ActiveNews: Prin atacarea României la Bîstroe și Chilia, Ucraina intenționează să ne anihileze rostul geopolitic și principalul atu strategic al țării noastre – Gurile Dunarii și ieșirea la Marea Neagră

O rezoluție a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei din 09 februarie 2022, cu nr. 136, „cu privire la aprobarea listei apelor maritime interioare și a căilor navigabile interioare clasificate ca fiind navigabile”, emisă în conformitate cu articolul 5 din Legea Ucrainei „Cu privire la transportul pe ape interioare” și cu articolul 67 din Codul apelor din Ucraina, și semnată de prim-ministrul Ucrainei D. SHMYHAL, decide „Aprobarea listei apelor maritime interioare și a căilor navigabile interioare clasificate ca fiind navigabile, care este anexată.”

Anexele oferite cititorilor de ActiveNews ca documente PDF, în original, cât și în Limba Română, atestă planurile Ucrainei pentru Bîstroe și Chilia. Așa cum se vede în facsimilul de mai jos, este vorba de atingerea unor adâncimi de la 7,65 la 8,66 metri.

Astăzi, 1 martie 2023, urmează să se deplaseze în Delta Dunării, chiar pe canalul Bîstroe, oficiali ai Comisiei Europene, pentru a verifica lucrările făcute de ucraineni. Vizita vine la cererea României, în contextul în care autoritățile de la București au declarat că nu sunt lăsate să intre pe canal să verifice nivelul apei. A făcut-o însă, deja, presa: adâncimea este de peste 8 metri. Iar pescarii din zonă au realizat și ei „studiul” lor propriu, când au constatat cu ochii lor că apa a scăzut cu circa 60 de cm.
Specialiștii Comisiei, ni se spune, nu vor măsura adâncimea canalului, măsurătorile vor fi făcute de experți independenți. Comisia Europeană a cerut date tehnice referitoare la adâncime și debit atât din Ucraina, cât și din România.

Totodată, Comisia Europeană, la fel ca și Comisia Dunării, a precizat că nu a finanțat și nu a coordonat lucrările la Bîstroe în ciuda afirmațiilor dintr-un comunicat al MInisterului Infrastructurilor Ucrainei din 17 februarie 2023, în care se susținea în mod fals acest fapt în timp ce se raporta că s-a atins adâncimea de 7 metri pe Bâstroe.

Cu numai o zi înainte de această vizită, Serviciul de Informații Externe (SIE) a confirmat onest pentru opinia publică românească faptul evident – fie și dacă am avea în vedere numai decretul menționat, dat în urmă cu un an – că specialiștii serviciului au informat autoritățile responsabile ale statului cu privire la Chestiunea Bîstroe.

Agitat, după reuniunea Grupului București-9 susținută în ciuda numelui la Varșovia, președintele Klaus Iohannis susținuse contrariul, și anume că nu există informații în privința Canalului Bîstroe și că trebuie vorbit cu ucrainenii.

Care deja se pronunțaseră oficial, prin Ministerul Infrastructurii de la Kiev.

În martie 2021 experții juridici ai Ministerului Afacerilor Externe au explicat public de ce nu se poate realiza acest traseu navigabil pe Bîstroe așa cum vrea Ucraina, în disprețul legilor și al Rezervației Naturale a UNESCO.

De la București, Ministerul Mediului afirmă că înștiințase încă din iunie 2021 partea ucraineană că planurile Kievului pentru Bîstroe nu întrunesc criteriile Natura 2000 necesare prezervării Rezervației Biosfera Delta Dunării.

De asemenea, pe 27 iulie 2022, Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați a transmis Direcției Transport Naval din Ministerul Transporturilor de la București un Raport privind consecințele estimate ale adâncirii canalului Bîstroe de către ucraineni. Consecințele vor fi dezastruoase pentru Delta și, din punct de vedere al navigării, se încalcă Convenția de la Belgrad, arată Raportul detaliat.

De partea cealaltă, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, afrimă într-un interviu acordat Reuters că „Am notificat oficial partea română în august 2022 că vom efectua operațiuni de dragare, de eliminare a sedimentelor, și nu am primit comentarii”.
Deci s-a comunicat și se știa. Iohannis a mințit. A mințit românii, în favoarea unei puteri străine.

În plus, ca președinte al României, care apără suveranitatea și integritatea națională a României, nu a Ucrainei, trebuia să știe că statul vecin a încălcat deja Articolul 2 din Convenția Comisiei Dunării, fie și numai prin intenția de a stabili un canal navigabil pe Bîstroe.
Articolul 2 hotărăște foarte clar că „Regimul stabilit prin prezenta Convenție se aplică părții navigabile a Dunării (fluviu) de la Ulm la Marea Neagra, urmând brațul Sulina cu acces la Mare prin Canalul Sulina.” Prin Canalul Sulina și nu prin alt Canal.

Totodată, Articolul 3 al Convenției Comisiei Dunării arată că statele riverane care vor întreprinde lucrări pe Dunăre și canalele sale „vor trebui totuși sa avizeze Comisiunea despre motivele care au făcut necesare aceste lucrări și să-i furnizeze o descriere sumară a lor”. Ori, în răspunsul oficial transmis ActiveNews de Comisia Dunării se arată că „Secretariatul confirmă faptul că Comisia Dunării nu a fost consultată și implicată în nicio decizie privind dragarea pe secțiunea respectivă”.

