Procesul lui Astărăstoae și al conducerii UMF Iași reîncepe cu readministrarea tuturor probelor DNA

În dosarul de corupție al fostului rector al UMF Iași, Vasile Astărăstoae, avocații trag de timp și inculpații încearcă prin orice mijloace să amâne luarea unei decizii pe fond. Astfel, o tehnică folosită de apărători este aceea de depunere de înscrisuri la dosar doar cu o oră înainte de începerea ședinței. O altă modalitate de amânare a procesului privește solicitarea ca judecătorul să reaudieze toți martorii de la urmărirea penală. La ultimul termen de judecată, din 26 iunie 2015, avocații inculpaților au contestat toate probele DNA. Tribunalul Suceava a admis cererea, astfel incat dovezile procurorilor vor fi reanalizate.

astarastoaeDupă deliberări, judecătoarea Mihaela Bivol a decis readministrarea obligatorie a întregului probatoriului ”în măsura în care acest lucru este posibil”. La același termen, un apărător a cerut sesizarea Curții Constituționale cu privire la o serie de probleme cum ar fi posibilitatea judecătorului de Cameră preliminară să se pronunțe pe legalitatea probelor din moment ce el nu judecă dosarul pe fond. O decizie pe această cerere de sesizare a CCR a fost amânată la un termen viitor.

Solicitare respinsă

În același timp, instanța a pus în discuție cererea unor avocați de citare a părții vătămate UMF Iași și a părții civile Ministerul Fondurilor Europene, cu mențiunea desemnării a câte un mandatar legal ce urmează a fi audiat de instanță.
Judecătoarea a respins acestă cerere deoarece s-a mai pronunțat odată pe o solicitare similară la data de 16 aprilie 2015. Atunci, instanța a motivat faptul că nu poate obliga părțile să-și desemneze mandatari, neavând nicio bază legală în acest sens. „Partea civilă și partea vătămată au cunoștință de acest proces, fiind alegerea lor dacă vor să se prezinte sau să dea declarații în acest proces”, se arată în ultima încheiere de ședință.

Judecata, mai la toamnă

Astărăstoaie
Inculpat în dosar, Dragoș Pieptu a ajuns între timp rectorul interimar al Universității de Medicină și Farmacie Iași

Astfel, procesul a fot amânat pentru 9 septembrie 2015 „în vederea readministrării probelor din cursul urmăririi penale”, se mai arată în documentul instanței. Până în acest moment al procesului s-a cerut recuzarea judecătoarei Mihaela Bivol de la Tribunalul Suceava de două ori. Prima cerere a fost respinsă, a doua a rămas în pronunțare pentru septembrie.
Prima cerere de recuzare a fost respinsă pe 8 iunie 2015 și ea a fost depusă de Verner Dan Alexandru, inculpat în proces. Motivul recuzării a fost unul pueril: a fost nemulțumit de modul în care a s-a consemnat declarația unui alt inculpat de către judecator. Mai mult, avocatul acestuia a fost amendat cu 1000 de lei de instanță, de aici ei au tras concluzia că judecatoarea ar fi imparțială.

Consucătorii UMF Iași au uitat totul

La dosar se află o serie de declarații contradictorii. Astfel, Dragoș Pieptu, arăta, pe 19 iunie 2015, că în 2009 era prorector cu cercetarea la UMF Iași. El nu a recunoscut acuzațiile și a arătat că nu știa că Astărăstoae era coordonatorul proiectului.
Un alt inculpat, Dănuț Mușat, nu a mai recunoscut declarația dată în faza de urmărire penală, ci doar cea dată în fața judecătorului. O atitudine procesuală ciudată a fost adoptată de UMF Iași. Instituția de învățământ superior nu a dorit să dea declarații în faza de judecată, nu s-a constituit parte civilă și nu a participat, prin consilier juridic, la niciun termen al procesului.
Toti avocații inculpaților au contestat rapoartele tehnico științifice întocmite de DNA și au cerut expertise noi. În plus, ei au ridicat mai multe excepții de neconstituționalitate care au fost acceptate de judecătoare și care au fost trimise spre rezolvare la CCR. Dan Verner a cerut anularea unei declarații date de Laurian Tănăsescu, un alt inculpate în același dosar, în fața instanței de judecată.
Cel mai bizar s-a comportat Ioan Ciureanu, „complicele” lui Astărăstoae. El a invocat nulitatea absolută a audierii și declarației sale din 27 aprilie dar și suplimentul de declarație din 18 mai 2015.

Motiv de amânare

Un alt inculpat, Danuț Mușat, a susținut în fața judecatorului că vrea să fie audiat în acest caz dar că nu-și poate lăsa copiii de 5 și 13 ani singuri acasă deoarece soția sa termină serviciul târziu după amiaza.

Acest proces se amână din 2012. Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată în 21 decembrie 2011, de către procurorii DNA Iaşi, alături de alte 18 persoane, în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei. Vasile Astărăstoae este acuzat de procurorii DNA de aderare şi constituire de grup infracţional organizat, iar printre persoanele trimise în judecată de DNA Iaşi se numără doi directori din cadrul UMF Iaşi, Adrian Ciureanu şi Daniel Druguş, precum şi reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat că ar fi dat mită conducerii UMF pentru a câştiga licitaţia.

Contract atribuit ilegal

Cei doi directori din cadrul UMF Iaşi, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, precum şi directorul firmei Maguay Impex SRL Bucureşti, Cosmin Pughin, au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, în octombrie 2011, ei fiind ulterior eliberaţi în urma recursului formulat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În referatul trimis judecătorilor de procurorii DNA pentru emiterea mandatelor de arestare se arată că „în baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor Tănăsescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management Grup Bucureşti şi prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian şi Vasile Astărăstoae au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului şi Uniunii Europene„.

Plăți ilegale

Acelaşi document mai arată că rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae şi Daniela Druguş, directorul administrativ al instituţiei, ar fi aprobat plata a 160.000 de lei fără TVA către Maguay Impex SRL pentru „cheltuieli de instruire”, deşi aceste servicii nu ar fi fost realizate. Procurorii DNA susţineau că firma Maguay Impex SRL, aparţinând lui Pughin, i-ar fi dat Danielei Druguş, drept mită, un laptop în valoare de 2.500 de euro. Totodată, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş ar fi cerut 54.000 de lei de la Maguay Impex pentru a finanţa evenimentul „Zilele UMF”.

În plus, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al UMF Iaşi ar fi primit din partea firmei Maguay Impex SRL echipamente IT de aproape 94.000 de lei pentru societatea sa Congrex.net SRL Iaşi.

Ancheta DNA la UMF Iaşi a fost începută la începutul anului 2011, când procurorii au descins la sediul universităţii pentru a analiza documentaţia tuturor celor 23 de proiecte europene pe care instituţia ieşeană le derulează. Platforma de e-learning le permite cursanţilor de la UMF Iaşi să aibă acces la întreaga documentaţia de curs, precum şi la informaţiile suplimentare, oferind totodată posibilitatea examinării prin metode electronice.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.