Procurorii au demontat minciunile trepădușilor lui Ponta. Asaltul ”baronilor de Tulcea”

Ponta
”Baronul” de Tulcea, Horia Teodorescu, nu s-a dezis niciodată de Ponta

Baronii PSD de Tulcea au încercat, în 2014, să falimenteze o firmă privată care le stătea în cale,  cu ajutor de la Guvern. Mai precis, de la Corpul de Control al premierului. Victor Ponta, căci el era prim-ministru la acea vreme. Agrodelta Sireasa, cea mai profitabilă fermă agricolă din Deltă, a fost luată la țintă de trăpădușii lui Ponta, care au pus pe seama firmei private mai multe infracțiuni. Numai că organele judiciare, care ar fi trebuit să dea lovitura finală, nu au răspuns comenzilor politice și au demontat toate acuzațiile imaginare.

Agrodelta Sireasa a fost luată la țintă de Corpul de Control al Guvernului sub pretextul verificării digurilor de apărare împotriva inundațiilor. Miza presiunilor exercitate de baronii locali era deposedarea firmei private de digurile pe care le are în proprietate. Diguri în privința cărora, în perioada inundațiilor, au apelat la toate tertipurile pentru a nu-și asuma întreținerea lor, deși acestea avea și rol de a apăra localitățile de la malul Dunării.

Citește și Cum a asmuțit „Dottore“ Ponta corpul de control pe o firmă privată care nu se supune „baronului” de Tulcea

Legăturile președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, cu premierul de la acea vreme, Victor Ponta au fost mai puternice decât legea. Inspectorii lui Ponta, deși nu au nicio atribuție de verificare a entităților private, au executat cu slugărnicie ordinul. Au inventat mai multe infracțiuni și au trimis raportul de control la organele judiciare, care ar fi trebuit să desăvârșească linșajul pus la cale de baronii PSD.

Acuzații din raportul de control erau halucinante: fals în înscrisuri sub semnătură privată și tentativă de înșelăciune. Asta pentru că administratorul Agrodelta Sireasa a încercat să intabuleze pe numele societății dreptul de proprietate asupra digurilor.

Socotelile lui Ponta și ale „baronului Teo” s-au încurcat la Parchet

PontaNumai că socotelile din târg nu se potrivesc cu cele de acasă. Inițial, sesizarea a fost trimisă la Parchetul General, unde s-a produs prima sincopă. Pentru că nu avea nicio competență, Ministerul Public a pasat sesizarea Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea, care a deschis dosarul penal nr. 4950/P/2014.

Procurorii n-au avut însă curajul să răspundă comenzii politice. Motivul era unul foarte simplu: lucrurile erau prea cusute cu ață albă.

Așa că, vrând nevrând, anchetatorii au demontat toate acuzațiile imaginare aduse de inspectorii lui Ponta, fără totuși să tragă concluzii acuzatoare la adresa celor care au făcut controlul abuziv, din motive lesne de înțeles.

Procurorii au arătat din capul locului că, potrivit Legii 15/1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale, „bunurile din patrimoniul societății comerciale sunt proprietatea acesteia, cu excepția celor dobândite cu alt titlu“.

Prin urmare, societățile înființate prin reorganizarea Centralei Delta Dunării, așa cum este cazul Agrodelta Sireasa SA, au preluat în patrimoniul lor și diguri de apărare împotriva inundațiilor, au explicat procurorii în rezoluția de neîncepere a urmăririi penale.

De altfel, în Caietul de sarcini întocmit de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (APAPS) la 7.04.2003, cu ocazia scoaterii la vânzare a 69,9% din acțiunile societății se menționează că ”din totalul patrimoniului deținut de SC Agrodelta Sireasa SA un procent de 90% îl reprezintă activele de natura construcțiilor speciale (amenajări de terenuri, diguri, canale principale, canale secundare); aceste amenajări se află în incinta Agrodelta Sireasa și asigură condițiile de exploatare a terenului agricol concesionat de sociatate”.

