Sistemele de termoficare trebuie extinse masiv. România, ”trasă de urechi” de un expert european

sistemele de termoficare
La Hamburg, se investește constant în modernizarea rețelei de termoficare

Sistemele de termoficare trebuie extinse masiv, avertizează un expert european. Ca în multe alte domenii, România merge împotriva tendințelor europene și în materie de soluții pentru încălzirea locuințelor și furnizarea apei calde. În vreme ce la nivelul blocului comunitar se pune tot mai apăsat problema extinderii sistemelor de termoficare, românii sunt încurajați să-și instaleze centrale de apartament, dăunătoare și sănătății, și mediului.

La nivelul Uniunii Europene a fost întocmită o Foaie de parcurs a căldurii (Heat Roadmap Europe – HRE), pentru a se stabili liniile directoare care trebuie urmate în următoarele decenii, document coordonat de Brian vad Mathiesen, academician și cercetător specializat în energii inteligente la Universitatea din Aalborg, Danemarca.

În ultima versiune a HRE se specifică faptul că sistemele de termoficare pot furniza, până în 2050 jumătate din cădura necesară la nivelul UE, față de doar 12% în prezen, în condiții de eficiență economică. Nu se poate mai mult de 50%, explică profesorul danez, pentru că diavolul stă în detalii.

sistemele de termoficare centralele de apartament trebuie interzise
Brian vad Mathiesen trage un semnal de alarmă

”Italia și Spania, de exemplu, aproape că nu există sisteme de termoficare în prezent. Și ar putea satisface până la 70% din necesar prin instalarea de rețele de termoficare. Ar fi o idee bună, atât din punct de vedere economic cât și din cel al mediului. În alte țări, ca Finlanda și Suedia, este fezabilă o mică creștere a rețelelor termice. Dar în majoritatea țărilor europene există un mare potențial pentru a dezvolta rețelele de termoficare, iar principalul motiv este reprezentat de densitatea urbană. Chiar și în mediul rural, densitatea cererii de energie este adesea suficient de mare pentru a face eficientă termoficarea”, a declarat profesorul într-un interviu acordat Euractiv.

El continuă, arătând că în țări ca Olanda, Iatlia și Spania casele și cererea de energie sunt foarte apropiate, în unele cazuri cu o densitate mai mare decât în țările cu ”tradiție” în termoficare. ”În alte țări, ca Ungaria și România, este o largă răspândire în clădiri. Și de aceea ne oprim la 50%, pentru privim Europa ca un întreg, a mai declarat Brian vad Mathiesen.

Sistemele de termoficare sunt soluția. ”Trebuie să luăm în calcul ce putem face ca societate”

El a explicat că s-ar putea ajunge și la un procent de 70% de încălzire și apă caldă livrată prin sistemele de termoficare, iar problema nu este de ordin tehnologic, ci politic și de reglementări. Prin ricoșeu, profesorul danez a ”tras de urechi” inclusiv România, în ceea ce privește sursele de încălzire: ”În momentul de față, principala paradigmă la nivelul țărilor europene este complet diferită. Sunt excepții ca Olanda și Franța, care depun eforturi enorme pentru a construi mai multe rețele de termoficare. Și totuși, în multe locuri, în mod special în oile state membre din Est, asistăm la o expansiune a încălzirii cu gaze naturale – în clădiri existente sau noi. Pe cale de consecință a devenit urgent pentru Comisia Europeană să aibă o politică în acest domeniu”.

Brian vad Mathiesen punctează că ar trebui să ne gândim la alte soluții în afară de cele individuale și să luăm în calcul ce putem face ca societate, împreună cu vecinii și orașul nostru.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.