SURSE Eșec răsunător, penalități de milioane! Planul Urbanistic General al Capitalei nu poate fi gata nici în 2018

microbuze în Ilfov
Noul Plan Urbanistic General (PUG) al Capitalei nu va putea fi finalizat până la sfârșitul acestui an, iar stadiul lucrărilor este de-a dreptul descurajator, ne-au dezvăluit surse avizate, apropiate proiectului. Primarul Gabriela Firea nu înțelege încă dimensiunea eșecului. Până acum, Primăria a plătit peste 2 milioane de euro, pentru lucrări care valorează mult mai puțin, ne-au spus aceleași surse. Asocierea constituita sub umbrela Universității de Arhitectură „Ion Mincu”, se va afla, la sfârșitul anului, într-o situație delicată. 
S-a avansat prea puțin la PUG în ultimii 4 ani, iar în mandatul doamnei Gabriela Firea chiar mai puțin. Ultima notă de comandă a fost dată la PUG înainte de 2017, iar asocierea „Universitatea de arhitectură Ion Mincu” nu a livrat, spun sursele, nici până acum, toate studiile de fundamentare date în această ultimă notă de comandă.

„Firea nu înțelege nivelul de complexitate” a Planului Urbanistic General

Urbanistic
Arhitectul Sorin Gabrea a fost desemnat să se ocupe de problema Planului Urbanistic General, dar are mâinile legate

Practic, Primăria Capitalei se află, în acest moment, în situatia juridică de a aplica penalități, dar primarul Gabriela Firea se teme, spun aceleași surse, de o dispută publică, și ar dori să evite un nou eșec. Mai mult, susțin ei, Firea nu înțelege nici dificultățile de natură tehnică și nivelul de complexitate stabilit prin contract.

De o lună de zile, Firea l-a mandatat să se ocupe de situația contractului pe arhitectul Sorin Gabrea (paradoxal, liderul Western Outdoor, parte a consorțiului care a pierdut licitația pentrui realizarea noului Plan Urbanistic General), dar acesta are mâinile legate cât timp responsabilă de problema PUG a fost desemnată viceprimarul Tomnița Florescu (ALDE).

„Vicele” Tomnița , prinsă între ciocan și nicovală

Urbanistic
Viceprimarul Tomnița Florescu, este „și în căruță, și în teleguță”

Tomnița Florescu din urmă este sfâșiată de un veritabil conflict de interese – cel de viceprimar, deci de reprezentant al Beneficiarului (municipiul București) și cel de cadru didactic la Universitatea de arhitectură și urbanism „Ion Mincu” – parte a Asocierii care trebuie să facă PUG-ul.

Tomnița, împreună cu fostul arhitect șef,  Gheorghe Pătrașcu (consilierul Tomniței și cel care a avut un cuvânt greu în desemnarea drept câștigătoare, a Universității pentru realizarea Planului Urbanistic General) încearcă să țină contractul în viață deși devine tot mai clar, spun sursele, că Universitatea nu poate sau nu știe să îl facă nici în 2018.
Contractual, spun surse avizate, se impune acum aplicarea de penalități, pentru că unele studii de fundamentare nu au fost predate la termenul stabilit prin contract sau chiar au fost refuzate de la recepție și plată, nefiind realizate în conformitate cu standardele asumate.

A cincea prelungire a PUG din 2000, inevitabilă

Urbanistic
„Gabriela Firea nu și-a dat încă seama de dimensiunea eșecului”

Rămâne de văzut dacă primarul Gabriela Firea va mai cuteza să ne asigure că vom avea un nou Plan Urbanistic General în 2018, după ce a făcut, recent, astfel de declarații, alături de Tiberiu Florescu, pro-rector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” (UIM).

Sursele noastre, dar și mai mulți arhitecți de renume ai Capitalei spun însă că sunt șanse minime, aproape de ZERO, ca PUG să fie finalizat până la 31 decembrie 2018. O a cincea prelungire a PUG-ului aprobat în 2000, un adevărat dezastru urbanistic (realizat de aceeași universitate „Ion Mincu” ar fi o catastrofă pentru București , mai ales în situația în care mai multe instanțe au cosnatat că PUG-ul din 2000, încă în vigoare este ilegal!

Penalități de milioane

Rămâne de văzut cum va gestiona Firea situația aplicării de penalități, pentru că aici Curtea de Conturi nu iartă! Clauzele contractuale în privinta întârzierilor din culpa prestatorului prevăd penalități ce depășesc 1 milion de euro, pe care Universitatea ar trebui să îi suporte în calitate de lider al consorțiului desemnat în 2012 câștigător pentru realizarea PUG București.
În 2017, dar și în 2018, Gabriela Firea a avut ieșiri entuziaste în fața presei, dar primarul general va înțelege cât de curând, dacă nu cumva a înțeles deja, iminența unui nou eșec. Triunghiul raportările publice „umflate” este pe cale să se rupă, spun sursele noastre, iar faptul că sectoarele s-au apucat, din cauza întârzierii PUG, să își facă PUZ uri coordonatoare, va spori haosul și lipsa de coerență!
Contractul pentru elaborarea PUG s-a semnat în octombrie 2013 și are un termen de realizare de aproape 3 ani și jumătate (41 de luni), deja depășit. PUG-ul în vigoare, aprobat în 2000, a fost prelungit deja de 4 ori, cu câte un an, în 2010 și 2011, apoi cu câte 3 ani in 2012 și 2015 și expiră la 30 decembrie 2018. Fără un Plan Urbanistic General, nu se mai pot elibera documentatii de autorizare pe teritoriul Municipiului Bucuresti!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*