Mai mult, anchetatorii au făcut referire chiar și la documentele emise de CJ Tulcea și Prefectura Tulcea în care se menționează dreptul de proprietate al fermei agricole asupra digurilor râvnite acum baronii PSD.

Duplicitatea anchetatorilor

PontaProcurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea n-au vrut totuși să se pună rău cu Ponta și au ales o soluție duplicitară pentru a respinge acțiunea abuzivă a Corpului de Control al Guvernului. În loc să constate că trepădușii lui Ponta n-aveau ce căuta în curtea unei firme private, anchetatorii au spus că ”făptuitorul”, adică administratorul Agrodelta Sireasa, Traian Rece, nu a acționat cu rea credință.

Avându-se în vedere cele expuse și faptul că persoana în cauză, în calitate de reprezentant legal al SC Agrodelta Sireasa SA, pe tot parcursul activităților de efectuare a măsurătorilor cadastrale și la momentul semnării cererilor de înscriere a imobilelor în Cartea Funciară în vederea intabulării digurilor în cauză a avut coningerea intimă și reprezentarea faptului că acestea se aflau în proprietatea societății pe care o administrează, fiind în vigoare HCJ Tulcea nr. 31/30.07.2004, motiv pentru care apreciem că făptuitorul nu a acționat cu rea-credință la comiterea faptelor, urmând a se propune, pe cale de consecință, clasarea cauzei”, au notat procurorii.

NUP-ul nu a fost contestat de nimeni

Soluția de neîncepere a urmăririi penale a fost una firească. ”Dispunem clasarea cauzei avînd ca obiect infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată și tentativă de înșelăciune, fapte prevăzute de art. 322 Cod penal și art. 32 Cod penal, raportat la art. 244, al. (1) Cod penal. (…) Propunerea este legală și temeinică”, au scris procurorii în Ordonanța de clasare a cazului.

”Cu drept de a formula plângere la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea în termen de 20 de zile de la comunicarea ordonanței”. Numai că ”tonomatele” lui Ponta și Teodorescu n-au mai îndrăznit să conteste soluția de clasare, pentru că s-ar fi expus și mai mult.

Ce ar mai fi trebuit să constate procurorii: Corpul de Control al Guvernului NU are voie să verifice firme private

PontaPotrivit Ordonanței de Urgență 2/2010 privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, Corpul de control al primului ministru are are doar atribuții de verificare a activității instituțiilor publice din subordinea Guvernului: „Corpul de control al primului-ministru controlează şi urmăreşte activitatea ministerelor şi serviciilor publice deconcentrate ale acestora, instituţiilor publice din subordinea Guvernului, organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, oficiilor, departamentelor, comisiilor, regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale, societăţilor comerciale şi instituţiilor financiar-bancare cu capital majoritar sau integral de stat (…) precum şi organizarea şi funcţionarea autorităţilor administraţiei publice locale” (art. 1 lit. g).

De ce vor baronii să înhațe digurile Agrodelta Sireasa

În spatele încercărilor disperate ale baronilor PSD de a pune mâna pe diguri stau interese financiare extrem de consistente. Concret, este vorba de miliardul de euro pentru proiectul European ITI Deltă Dunării. Suma fabuloasă se află sub controlul baronului Teodorescu prin intermediul unui ONG (o agenție de dezvoltare intercomunitară) denumită ADI ITI Delta Dunării. Prin acest ONG de interes public, condus de oamenii lui Teo, vor fi derulate proiectele europene alocate dezvoltării Deltei. Cel care l-ar fi învățat pe șeful CJ Tulcea cum să administreze proiectul este Eugen Teodorovici, în timp ce ocupa portofoliul de la Fonduri Europene. Miliardul de euro va fi cheltuit pentru infrastructura și dezvoltare rurală. Dar pentru asta baronii PSD trebuiau să dețină controlul unor terenuri din Deltă, care fie sunt concesionate în acest moment, fie sunt proprietate privată.

Articol publicat de Subiectiv de Tulcea

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.