8 Noiembrie 1945 – prima manifestație anticomunistă din Europa, la București

Miercuri, 8 noiembrie 2023, începând cu ora 17.00, se desfășoară conferința națională „78 de ani de luptă anti-comunistă în România”  la Casa de Cultură a Studenților din Bucureşti, Calea Plevnei, nr. 61, etaj II, sector 1, Bucureşti.

Pe 8 Noiembrie 1945 a avut loc la București prima manifestație anticomunistă din Europa când zeci de mii de români au ieșit în Piața Palatului. Ei au înțeles atunci pericolul imperialismului rusesc și s-au adunat în jurul Regelui Mihai, a lui Iuliu Maniu, PNȚ și a partidelor democratice cu dorința de a păstra valorile democrației și cu speranța de a contracara ocupația sovietică.

Studenții s-au aflat în prima linie şi au înfruntat curajos forțele întunericului coordonate de Moscova, care au intervenit cu brutalitate ucigând mai multe persoane și arestând peste 1000 de tineri.

„Să înțelegem mai bine istoria”

„Acum, prin conferința „78 de ani de luptă anti-comunistă în România” dorim ca împreună să ne aducem aminte, să rememoram sacrificiul lor și să înțelegem mai bine istoria, pentru a nu repeta greșelile trecutului.

Deja și-au anunțat participarea mai multe personalități, foști deținuți politici, profesori, studenți, istorici, analiști, politicieni și reprezentanți ai societății civile care sunt așteptați cu prelegeri importante despre ce a fost și despre ce putem face pentru a contracara imperialismul rusesc.

Vă invităm alături de noi la Casa de Cultură a Studenților din București să ne aducem aminte, să rememorăm sacrificiul lor, să înțelegem mai bine istoria pentru a nu repeta greșelile trecutului și pentru acțiune hotărâtă în prezervarea unui viitor lipsit de influență rusească.

Confirmarea participării poate fi transmisă printr-un email la Fundatia.Ioan.Barbus@gmail.com sau la numărul de telefon 0730.333.951, prin SMS sau pe WhatsApp”, arată organizatorii conferinței într-un comunicat.

Organizatorii:

Fundatia Ioan Barbus

Asociația „21 Decembrie 1989”

Clubul Libertății

Fundația Iuliu Maniu Ion Mihalache

Asociația Foștilor Deținuți Politici

Uniunea Studenților din România (USR)

Forumul Civic Românesc

Clubul Conservator Prahova

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.