Statul Paralel e în tot și-n toate! Șeful Armatei Române până în 2015 atrage subtil atenția asupra corupției din jurul achizițiilor de armament

Ștefan Dănilă (foto), general român de primă linie, care a îndeplinit funcția de șef al Statului Major General al Armatei Române, în perioada 1 ianuarie 2011 – 1 ianuarie 2015, fiind primul general din arma aviație care a ocupat această funcție, a publicat, în ziua de 5 ianuarie 2024, la ora 09.46, pe contul său de Facebook, următorul text:

„La sfârșit de an a fost aprobată o Ordonanață care își propune să „salveze” România de sancțiunile ce ar putea fi impuse de către Comisie pentru nerespectarea regulilor comunitare privind achizițiile. Vom înțelege mai bine toate motivele acestei Ordonanțe după derularea achizițiilor cu rază scurtă și foarte scurtă și de corvete sau nave de patrulare”.

Ca hoții, pe 29 decembrie

În continuare, generalul Dănilă dă link la Ordonanţa de urgenţă nr. 124/2023 privind derularea operaţiunilor de cooperare tehnologică şi industrială în domeniile apărării şi securităţii, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Române de Cooperare Tehnologică şi Industrială pentru Securitate şi Apărare şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1192 din 29 decembrie 2023.

Fostul șef al Statului Major General al Armatei Române s-a oprit aici.

Nefiind specialist în achizițiile de armament, am apelat la un om cu experiență în domeniu, care a preferat acum mulți ani să părăsească România, după ce s-a bătut cu morile de vânt în lupta sa pentru a elimina coprupția din Armata Română.

Iată ce spune acesta:

Directiva 81 (a Comisiei Europene – nota CETĂȚEANUL), căci despre ea este vorba, este deja transpusă în legislația națională și…încălcată la fiecare pas.

„Tratamentul nediscriminatoriu” și „transparența” sunt două dintre criteriile esențiale impuse de această Directivă, care nu menținonează cuvântul „offset” și nici Nota la care se referă legea.

În schimb, aceasta din urmă dă ca exemplu situația contractelor cu dedicație, acordate fără licitatie (exemplul Piranha, Iveco), iar Directiva însăși interzice abuzul contractelor G2G (Guvern-Guvern – nota CETĂȚEANUL). Nu cred că e mare mister privind motivul acestei ordonanțe care plasează atributul decisiv la CSAT, acolo unde de fapt nu s-a vrut niciodată să se execute offset.

Bine, CSAT este doar o păpușă, ma refer la păpușari, cei care au încasat și încaseaza 10 % comisioane la multe dintre aceste contracte, acolo unde nu se încasează comision politic.

Să dai puterea absolută CSAT este ca si cum ai pune lupul paznic la oi….Cunoscând mișcarea din spatele scenei, nu cred că există riscul să mă înșel.

În curând vom avea și confirmarea.

Este de subliniat rolul decisiv al fostului angajat al Damen, un individ pe nume Spătaru. E vorba de Damen, acolo unde este CEO un fost general al DGIA…, care s-a dus la Bruxelles reprezentant al statului român și s-a întors de acolo cu poziția… Germaniei.

Halal „patriotism economic”.

Asemenea cinism nici nu poate fi comentat…Pentru a întelege în ce constă „compensarea” în Romania, vă propun să urmăriți un filmuleț (în link la comentarii) pe care nici o televiziune, nici o emisiune, nu-l va prezenta…

Secretul lui Polichinelle, dezvăluit aici de angajatul Kongsberg, condamnat pentru că ar fi sustras, în cursul a aproape șapte ani, circa 20 milioane de dolari din conturile firmei, fără știința patronilor (statul norvegian), bani plătiți, drept comisioane, unor generali români din STS și SRI.

În lipsa unei legislații anticorupție în domeniul achizițiilor de tehnică militară, parlamentarii nefiind interesați în aceasta – oare de ce?, această practică a comisioanelor uriașe, circa 10 % din valoarea contractelor, a continuat și va continua, mai ales în condițiile în care binevoitoarea Românie și-a anihilat singură propria legislație în domeniul offsetului…

Cine sunt generalii care acum dirijeaza tot acest circ și din ce zonă a spectrului serviciilor secrete provin ei este, iarăși, un lucru cunoscut…Un patriotism economic generalizat. Despre „semper fidelis – întotdeauna credincios” nu mai e cazul sa vorbim…”.

Ce este offset-ul

Problematica operaţiunilor compensatorii („offset”) este stabilită prin OUG nr. 189/12 decembrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, care stabileşte principiile, cadrul general şi procedurile pentru derularea operaţiunilor compensatorii, constând în compensaţii economice, stabilite prin contractele de achiziţie ca o condiţie pentru achiziţionarea de produse, lucrări sau servicii de pe piaţa externă, în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cu condiţia ca aceste achiziţii să depăşească pragul de două milioane de euro.

Practic, obligaţia de compensare constă în efectuarea de operaţiuni compensatorii în valoare de cel puţin 80% din valoarea contractului de achiziţie încheiat cu autoritatea contractantă.

Suspendarea prevederilor Legii Offset s-a făcut, încă din vremea Cabinetului Dacian Cioloș, sub pretextul negocierilor de la guvern la guvern, prin Ordonanţa nr. 58 din 2015.  Legea Offset-ului prevede ca furnizorul să facă „compensaţii economice în proporţie de cel puţin 80 la sută din valoarea contractului de achiziție”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.