Programul CESAR, un fiasco. Oficialii Cartotop SA, firma lui Marian Jean Marinescu, spun că ei au făcut cadastrul, dar statul n-a mai dat banii. ANCPI susţine contrariul

CartotopRealizarea cadastrului în şase comune de către o asociere din care face parte şi Cartotop SA, firmă deţinută de eurodeputatul PPE Marian Jean Marinescu, s-a dovedit a fi o provocare mai serioasă decât s-ar fi crezut iniţial. Oficialii Cartotop au confirmat, la solicitarea Europeanul.org, informaţiile publicate de noi în urmă cu câteva săptămâni potrivit cărora programul de realizare a „micului cadastru” din 50 de localităţi nu s-a finalizat la termen. Însă managerul Cartotop susţine că întârzierile nu pot fi imputate firmei, ci autorităţilor centrale şi locale care nu au alocat banii necesari.

În 2011, asocierea formată din Primul Meridian SRL, Cartotop SA şi Gauss SRL a câştigat un contract pentru cartografierea a şase localităţi din judeţele Dolj (judeţul natal al eurodeputatului PPE Marian Jean Marinescu, cel care controlează Cartotop SA), Teleorman, Galaţi şi Olt.

Contractul avea ca scop înregistrarea în cartea funciară a tuturor imobilelor (atât cele proprietate de stat cât şi privată) din localităţile respective. Aşa cum Cetăţeanul.net a relatat luna trecută, contractele (nu numai acesta de faţă, ci şi cele din celelalte 44 de localităţi din ţară) ar fi trebuit finalizate încă din 2013.

Oficialii Cartotop SA dau vina pe lipsa fondurilor de la stat

Numai că suntem în România şi, evident, lucrurile nu s-au derulat conform planului iniţial. Oficialii Cartotop, prin administratorul Gabriela Dumitrescu, au precizat, la solicitarea Europeanul.org, cum s-au derulat „ostilităţile” în realitate: „Lucrările au demarat în conformitate cu contractul, în februarie 2011. Între 03/2013-12/2013 contractul a fost suspendat de către beneficiar din lipsă de fonduri. 12/2013-12/2014 contractul a fost prelungit. 12/2013-07/2015 se aşteaptă alocaţii bugetare pentru finalizarea contractelor – ultima etapă a cadastrului general”.Cartotop

În traducere liberă, statul a tot amânat să aloce bani pentru finalizarea lucrărilor la „micul cadastru”. Banii sunt aşteptaţi să vină şi în momentul de faţă.

Gabriela Dumitrescu susţine că asocierea din care face parte şi firma Cartotop SA a întocmit, finalizat şi predat toate lucrările aferente celor şase localităţi cuprinse în contract. „Lucrările de cadastru general au fost finalizate în totalitate în localităţile Mârzăneşti, Iancu Jianu, Valea Mare, Valea Mărului. În comunele Saelele şi Mischii au fost primite acceptanţele de la OCPI Dolj şi Teleorman, dar nu s-a finalizat încă ultima etapă a cadastrului general, respectiv deschiderea noilor cărţi funciare şi închiderea cărţilor funciare existente de către OCPI”, se arată în răspunsul Cartotop SA.

Sebastian Ghiţă, alt beneficiar al programului de cadastru

CartotopÎn afară de Cartotop, în programul de „mic cadastru” au mai fost incluse firme unde sunt implicați actualii parlamentari Sebastian Ghiță şi Ionuț Săvoiu, precum şi fostul deputat Claudiu Țaga.

Este vorba de Programul CESAR, prin care 50 de localități din România au beneficiat de cadastrarea gratuită a terenurilor și locuințelor. Proiectul Uniunii Europene privind “Restructurarea agriculturii – CESAR” a început în urmă cu șase ani, pe baza acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție si Dezvoltare (BERD), intrat în vigoare la 9 martie 2009. În următorii doi ani s-au împărțit banii, mai exact s-au ales firmele care să facă lucrările de cadastrare și carte funciară pe care să le ofere apoi Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru sistematizare.

Mai mult de 43 milioane de lei au fost împărțite către asocieri între mai multe firme. Cel mai mare contract a fost atribuit Teamnet International, companie deținută prin interpuși de Sebastian Ghiță, conform procurorilor Direcției Naționale Anticorupție.

Grosul banilor i-a luat însă Blom România (rebotezată anul trecut Reamboll South East Europe) o firmă înființată de deputatul PSD Ionuț Săvoiu. Pe lista celor care au primit contracte și află și Cartotop unde acționar este europarlamentarul PPE Marian-Jean Marinescu. Programul CESAR a mai fost denumit și “Micul program de cadastrare a României”, ținând cont că a premers Programul Național de Cadastrare, început oficial anul acesta și în care se vor cheltui 1,3 miliarde de euro pentru cadastrarea întregii Românii până în 2023.

ANCPI şi Cartotop, puncte de vedere antagonice

Potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, majoritatea firmelor parlamentarilor au luat banii, dar nu auCartotop mai terminat lucrările. „Investiția a însemnat realizarea planurilor cadastrale pentru 50 de localități. Până în momentul de față au fost finalizate șase unități teritorial administrativ, lucrările în celelalte 44 aflându-se în diferite etape de execuție”, ni s-a transmis de la ANCPI.

Iată însă că oficialii Cartotop, firma lui Marian Jean Marinescu, susţin contrariul, şi anume că ei au făcut lucrările, dar statul român nu a mai dat banii pentru finalizarea lor.

CITEŞTE şi CUM S-AU ÎNFRUPTAT firmele lui Sebastian Ghiță și ale altor parlamentari din milioanele de la “Micul program de cadastrare a României”

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.