Salariile medicilor și ale profesorilor au crescut de la 1 martie

medici români în străinătate salariile medicilor

De la 1 martie, salariile medicilor și profesorilor cresc semnificativ, chiar de 3 ori pentru un medic primar. Nemulțumirile nu dispar însă, iar sindicaliștii reclamă plafonarea sporurilor salariale la 30 la sută.

Ministerul Sănătății le reamintește medicilor că majorările din Sănătate sunt la nivelul anului 2022, așa cum nu mai primește nicio categorie de bugetari.

Cresc substanțial salariale medicilor

Potrivit noii grile de salarizare, un medic specialist care a câștigat 4400 de lei în luna ianuarie, va primi 9900 de lei începând cu luna martie . Salariul unui medic primar va ajunge la 12 500 de lei de la 5600, iar un rezident de anul I va câștiga de la 2600 de lei în prezent, 5700 de lei.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a puctat și alte majorări pentru salariile medicilor. „Pentru prima dată se introduce un spor afarent pentru orele petrecute în sala de operație medicului chirurg. Se introduc sporuri noi pe Neuroghirurgie, la Cardiologie intervențională”, a declarat Sorina Pintea, citată de Știrile TVR.

Creșterile salariale sunt substanțiale pentru toate categoriile de personal medical. Un asistent medical principal de la Urgență va primi 4100 de lei, în loc de 2900, iar o infirmieră din același compartiment, dublu față de cât primește acum.

Cel mai bine plătiți vor fi medicii legiști care vor ajunge la peste 16.000 de lei.

Sindicaliștii, nemulțumiți

Sindicaliștii sunt însă nemulțumiți că decidenții plafonează sporurile la 30 la sută, în timp ce ei cer să crească la 46 la sută. Sunt îngrijorați și în ceea ce privește asigurarea acestui nivel ridicat de salarizare pe termen lung.

Pacienții spun însă că e nevoie de bani și pentru servicii medicale mai bune, nu doar pentru salarii.

Profesorii vor primi, tot de la 1 martie, o creștere mult mai mică, de doar 20 de procente. Banii se adaugă la majorarea de 25 la sută de la începutul anului care a fost doar aparentă, deoarece a acoperit doar transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

LĂSAȚI UN MESAJ

*