi nu are caracter obligatoriu. Acesta prevede, printre altele, „o zonă de comerţ liber şi cooperare profundă în domeniul bunurilor, cu tarife şi cote zero”.
Vor exista „aranjamente vamale ambiţioase”, care se vor baza pe termenii stabiliţi în acordul de retragere.
„Ne aflăm, aşadar, doar la începutul unui proces de «divorţ» foarte laborios, iar exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE se va derula într-un context european extrem de complex. În Marea Britanie se află una dintre cele mai importante comunităţi româneşti situate în afara graniţelor ţării, adică aproximativ 411.000 de români, deşi numărul lor real este mult mai mare. Brexit-ul este doar una dintre cele mai importante provocări de la nivelul UE care trebuie gestionate cu responsabilitate”, a precizat deputatul USR Daniel Popescu.
În materie de drepturi, după ieşirea Marii Britanii din UE, europenii nu vor mai avea prioritate în ceea ce priveşte dreptul de a locui şi de a lucra în Marea Britanie. La rândul lor, britanicii vor trebui să solicite cel mai probabil vize de tipul celor din Statele Unite pentru a călători şi a lucra în Europa. În acest fel, se va pune capăt liberei circulaţii a persoanelor, cu precizarea că în UK vor fi favorizaţi migranţii înalt calificaţi, în timp ce migraţia celor slab calificaţi va fi limitată.
„Merită să îi asigurăm, totodată, pe cetăţenii români că drepturile cetăţenilor europeni şi britanici vor fi protejate şi după producerea Brexit-ului (cel puţin până la sfârşitul perioadei de tranziţie). Ca atare, aceştia vor putea să muncească şi să studieze acolo unde locuiesc în prezent, iar membrii familiilor lor li se vor putea alătura. Acesta este un aspect extrem de important pentru România, dat fiind numărul deosebit de mare de cetăţeni români care locuiesc pe teritoriul britanic”, a încheiat deputatul USR.
În final, merită amintit faptul că mai mult de 3 milioane de cetăţeni ai UE trăiesc în Regatul Unit, iar un milion de cetăţeni britanici locuiesc în ţări europene.
Parlamentarul USR de Diaspora, Daniel Popescu, care a locuit şi profesat pe teritoriul britanic mai bine de 10 ani şi care cunoaşte din experienţă problematica din jurul Brexit-ului, consideră că românii trebuie informaţi corect şi cu claritate despre procesul de retragere al Regatului Unit din Uniunea Europeană şi despre consecinţele pe care acesta le are asupra celor care muncesc sau studiază acolo şi asupra celor care intenţionează să emigreze în UK.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.