Din toată istoria a lipsit complet avertismentul necesar, din timp, al guvernatorului Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, Teodosie Gabriel Marinov, „specialist” în domeniu, ca orice tulcean probabil, care anterior fusese director la Protecția Copilului Tulcea. Ca o coincidență de date, nu putem să nu observăm că instalarea lui a avut loc cu numai o săptămână înaintea decretului Ucrainei, respectiv numirea în funcție i-a venit prin decizia premierului Nicolae Ciucă, pe 2 februarie 2022.

Consultat de Antena 3, Gabriel Marinov a spus că nu crede că este vorba despre lucrări semnificative, care să producă efecte negative, astfel că nu există vreun motiv de îngrijorare. „Nu considerăm că sunt modificări semnificative de natură să îngrijoreze sau dacă acestea sunt nu putem stabili cu exactitate cauzele.”, a mai declarat el, pentru sursa citată. Gurile rele din Tulcea afirmă, tot ca o coincidență, că Gabriel Marinov are și sânge ucrainean.
După cum a semnalat tot ActiveNews prezentând studiul companiei ucrainene de cereale Nibulon, canalul de navigație „Vâlcov – Ismail Ceatal” care apare în decretul din 9 februarie 2022 este, de fapt, brațul Chilia al Dunării, care constituie granița dintre România și Ucraina.

Spre deosebire de „Vâlcov – Ismail Ceatal”, canalul Bâstroe se află integral pe teritoriul Ucrainei, pornind din brațul Chilia și terminându-se după 12 kilometri, în Marea Neagră. Numai că partea ucraineană consideră acest sector al Dunării, Vâlcov – Ismail Ceatal, în lungime de peste 95 de kilometri, ca fiind „cale navigabilă interioară a Ucrainei”, prin hotărârea Guvernului de la Kiev, luată anul trecut, cu două săptămâni înainte de declanșarea ostilităților armate ruso-ucrainene.

„Canalul de navigație Vâlcov – Ismail Ceatal, în acord cu Rezoluția Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 136, din 9 februarie 2022, este o cale navigabilă interioară a Ucrainei, având următoarele dimensiuni aprobate: lungime 95,445 km; lățime 120 m; adâncime 8,23 m (de la nivelul mării); în legătură cu adâncimea proiectată de 8,23 m, se face precizarea «adâncime nerealizată din cauza neterminării lucrărilor»”, se arată în studiul Nibulon.

După cum se vede, Ucraina lui Volodea Zelenski reia nestingherită planul dictatorului Leonid Kucima din 2003-2004, despre care tot noi am alertat atunci opinia publică românească și organismele internaționale, ceea ce a dus, într-un final fericit, la stoparea lucrărilor.

Profitând de fumul războiului și ceața informativă de la București, ucrainenii încearcă să-și ducă planul până la capat dezinformând prin toate canalele despre Bîstroe.

Așa au făcut și în 2004, când Sulina era încă blocată de nava Rostok, scufundată tot de către ei. Să vedem însă ce ziceau atunci chiar ucrainenii cinstiți:

„Ucraina dezinformeaza statele lumii si comunitatea internationala in legatura cu lucrarile de constructie la canalul de navigatie Dunare – Marea Neagra de pe bratul Bastroe, sustine organizatia ecologista Coalitia Ucraineana pentru Natura (CUN), citata de agentia proUA. „Drept raspuns la protestele oficiale impotriva amenajarii respectivului canal, autoritatile de la Kiev au trecut la o dezinformare nedisimulata in legatura cu actiunile lor”, afirma ecologistii ucraineni. Printre altele, responsabilii de la Kiev au declarat ca Ucraina nu construieste un canal navigabil nou pe bratul Bastroe, ci doar il reface pe cel existent anterior. In opinia ecologistilor insa, acest lucru nu corespunde realitatii. „Pe Bastroe nu a existat niciodata un canal de navigatie – nici pana in 1956 si nici la inceputul anilor ’90 pe aici nu au trecut nave, cu exceptia ambarcatiunilor de pescuit de 1,5 – 2 metri”, au precizat surse ale Coalitiei Ucrainene pentru Natura.

În opinia ecologistilor, sunt nefondate inclusiv afirmatiile Ucrainei conform carora protestele impotriva amenajarii canalului incalca dreptul Kievului de restabilire a navigatiei pe teritoriul suveran al Ucrainei. „Varianta realizarii unei cai navigabile pe bratul Bastroe nu este unica posibila – exista destule alternative care se justifica din punct de vedere economic si ecologic – pe bratul Stentov – Jebriansk, sau prin delta Ociak”, au dezvaluit membrii gruparii ecologice ucrainene. Acestia au avertizat ca proiectul canalului Bastroe „tulbura echilibrul ecologic al Deltei Dunarii si duce la distrugerea unui teritoriu natural, unic in lume”.”

Tot atunci, Comisia Internațională pentru Protecția Dunării , condusă în prezent de Serbia, a constatat că proiectul ucrainean încălca prevederile internaționale referitoare la protecția apelor Dunării și Convenția ESpoo. Conferința Părților la Convenția de la Ramsar asupra zonelor umede, de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice a decis că au fost încălcate prevederile internaționale referitoare la protecția zonelor umede. Comitetul permanent al Convenției de la Berna privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa a stabilit că au fost încălcate prevederile acestui instrument internațional, iar Conferința Părților la Convenția de la Aarhus a constatat că în realizarea proiectului autoritățile ucrainene au încălcat dreptul publicului de a avea acces la informațiile de mediu.
Toate datele problemei de atunci sunt valabile și azi. Nimic nu s-a schimbat. Delta, cu fauna și vegetația sa unice pe Pământ, sunt aceleași.

Numai un trădător al acestei țări, cu tot ce are ea mai frumos, ar putea aproba atacul Ucrainei asupra Deltei și a României.

Citiți articolul integral pe ActiveNews.ro

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.