luni, octombrie 14, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăInterviuINTERVIU Îngrășămintele foliare, revoluționare pentru agricultura românească

INTERVIU Îngrășămintele foliare, revoluționare pentru agricultura românească

-

Îngrășămintele foliare testate în agricultura românească reduc cu până la 25% necesarul de îngrășăminte chimice clasice.  Cu o utilizare foarte redusă cantitativ (doar 2,5 – 5 litri la hectar) acestea asigură sporuri de producție de 25-40%, în funcție de tipul de cultură. 

Agricultura actuală se confruntă cu multe provocări, atât pe plan intern cât și internațional, pentru a atinge randamente maxime, pe de o parte, fiind nevoită în același timp să funcționeze într-un mod durabil pentru societate și mediul înconjurător, oferind alimente sănătoase fără a afecta mediul ambiental.

Cercetarea românească performează, în ciuda greutăților

Un aport deosebit în această direcție ar trebui să revină sectorului de cercetare științifică, atât cel aferent cercetării fundamentale, dar, mai ales, cel destinat cercetării aplicative, dezvoltării tehnologice și inovării, chemate să ofere noi soluții inovatoare de maximizare a producției agricole, de eficientizare a sectorului agricol, dar și de obținere a unor recolte ecologice, sănătoase, păstrând în același timp mediul înconjurător cât mai sănătos și mai curat. 

Din păcate, în România, cercetarea științifică, mai ales cea aplicativă, nonuniversitară, se confruntă cu o subfinanțare cronică, ce generează un exod masiv al cercetătorilor, mai tineri sau cu o experiență științifică apreciabilă în spate, spre alte domenii mai bine remunerate, sau chiar spre alte țări unde își pot valorifica mult mai bine potențialul de creație științifică și ideile inovative. 

În acest context, este demn de remarcat rezultatul deosebit al unor cercetători din domeniul agrochimic, care, în ciuda piedicilor deosebite, de natură financiară și birocratică, au dezvoltat, autorizat și au transpus în producție o gama de îngrășăminte lichide foliare, numită NUTRIFOLIAR, și anume: NUTRIFOLIAR 1, NUTRIFOLIAR 2, FOSKA  și ECHI, care au prezentat rezultate deosebite la toate culturile la care au fost utilizate:  grâu, porumb, floarea-soarelui, dar și legume, pomi, viță-de-vie. 

Stăm de vorba cu dl. Constantin Neamțu, Cercetător științific gradul II, inginer în cadrul societății AFR FERT-PROTECT PLANT SRL, unul din realizatorii acestor îngrășăminte. 

De ce să folosim îngrășăminte lichide foliare? Care sunt principalele lor avantaje? 

Constantin Neamțu: Sunt două categorii majore de avantaje. La utilizator, avantajele sunt multiple, legate în special de faptul că fertilizanții foliari pot fi astfel creați pentru a acoperi diferite necesități specifice ale plantelor pentru unul sau mai multe macroelemente – și în special microelemente și sunt capabili să corecteze deficiențele, să întărească plantele slăbite sau distruse, accelerează creșterea și ajută în final la obținerea unor plante mai sănătoase. Compozițiile foliare pot fi îndreptate spre un singur stagiu de dezvoltare a culturii pentru a obține rezultate specifice și reprezintă un mod excelent de a dezvolta un program de fertilizare avansată. Pot fi folosite atât în scop preventiv cât și curativ, în momentul manifestărilor specifice unor carențe, datorită vitezei mari de absorbție a nutrienților; Utilizarea lor nu implică cheltuieli suplimentare de aplicare, deoarece fertlizantii lichizi foliari sunt compatibili cu majoritatea formulărilor pesticide, fie ele erbicide, insecticide, fungicide și pot fi aplicați concomitent cu acestea, într-o singură stropire, reducând astfel în mod semnificativ cheltuielile de tratamente agrochimice care intervin cu o pondere destul de ridicat în cadrul cheltuielilor specifice agriculturii moderne.

Concret, ce avantaje au agricultorii prin folosirea acestor fertilizatori? 

