Top 10 „corigenţi” din Parlamentul European. Ce (nu) a făcut la Bruxelles şi Strasbourg Ramona Mănescu, soţia primarului Sectorului 6

Drumul Taberei
Ramona Mănescu

Top 10A face sau nu treabă la Bruxelles şi Strasbourg, în traducere liberă a fi parte din Top 10 eurodeputaţi „corigenţi”, nu are nimic de-a face cu apartenenţa la un partid politic naţional sau la un grup politic european. Totul se rezumă la dorinţa fiecăruia dintre eurodeputaţii votaţi de români la ultimele alegeri europarlamentare, pe 25 mai anul trecut, de a trata voinţa electoratului (dar în primul rând a partidelor care i-au pus pe liste) ca pe oportunitatea unei posibile afirmări ca politician sau pur şi simplu ca pe o sinecură. Bine plătită!

Atunci când am realizat, săptămâna trecută, Top 5 al celor mai activi eurodeputaţi români, în paralel am făcut şi documentarea de la coadă la cap, adică i-am bifat şi pe „corigenţii” din Top 10.

Săptămâna trecută, nu am primit nicio reclamaţie referitoare la modul de evaluare a eurodeputaţilor. Acum, când este vorba de „corigenţi”, a plouat cu astfel de nemulţumiri. Sunt conştient de faptul că nicio matrice, niciun algoritm nu sunt perfecte, dar lucrurile stau exact ca în cazul datelor de la Institutul Naţional de Statistică – ştim cu toţii că nu sunt chiar ce trebuie, dar nu avem altele. Nu avem alternativă.

CITEŞTE AICI care a fost algoritmul pe baza căruia a fost în tocmit Top 10 al „corigenţilor”

Ramona Mănescu, locul 9 în Top 10 eurodeputaţi „corigenţi”

Europeanul.org a realizat Top 10 al eurodeputaţilor „corigenţi”.

 

  Eurodeputat Raportor Raportor alternativ Raportor pentru aviz Raportot alternativ pentru aviz Propuneri de rezoluţie Întrebări parlamentare
1 Mihai Ţurcanu (PPE)* 0 0 0 0 0 0
2 Cătălin Ivan (S&D) 0 0 0 0 0 2
3 Claudiu Tănăsescu (S&D) 0 0 0 0 1 9
4 Damian Drăghici (S&D) 0 0 0 0 2 5
5 Laurenţiu Rebega (S&D) 0 0 0 0 4 6
6 Daniel Buda (PPE) 0 0 0 0 8 216
7 Claudia Ţapardel (S&D) 0 0 0 0 14 10
8 Traian Ungureanu (PPE) 0 0 0 0 15 12
9 Ramona Mănescu (PPE) 0 0 0 0 26 2
10 Csaba Sogor (PPE) 0 0 0 0 38 4

* Mihai Ţurcanu a fost validat ca eurodeputat abia acum două luni de zile, ocupând locul lăsat liber de Eduard Hellvig, numit şef la SRI, aşa că are circumstanţe puternic atenuante. Evident, nu avea când să fie raportor sau raportor alternativ pentru niciun proiect.

I-am întrebat pe toţi cei prezenţi în Top 10 al „corigenţilor” cum s-a întâmplat de au ajuns în această situaţie.

Cei mai mulţi nu au răspuns. În declaraţiile sale anterioare, Cătălin Ivan spunea că totul i se trage de la Victor Ponta. Mai exact, în toamna anului trecut a fost purtătorul de cuvânt al PSD în campania pentru prezidenţiale, iar apoi a tot fost şicanat de Ponta, căruia i-a cerut demisia din fruntea partidului.Top 10

Claudiu Tănăsescu este fiul lui Dan Cladiu Tănăsescu şi a păstrat o atitudine discretă de când a devenit membru al PE. Despre rapsodul Damian Drăghici ce să mai spun? Îi urez succes în cariera muzicală. Laurenţi Rebega est finul ministrului Agriculturii, Daniel Cosntantin, iar Claudia Ţapardel pupila primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie.

