Vicepremierul Paul Stănescu a colaborat cu Securitatea. Dosarul său, distrus în decembrie 1989

Paul Stănescu, Paul Stănescu a colaborat cu Securitatea

Vicepremierul demisionar Paul Stănescu a colaborat cu Securitatea, iar dosarul său a fost distrus în decembrie 1989. Informaţia apare într-o adeverinţă de necolaborare cu Securitatea a CNSAS emisă pe numele senatorului PSD, document din iulie 2017 şi făcut public în martie anul acesta.

Astfel, potrivit adeverinţei, „domnul Paul Stănescu figurează în dosarul fond reţea R 266513 (cota CNSAS), ce conţine procese verbale de constatare a distrugerii, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, a unor dosare personale şi a mapelor anexe aflate în reţeaua informativă a Inspectoratului Judeţean Olt. Domnia sa este menţionat în Raport, la filele 85-88. Direcţia de Specialitate (a CNSAS, n.red.) nu a identificat informaţii transmise Securităţii de către domnul Stănescu Paul”, se arată în document.

Consiliul mai precizează că nota de constatare pe care s-a întemeiat adeverinţa de necolaborare a lui Stănescu cu Securitatea poate fi consultată la sediul instituţiei. Anterior, Paul Stănescu a mai fost verificat de CNSAS, în 2008, fără să descopere vreun document despre dosarul său de Securitate care ar fi fost distrus în decembrie 1989.

Reverificarea lui Paul Stanescu de către CNSAS este surprinzătoare, având în vedere că alți membri ai Cabinetului Dăncila nu au fost nici dupa nouă luni examinați în ceea ce privește relația cu fosta Securitate.

Istoric: Paul Stănescu a colaborat cu Securitatea

Istoricul Mădălin Hodor a declarat pentru Cetateanul.net că „dosar personal şi mapă anexă din reţeaua informativă înseamnă informator”. În plus, el arată că, pe 22 decembrie 1989, ordinul de distrugere a dosarelor a fost dat de fostul şef al Securităţii, generalul Iulian Vlad.

„Ordinul a fost dat de Iulian Vlad. Au distrus dosare inclusiv în locaţii unde nu există nici măcar în teorie vreo ameninţare. În fapt, au distrus dosarele de frică, să nu încapă pe mâinile revoluţionarilor. Unele au fost distruse la grămadă”, ne-a declarat Hodor. Reiese deci că Paul Stănescu a colaborat cu Securitatea.

Mai mult, cercetătorul susţine că are unele bănuieli că respectivele dosare au fost distruse după decembrie 1989, ţinând seama de funcţiile pe care le-au ocupat după Revoluţie cei vizaţi de ordinul lui Vlad. „Eu am bănuieli temeinice că respectivele dosare nu au fost distruse în decembrie, ci mai târziu, cand cariera celor de acolo a putut fi <estimată>. Apoi, s-a făcut un proces verbal de distrugere ca să se prevaleze de evenimentele revoluţionare din 1989. Nu exclud ipoteza ca respectivul proces verbal să fie o acoperire pentru dosirea dosarelor”, mai susţine Hodor.

Potrivit CV-ului oficial, între 1982 şi 1987, Paul Stănescu a condus fabrica de Conserve Caracal, în calitate de director. Între 1988 şi 1991 a fost directorul IAS Studina, iar din 1992 şi până în 2008, când a devenit preşedintele CJ Olt, a condus Agromec Vişina.

Vicepremierul Paul Stănescu nu a răspuns apelurilor noastre pentru a oferi un punct de vedere privind acest dosar al Securităţii, răspunsul acestuia urmând să fie publicat imediat ce ne va fi transmis. Până atunci, rămâne suspiciunea că Paul Stănescu a colaborat cu Securitatea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.