La consumator, principalele avantaje sunt generate de  creșterea gradului de ecologizare a produselor agricole, prin reducerea conținutului de nitrați și nitrozamine în legume, cereale și în furaje, precum și îmbunătățirea aspectului comercial și a însușirilor de păstrare a recoltei, în special a celei de legume, de fructe și de struguri.  

Îngrășămintele foliare, testate timp de 2 ani pentru agricultura românească

Totuși, de ce îngrășămintele NUTRIFOLIAR? Prin ce se deosebesc ele de celelalte îngrășăminte foliare de pe piața românească?

Toate  îngrășămintele din gama NUTRIFOLIAR au fost testate timp de 2 ani în condițiile pedo-climatice specifice țării noastre, fiind autorizate definitiv de către Comisia interministerială pentru autorizarea ingrăsămintelor noi, pentru punerea pe piată în România, cu mențiunea RO-INGRĂSĂMÂNT, putând purta eticheta  „EC FERTILIZER”. În primii ani, ne-am confruntat cu o serie de rețineri din partea utilizatorilor, reticenți la utilizarea acestei categorii de îngrășăminte, datorită ineficienței unor produse asemănătoare, provenite în special din import. Trebuie spus că acest lucru se datorează, în parte și deficienței cadrului legislativ, care permite produselor de acest tip să fie comercializate în țara noastră fără a trece printr-un proces de testare și evalure în condițiile pedologice specifice României, așa cum este impus produselor create de noi.  

Cu ce este diferită gama NUTRIFOLIAR de alți fertilizatori foliari?

îngrășăminteleProdusele noastre sunt produse profesionale, cu un conținut ridicat de macro și microelemente, conținând gama completă de nutrienți și oligoelemente ce favorizează și facilitează o dezvoltare accentuată și sănătoasă a plantelor de cultură. Acestea conțin, de asemenea, stimulatori de creștere precum și o serie de adjuvanți judicios aleși în urma unor studii laborioase și care facilitează aderența, fixarea, penetrabilitatea transcuticulara și absorbția elementelor nutritive de către plante și facilitând activarea sau amplificarea unor sisteme enzimatice din plante, sinteză clorofiliană, etc după cum au arătat studiile efectuate. Utilizarea lor judicioasă, conform instrucțiunilor, asigură și completează necesarul de macro și micronutrienti în proporții echilibrate pentru diferitele culturi și faze de vegetație, în deplină concordanță cu necesarul de consum al acestora, mai ales în perioadele critice de creștere și dezvoltare. De asemenea, având compoziții diferite de la un produs la altul, ele permit sincronizarea necesarului de nutrienți cu stadiul de vegetație al plantei, asigurând o creștere rapidă, atât a sistemului foliar cât și radicular. 

Îngrășămintele clasice versus foliare?

Rezultatele deosebite obținute de către cei care le-au utilizat, au arătat că fertilizarea foliară suplimentară cu îngrășămintele NUTRIFOLIAR reduce cu 15 – 25% necesarul de îngrășăminte chimice clasice și crește gradul de asimilare și utilizare a elementelor din sol cu 35 – 50%. De asemenea, în cazul unor lucrări de întreținere optime, specifice culturilor și zonelor pedoclimatice, acestea asigură sporuri de producție (în funcție de tipul de cultură) de 25 – 40%; Nu în ultimul rând, doza de utilizare a lor este foarte redusă (2,5 – 5 litri la hectar), și sunt compatibile cu majoritatea compozițiilor de tratare fitosanitară și pot fi aplicați concomitent cu acestea, într-o singură stropire,  funcție de graficul tratamentelor fitosanitare, reducând astfel substanțial cheltuielile de tratament agrochimic.  

  

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

VIDEO Cristian P. Piedone deschide lista PSD la Senat în județul Giurgiu

0
Cristian Popescu-Piedone și-a depus luni, 14 octombrie, candidatura pentru alegerile prezidențiale. Primarul Sectorului 5 deschide lista PSD la Senat în județul Giurgiu. „Venim în fața dumneavoastră o echipă de profesioniști. Îl am alături de mine pe domnul Cristian Popescu-Piedone, un...