#rezist FOTO 15.000 de oameni, în marș prin București, protestând față de modificarea legilor Justiției

Revoluția fiscală

După ce, inițial, în Piața Victoriei s-au strâns doar 1.500 de oameni care protestau față de modificarea legilor Justiției, după ce au pornit în marș prin centrul Bucureștiului numărul lor s-a înzecit, ajungând să depășească 15.000.

Începând cu ora 18,00, mii de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei, la protestul față de modificarea legilor Justiţiei şi apoi au plecat în marş spre Palatul Parlamentului, scandând ”Justiţie, nu corupţie”, ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, ”Jos Guvernul”.modificarea legilor Justiției

Traficul a fost blocat parţial în Piaţa Victoriei, iar apoi pe Bulevardul Lascăr Catargiu se formaseră coloane de troleibuze, care se îndreptau spre Gara de Nord sau veneau de acolo. Marşul spre Palatul Parlamentuluia continuat, iar traficul a fost blocat pe un sens pe Bulevardul Magheru şi Bulevardul Nicolae Bălcescu.

Oamenii s-au oprit câteva minute în Piaţa Universităţii, unde au ţinut un moment de modificarea legilor Justițieireculegere în memoria victimelor Revoluţiei din 1989, au cântat Imnul naţional şi au scandat ”România, trezeşte-te!”. În vreme ce primii manifestanți ajunseseră la Palatul Parlamentului, coada coloanei era abia la Piața Sfântu Gheorghe. Printre cei care au mărșăluit în tăcere s-au aflat fostul premier Dacian Cioloș și fostul ministru al Justiției Raluca Prună.

Într-un final, după ora 21,00, toată coloana de protestatari din Bucureşti a ajuns în faţa Parlamentului, unde oamenii au scandat ”DNA să vină să vă ia”.

Și în diaspora au fost proteste față de modificarea legilor Justiției

Proteste faţă de modificarea legilor Justiţiei au fost anunţate, pe Facebook, pentru duminică seara, atât în Bucureşti, cât şi în mai multe oraşe din ţară. Manifestaţii asemănătoare erau anunţate pentru duminică şi în diaspora, în oraşe precum Paris, Berlin, Roma, Zurich.

„Proiectul de modificare la Legilor Justiţiei a ajuns deja în Parlament şi urmează să fie supus dezbaterii şi votului în plen. Inspecţia Judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiţiei. Numirea procurorilor-şef de către ministru, fără control din partea preşedintelui înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice. Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar însemna un dezastru pentru România şi cetăţenii ei. Ne putem lua adio de la o justiţie independentă. Nu suntem singuri în această luptă. De la Magistraţi la Preşedinte şi Comisia Europeană, cu toţii s-au poziţionat împotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi să acţioneze şi să nu legitimeze încercarea corupţilor de a controla Justiţia”, se arată pe paginile de Facebook ale evenimentelor.

Alte proteste au avut loc la Craiova (Piaţa Mihai Viteazu), Cluj-Napoca (Piaţa Unirii), Galaţi (Prefectură), Târgu Mureş (Prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Constanţa (Prefectură), Oradea (Piaţa Unirii), Timişoara (Piaţa Victoriei), Sibiu (Piaţa Mare), Braşov (Prefectură), Rădăuţi (Catedrală, cu marş spre Primăria Rădăuţi), Focşani (Piaţa Unirii), Târgu Ocna (Primărie).

De asemnea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Berlin (în faţa Ambasadei), Zurich, Roma şi Paris. „Berlinul a protestat cot la cot cu România în timpul protestelor #rezist din februarie 2017 şi a venit momentul să o facem din nou. Diaspora Civică Berlin vă invită să luaţi atitudine şi să vă poziţionaţi împotriva modificărilor legislative în justiţie participând duminică, 5 noiembrie la protestul care va avea loc în Berlin. Pentru că un lucru e cert: doar împreună rezistăm şi doar împreună construim”, este mesajul de pe pagina de Facebook a evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

*