Ramona Mănescu, fost ministru al Transporturilor în guvernarea USL, este soţia primarului Sectorului 6, Rareş Mănescu. Cât despre Csaba Sogor, el ar trebui să ia aminte de la colegul său de partid, UDMR, Iuliu Winkler, unul dintre cei mai activi eurodeputaţi români, care nu figurează în Top 10 „corigenţi”, ci în Top 5 „premianţi”.

De menţionat că, printre mulţi alţii, eurodeputatul ALDE Mircea Diaconu, „independent” din punct de vedere al afilierii naţionale, a scăpat la mustaţă de prezenţa în Top 10 al „corigenţilor”, pentru că, între timp, a definitivat un raport în calitate de raportor alternativ.

Citeşte şi „Independentul” Mircea Diaconu face România de baftă la Bruxelles. 13 asistenţi parlamentari, activitate zero în Parlamentul European

Daniel Buda contestă metodologia pe baza căreia a fost întocmit Top 10

Top 10Cum era de aşteptat, cei mai mulţi au evitat să răspundă. Le mulţumesc celor care mi-au răspuns – Daniel Buda şi Traian Ungureanu (enumeraţi în ordine cronologică).

Ambii au contestat metodologia utilizată de Europeanul.org. „Activitatea în Parlamentul European nu se rezumă doar la rapoarte, existând şi o serie de alte  activități, respectiv cea de amendare, iar din acest punct de vedere în proporție de 99% am amendat actele normative aflate in dezbatere la comisiile unde activez!”, a declarat eurodeputatul PPE Daniel Buda.

El a punctat faptul că, în opinia sa, aceasta este cea mai importantă activitate din Parlamentul European. „Până la urmă, aici poți sa amendezi legislația conform interesului ţării tale şi unde se cam contopesc culorile politice şi se activează interesul național. De aceea şi am o serie de amendamente depuse împreună cu colegii socialiști şi nu numai. Cu bulgarii, de exemplu, acolo unde aveam interese comune”, a detaliat eurodeputatul prezent în Top 10 „corigenţi”.

Daneil Buda şi-a continuat argumentaţia, susţinând că, oricum, rapoartele sunt atribuite de coordonatorii politici, iar sub acest aspect europarlamentarul nu are nici un control. „Asta depinde şi de încărcătura de la comisia unde activezi ca membru plin. În momentul de faţă sunt raportor din umbră la patru raporte care se află in dezbatere în diferite faze procedurale, respectiv în trialog, adică Comisie, Parlamentul European şi Consiliu, sau la comisii în dezbateri, urmând să fie finalizate în curând. Tot legat de activitate, cred că la analiza cantitativă făcută de un institut de specialitate la nivelul PE sunt pe locul 62 din cei 756 de europarlamentari şi cred că pe locul trei între cei din România”, a mai spus europarlamentarul prezent în Top 10.

Fine tuning de la Traian Ungureanu

Eurodeputatul PPE Traian Ungureanu recunoaşte că nu şi-a turat motoarele la maximum, dar ridică şi el aceleaşi obiecţii legate de metodologia utilizată la întocmirea Top 10.Top 10

„Evident, activitatea mea de până acum nu e pe atât de bogată pe cât aș și ați dori. În același timp, bilanțul activității în Parlamentul European nu se reduce la elementele din punctajul pe care l-ați folosit. Sînt sigur că numai o întâmplare a făcut să omiteți munca de comisie (în cazul meu, LIBE și AFET), munca de amendare a rapoartelor, misiunile parlamentare, activitatea în organismele parlamentare speciale (în cazul meu, EURONEST) și lobby-ul intern în favoarea intereselor României. În mod natural, datele disponibile pe internet nu garantează întotdeauna o investigație temeinică”, ne-a declarat Ungureanu.

Perfect de acord, însă altminteri nu am mai putea face nicio evaluare a activităţii eurodeputaţilor, neavând la îndemână alte serii de date. În continuare, Ungureanu spune că are inițiative în derulare care se vor finaliza scriptic și vor fi intabulate zilele următoare. Din nou, perfect de acord, numai că în toate cazurile există un moment t0. Chiar şi la alcătuirea unui Top 10.

Îl asigur pe Traian Ungureanu că voi continua monitorizarea activității sale (şi nu numai a lui) „cu distanță și rigoare”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.