Scump, doamnă Firea, scump! Specialiștii acuză risipa de la Primăria Capitalei

Firea

Mai mulți specialiști în domeniul imobiliarelor protestează vehement împotriva intenției Primăriei condusă de Gabrilea Firea, de a-i îngropa în bani pe proprietarii (angajați la Stat!) ai unei clădiri de pe Lipscani, în numele unei așa-zise exercitări a dreptului de preemțiune. 

Ei susțin că o astfel de cădire poate fi cumpărată de Primărie cu mai puțin de jumătate din sumă. Cetățeanul.net îi solicită Gabrielei Firea să administreze prudent banii Bucureștiului și să evite astfel de cheltuieli exorbitante. Capitala are nevoie de investiții eficiente, iar Firea nu are niciun motiv să fie „mână largă” cu banii publici!

Cheltuieli nesimțite la Primăria lui Firea, spun specialiștii

Pe 19 martie 2018, Cetățeanul.net a dezvăluit că Primăria Bucureștiului, condusă de primarul Gabriela Firea, intenționează să plătească unei familii 5,2 milioane de euro pentru o clădire aflată pe strada Lipscani, în Centrul Istoric.

Citește detalii aici Primăria cumpără o clădire pe Lipscani, cu 5,2 milioane euro, de la o angajată RA-APPS! Imobilul nu-i în declarația de avere a acesteia

Ulterior publicării articolului, mai mulți specialiști din piața imobiliarelor ne-au semnalat, revoltați, că prețul casei ar fi „umflat” peste măsură. „Mi-e teamă că este o combinație între ei, proprietari și oamenii din Primărie. Oricum, imobilul nu face banii ăștia – este prea mult! De ce să coste atâția bani, ce valoare istorică are? A fost casa lui Bălcescu, sau s-a încheiat acolo vreun tratat turco-român?”, a declarat, pentru Cetățeanul.net, unul dintre cei mai cunoscuți brokeri imobiliari.

El ne-a demonstrat, cu creionul în mână, că prețul este serios umflat și demonstr. „Păi se ia terenul – este maxim 1500 euro/mp în zonă, pe grilă (grila notarială – n.n.), înmulțit cu 450 de metri pătrați = 675.000 de euro. Apoi, clădirea are cât, 2400 metri pătrați construiți, să o ridici acum costă 600 euro/m.p., cât face – 1.440.000 euro, nu ai de ce să dai mai mult de atât. Adunăm și obținem 2,11 milioane de euro! Haideți să fim risipitori și să spunem 2,5 milioane de euro! Cum să dai mai mult decât dublu – 5,2 milioane de euro??? Vă spun, trebuie să fie o combinație!”.

Un alt specialist consultat de Cetățeanul.net a bufnit în râs când a auzit cât vrea să plătească Primăria pe o casă S+P+2E pe Lipscani. „5,2 milioane de euro? Fiți serioși! Cu 5 milioane de euro ridici și un bloc cu 10 etaje! E o clădire cu valoare turistică, ceva? Nu? Atunci de ce atât de mult? Am un client cu o clădire P+4, tot în centrul istoric! Vrea 1,1 milioane de euro pe ea, i-am spus să mai lase la preț că nu o vinde cu atât! Auzi … 5,2 milioane de euro!”, s-a arătat indignat brokerul imobiliar.

Ce spune Agenția Națională de Integritate?

Luna trecută, consilierii generali ai Capitalei au fost de acord cu proiectul susținut de primarul Bucureștiul, Gabriela Firea, prin care municipalitatea cheltuie 5,2 milioane de euro pentru achiziționarea unei clădiri pe strada Lipscani 26.

Nu am făcut niciun fel de dezbatere, am primit documentația și am aprobat-o «ca primarii». Ni s-a spus că este totul legal!”, a mărturisit, pentru Cetățeanul.net, un membru al Comisiei de cultură.

Proprietarii care ar urma să încaseze 5,2 milioane de euro sunt Marius-Viorel şi Veronica-Elena Cristea şi Adrian Rafael Gheorghe. Marius Viorel Cristea lucrează la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, iar soția ocupă, din 2017, funcția de director comercial la RA-APPS, sucursala Triumf. Astfel, Veronica Elena Cristea a fost nevoită anul trecut să completeze o declarație de avere.

Din acest document nu reiese că familia Cristea are în posesie imobilul de pe strada Lipscani pentru care se pregătește să ia 5,2 milioane de euro de la Gabriela Firea, bani proveniți din bugetul Capitalei. Soțul a încercat să explice neregula prin faptul că nu a vrut să-i spună soției de casă pentru a-i face o surpriză, dar documentele descoperite de noi îl contrazic!

LĂSAȚI UN MESAJ

*