Miercurea neagră a Parlamentului României! Jigniri în plen, proteste în stradă

proteste

Doar tacticile de gherilă adoptate de deputații USR, la rândul lor nepotrivite pentru un Parlament democrat și responsabil, i-au împiedicat pe social-democrați să dea votul final pe proiectul de lege privind modificarea statutului magistraților și modificarea Legii ANI.

Ziua de miercuri, 6 decembrie 2017, a arătat cum coaliția PSD-ALDE calcă în picioare regulamentele Parlamentului, mimând dezbaterea legilor Justiției.

Proteste ale deputaților USR și PNL

Proiectul de lege PSD-ALDE, de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a fost adoptat doar „pe articole”, fără să se dea un vot în ansamblu. Ședința s-a încheiat, după 12 ore de la începutul ședinței de plen și 10 ore de dezbateri, care în realitate au fost doar voturi pe amendamente nedezbătute -peste 700,  întrucât la ora 22.45 mai erau doar circa 140 de deputați în sală, iar pentru vot final este necesar un cvorum de 165. Ședința de plen a fost marcată de un protest spontan inedit al celor de la USR, care au luat cu asalt practic tribuna sălii de plen cu pancarte improvizate pe care scria „Hoții!”, timp în care deputatul Stelian Ion își citea amendamentele și le discuta la o portavoce, microfonul fiindu-i tăiat.

Timp de mai mult de zece minute, votul pe amendamente s-a dat în paralel cu această acțiune a deputaților USR. Singura modificare față de ceea ce s-a votat în comisia specială pentru legile justiției a fost cea anunțată chiar acum două zile de Florin Iordache, deputatul PSD care conduce comisia-PSD și ALDE au revenit la propunerea din inițiativa lor legislativă în cazul prevederii privind răspunderea magistraților-acțiunea în regres a statului împotriva magistraților care comit erori judiciare.

Seara, câteva sute de oameni au recurs la proteste în fața Parlamentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

*